Trabzon’da tarihi adım

1932 yılındaki reformdan beri aynı yasa ve içtihatları kullanan icra dairelerinde işleyişin değiştirilmesi adına son 80 yılın en önemli adımı Trabzon Adliyesinde atıldı.- “Etkin İcra Etkin Adalet” adını taşıyan proje için İspanya, Yunanistan ve Türkiye or

Trabzon’da tarihi adım

1932 yılındaki reformdan beri aynı yasa ve içtihatları kullanan icra dairelerinde işleyişin değiştirilmesi adına son 80 yılın en önemli adımı Trabzon Adliyesinde atıldı.

- “Etkin İcra Etkin Adalet” adını taşıyan proje için İspanya, Yunanistan ve Türkiye ortak çalışmalar yürütecek. Daha sonra Bakanlığa bağlı teknik yetkililer ve proje komisyonu AB ülkelerini ziyaret edecek. Trabzon’daki çalışmalar sırasında Yunan adli uzman Furtanos icra dairelerinde çalışacak, muameleyi yerinde görmek için bugünlerde hacze çıkacak!

ŞARTLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Avrupa Birliği adli adaptasyon uyarlamaları çerçevesinde Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü vatandaşı çok yakından ilgilendiren bir projeye pilot şehir Trabzon Adliyesinden start verdi. Daha hızlı ve etkin bir adli sistem oluşturabilmek için düzenlenen Eşleştirme Projesi çerçevesinde, yaklaşık 150 bin dosyaya sahip bulunan Trabzon İcra Dairelerinde Avrupai eğitim; inceleme ve anket çalışmaları yürütülecek. Bu faaliyetler nezdinde uzmanlar, icra müdürleri ile birlikte hacze de çıkacak ve vatandaşların ne istediğini, tarafların ne beklediğini, ilamların doğru ve hızlı şekilde icra edilip edilemediğini takip edecek. AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak ve Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız’ın projenin ilk gününde adli çalışanlarla buluşarak tanıttığı projenin daha hızlı ve daha sağlıklı icra işlemlerini öngördüğıü belirtildi.

TÜRKİYE’Yİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Çalışmaya katılan Yunan Adli Uzman Gerassimos Fourtanos ise ilginç tespitleri ile büyük ilgi topladı. Furtanos, “Herşeyin başı adalettir. Adalet ise sağlıklı ortamlarda, hızlı şekilde tecelli etmek zorundadır. Biz Türkiye’yi seçtik; çünkü Avrupa Birliği Türkiye’den çok şeyler bekliyor. Nitekim Türkiye’yi güçlü bir aday olarak görüyor. Biz Etiyopya için böyle bir çalışmaya asla girmezdik. İcra önemlidir. Çünkü icra edilmeyen karar, karar değildir. Gecikmeler adaleti geciktirebilir, hatta yok edebilir. Bu anlayışla Avrupa Birliği’nden 1 milyon 800 bin Euro destekli olarak yürütülen proje ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren icra dairelerinde biriken 14 milyon dosyanın eritilmesi, personele daha rahat, güvenli ve pratik çalışabilecek ortam sağlanabilmesi, bu hususta hem durum tespiti hem de görüş ve önerilerin derlenerek değerlendirilmesi gibi amaçlarla Türk meslektaşlarımızla birlikte Trabzon’da işbaşı yaptık” dedi. Yunan uzman, “Türkiye’nin birçok yerinde icra dairelerinin yetersiz ve küçük, bazı makamların ise tek kişilik ve çok büyük olduğuna şahit olduk” ifadesini kullanarak bürokrasimizi üstü kapalı olarak eleştirdi.

MODERNİZASYON HEPİMİZ İÇİN

Çalışmanın iki yıl süreceğini belirten Mehmet Çakmak ve İbrahim Cansız ise “Görüşlerini aldığımız birçok arkadaşımız bu sürenin bile uzun olduğunu savunuyor. Demek ki icra dairelerinin modernize edilmesi konusunda üst düzey bir aciliyet var. Yunanistan ve İspanya’nın da bazı hususlarda bizden farklı çalıştıklarını görüyoruz, biz kendimize en uygun olan yenilenmiş sistemi belirlemek için bu yola girdik” dedi. Seminer, anket ve uygulama çalışmalarının tamamına katılan Trabzon Baro Başkanı Av. Mehmet Şentürk, kalan programlara tüm arkadaşları ile birlikte iştirak edeceklerini belirtirken projeye büyük önem verdiklerini dile getirdi. Avukatların ve icra çalışanlarının programa yoğun ilgi göstermesi, Avrupa Heyetini memnun etti. Hakim Mehmet Çakmak, “Beş pilot icra dairesinde yoğun çalışma yapıyoruz. Bu yolda İspanya ve Yunanistan ile birlikte çalışacağız. Önce icra dairelerinde çalışan personelle görüşeceğiz. Mutlaka avukatlarımızın ve vatandaşlarımızın da görüşlerini alacağız. Neler bekleniyor, şikayetler nelerdir, öğreneceğiz. Herkes beklentisini bize açık açık söylesin. İlerleyen aşamalarda Almanya, Fransa, Yunanistan ve İspanya ziyaretlerimiz olacak. Elde edeceğimiz tür verilerle icra işlemlerinin daha hızlı, modern ve sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli adımları atmaya başlamış olacağız. İnşallah bu sayede bugünlerde Meclis’ten geçme aşamasında olan yenilenmiş adli sistemimize büyük bir katkı sağlamış olacağız. Elbette çalışmamızın sonunda belirleyeceğimiz hususların kanunlaşması da Meclisimize bağlı” ifadelerini kullandı.

KİMLER KATILDI

Etkin İcra Etkin Adalet Projesinin tanıtımı için Ankara’dan Trabzon’a gelen Eşleştirme Projesi Heyetinde AB Genel Müdür Yardımcısı Erol Mutlu, Kanunlar Genel Müdürlüğünden Tetkik Hakimi Muharrem İlhan Koç, AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak, Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız, Değitim Dairesi Başkanlığı Tetkik Hakimi Ali Erdem, Ankara İcra Hakimlerinden Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu, Personel Genel Müdürlüğü İcra Daireleri İcra Müdürü Ahmet Algaç, Ankara İcra Müdürü Çetin Ökmen, Develi İcra Müdür Yardımcısı Gökhan Tekeli, AÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gökçen Topuz katılıyor. Projenin evhasipliğini Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul ve Baro Başkanı Mehmet Şentürk yapıyor. Projenin gözlemci konuğu Yunan Gerossimon Fourtanos, çalışmalara asistanı Aslıhan Bağdatlı ile birlikte katılıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler