Trabzon'da Umut bebek umudu

Erken doğum nedeniyle akciğerleri gelişmediği için solunum yetmezliği çeken, beyninde, kalbinde ve ana atar damarlarında sorun bulunan 'Umut' bebeğe 10 aydır Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi personeli bakıyor

Trabzon'da Umut bebek umudu

Erken doğum nedeniyle akciğerleri gelişmediği için solunum yetmezliği çeken, beyninde, kalbinde ve ana atar damarlarında sorun bulunan 'Umut' bebeğe 10 aydır Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi personeli bakıyor.

Cihaza bağlı yaşayan, dişleri bile çıkan 'Umut' bebekle alışılagelmişten çok daha uzun süre yoğun bakımda kaldığı için duygusal bağ kuran servis çalışanları, bebeği yaşatmak için umutlarını yitirmiyor.

'Umut' bebekle ilgilenen ekibin başında bulunan KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Aslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 ay önce Rize'nin Ardeşen ilçesinde dünyaya gelen 'Umut' bebeğin, erken doğumsal çeşitli problemleri nedeniyle servise getirildiğini söyledi.

Erken doğuma bağlı olarak akciğerleri gelişemeyen, solunum yetmezliği bulunan 'Umut' bebeğin kalbinde ve ana atar damarlarında da sorun olduğunu, beyinde de bir takım sorunlar meydana geldiğini ifade eden Aslan, 'Umut bebek bu sorunlara bağlı olarak cihaza bağımlı hale geldi. Bebeği, ana soluk borusundan bir delik açıp oradan solutuyoruz" dedi.

'Umut' bebeğin artık servislerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Aslan, 'Bizimle iletişim kurabiliyor. Çünkü Kocaman oldu. Dişleri çıkmaya başladı. Beraberce yaşayıp gidiyoruz 10 aydır. Bizimle göz teması bile kuruyor. İnşallah iyileşip kurtulur. Ailesi maddi imkanı, hali, vakti yerinde olmayan bir aile. Bebeğin ziyaretine sık gelemiyorlar' diye konuştu.

Prof. Dr. Aslan, bebeğe imkanları dahilinde tıbbi desteklerin tümünü vermeye çalıştıklarını anlatarak, 'Geçtiğimiz günlerde solunumu güçlendirmek için bir ilaç alımı gerekiyordu. Türkiye'de bulunmayan, yurt dışından getirilen bir ilaç. Aileyi çağırdık, ancak maddi durumları müsait olmadığı için gelemediler. Diğer hastalarımıza aynı ilacı temin ettiğimiz zaman ona da aynı miktarda vermeye çalışacağız' dedi.

- UZUN BİR SÜRE DAHA YOĞUN BAKIMDA KALABİLİR

Prof. Dr. Yakup Aslan, Yenidoğan bebeklerin bu kadar uzun süre cihaza bağlı kalmalarının çok beklenen bir durum olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

'Biz daha önce en çok 6 ay tutmuştuk. Büyük insanlarda bile 1 sene, 2 sene kalanları çok uzun süre yatmış kabul ediyorlar. Tıpta bu tür vakaların sayısı çok azdır. Umut bebek belki de dünyada Yenidoğan yoğun bakımda bu kadar uzun süre yatan ve bu kadar iyi bakılan bebeklerden biridir. Servisteki doktorlarımıza, hemşirelerimize teşekkür etmek lazım. Çok büyük özveriyle bakıldı, bu zamana kadar getirildi. Bundan sonrası ne olacak bilemiyoruz. İnşallah işler yoluna girer de cihazlara bağımlı olmaktan kurtulur. Buradaki en ilginç nokta çok uzun süre burada yatmış olması ve çok ciddi ekstra sorunların bu zamana kadar meydana gelmemiş olması.'

Aslan, Umut bebeğin şu anki durumunun 'kısa zamanda yoğun bakımdan çıkacak' gibi görünmediğini de sözlerine ekledi.

- HEMŞİRELER ANNESİ GİBİ ÖZVERİLİ

Servis hemşirelerinden Emine Öründü ise Umut'un diğer bebeklere göre bakımının çok daha zor olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Çünkü görüldüğü gibi dışardan soluk borusuna sokulan bir tüp yardımıyla nefes alıyor. Beslenmesi sorunlu. O yüzden bakımı zor. Burada uzun süredir bizimle beraber. Annesi biz olduk, ona büyük bir özveriyle bakmaya çalışıyoruz. Bu kadar uzun süre takip ettiğimiz bir hastamız olmamıştı. 10 ayı geçti. Her gün onunlayız. İnşallah iyi olur.'

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler