Trabzon'da Torba Yasası brifingi
Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Zeki Yumbul, Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı olarak Aralık 2010 itibariyle toplam 460 milyon TL’lik bir alacak stoklarının bulunduğunu ifade ederek “Yasanın yürürlüğe girmesinden bugüne değin ilimizde 6111 sayılı kanun
Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Zeki Yumbul, Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı olarak Aralık 2010 itibariyle toplam 460 milyon TL’lik bir alacak stoklarının bulunduğunu ifade ederek “Yasanın yürürlüğe girmesinden bugüne değin ilimizde 6111 sayılı kanunun 17. madde kapsamında sistemin otomatik olarak sildiği toplam 11 milyon TL’dir” dedi.
“611 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” ile ilgili bilgilendirme toplantısı bugün TTSO Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Zeki Yumbul, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri ve Vergi Dairesi yetkilileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasanın mükelleflere çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi. İş dünyası olarak yasanın çıkmasını dört gözle beklediklerini, bazı eksikleri olsa da piyasa ve iş dünyası için çok önemli fırsatlar getirdiğine dikkat çeken Hacısalihoğlu “Söz konusu yasanın mükelleflere çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Önümüzdeki günlerde yoğun bir müracaat olacaktır. Çünkü bu fırsat bir daha elimize geçmeyecektir. Bu torba yasada hepimizi ilgilendiren bir konu var. Bu nedenle yasayla ilgili mükelleflerin çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Zeki Yumbul ise kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanunun mükellefler için kaçırılmaması gereken çok önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Mükelleflere kendileri için beyaz bir sayfa açma fırsatı doğduğunu dile getiren Yumbul, “6111 sayılı kanunun temelinde üç başlık bulunuyor. Birincisi, borçların yapılandırılması, ikincisi mükelleflere stok ve kayıt düzeltimi, üçüncüsü de vergi incelemesine tabi olmama garantisidir” şeklinde konuştu.
Borçlu mükelleflerin başvurması halinde 31 Aralık 2010 tarihi öncesi borçların yeniden yapılandırılacağını, istenilmesi halinde de yapılandırılmış borçların 36 ayda 18 taksitte ödenebileceğini kaydeden Yumbul, “Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacak. Böylece iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütebilecek. Mükellefler, Yapılandırma Kanunu'ndan yararlanması halinde borçlarından dolayı ihalelerde sorun yaşamayacak. Ayrıca, yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
“BU DÜZENLEME BİR AF DEĞİL, FIRSATTIR”
Yeniden yapılandırmanın bir vergi affı değil, mükellefler için bir fırsat olduğunun altını çizen Zeki Yumbul, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yeniden yapılandırma bir vergi affı değil, maziyi temizlemek manasına gelmektedir. Devlet vergi borcunun anaparasından vazgeçmiyor. Anaparanın yeniden hesaplanması söz konusu olmayıp anaparanın tamamı tahsil edilecektir. Bu yasayla sadece ödenmeyen ve faizle yükselen gecikme zamları enflasyona göre güncellenerek borçlarda indirime gidilmektedir. Mükelleflerimiz biran önce Vergi Dairelerine gelmeleri, vergi borçlarındaki yapılandırma da son gün 2 Mayıs 2011 olduğundan acele etmeleri kendi menfaatlerine olacaktır.”
Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı olarak Aralık 2010 itibariyle toplam 460 milyon TL’lik bir alacak stoklarının bulunduğunu belirten Yumbul, “Yasanın yürürlüğe girmesinden bugüne değin ilimizde 6111 sayılı kanunun 17. madde kapsamında sistemin otomatik olarak sildiği toplam 11 milyon TL’dir. Bugüne değin toplam alınan başvuru sayısı 4 bin 957 olup, 4 bin 877 adedi kesinleşmiş alacaklarla, 56 adedi ise kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacakları ile ilgilidir” dedi.
Mükelleflerin getirilen imkanlardan istifade edebilmesi için söz konusu yasanın çok iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Yumbul, bunun için il ve ilçe merkezlerinde seminer ve toplantılar düzenlediklerini, stantlar oluşturduklarını, ayrıca borçlu mükellefleri ziyaret ederek yapılandırmayla ilgili bilgi verdiklerini ifade etti.
Karadeniz Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Erincik ise 611 Sayılı Kanun’un gerekçelerini, kanun kapsamına giren idareleri, kapsama giren ve girmeyen para cezalarını detaylı olarak anlatan bir sunum gerçekleştirdi.