Trabzon'da Vergi Konuşuldu
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, 2004 yılı yaz aylarından itibaren bir kuruş vergi bile artıramadıklarını söyledi.Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2007 mali yılı hedeflerinin belirlenmesi ve Vergi Dairesi başkanlarının sorunlarının görüşü
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, 2004 yılı yaz aylarından itibaren bir kuruş vergi bile artıramadıklarını söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2007 mali yılı hedeflerinin belirlenmesi ve Vergi Dairesi başkanlarının sorunlarının görüşülmesi amacıyla Trabzon'un Maçka İlçesinde bir toplantı düzenlendi. Sümela Otel'de düzenlenen toplantıya Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (TESOB) Halil İbrahim Kalfaoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve 29 ilin vergi dairesi
başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, amaçlarının Gelir İdaresi misyonunun Türkiye'nin her tarafına aynı şekilde yansıtılmasını sağlamak olduğunu belirterek "Türkiye'nin öteden beri en önemli problemi bütün gayretimize ve bütün uğraşlarımıza rağmen hala varlığını sürdüren kayıt dışı ekonomi olgusunu iyice Türkiye'nin gündeminin dışına çıkarmaktır. Yapılması gereken kayıt dışı stratejimizin değerlendirilmesi çerçevesince başkanlarımızın görüşlerini alacağız" dedi.
Son 5 yıldır özelikle 2004 yılının yaz aylarından itibaren Türkiye'de sürekli vergi indirimlerinin gündemde olduğunu anlatan Arıoğlu, şöyle konuştu: "Bu tarihten beri bir kuruş vergi artırımı söz konusu olmadı. Ama buna rağmen Türkiye 2004-2006 yılları arasında büyük ölçüde hedeflerini gerçekleştirdi. Katma değer tahakkukumuzda vergi iadesinin kaldırılması sonucunda herhangi bir olumsuz sonuç görmediğimizi ifade etmek istiyorum. Katma değer vergisinde bu yıl gıda da bir takım indirim yapıldı.
Önümüzdeki yıl lokantacılık hizmetlerinde ve turizmde katma değer vergisi oranı yüzde 8 olarak devam edecek. Buna rağmen katma değer vergisi tahakkukların da olumsuz bir gidişin olduğunu söylemek gerçekle bağdaşmaz."
Arıoğlu, Türkiye'de gelir idaresi olarak klasik anlayışları değiştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Gerçekleştirmeye çalıştığımız, hem kamuda anlayış değişikliğine öncülük etmek hem de gerek vatandaşlarımızda gerek vergi mükelleflerimizde klasik anlayışların sona erdirilmesini sağlamak. Öncellikle biz kendimize baktık. 'Kendi anlayışımızı değiştirelim' diye yola çıktık."
Artık klasik vergicilik anlayışının tarihe karıştığını anlatan Arıoğlu,
mıştır. Bizim yeni vergi anlayışımızda temel prensibimiz, ekonomiyi büyüten, ekonominin önünü açan ve mükellefi sadece vergi ödeyicisi olarak değil, ortağımız olarak gören bir anlayıştır. Bu anlayışı vergi dairesi başkanlarımızdan başlayarak en uç noktadaki vergi dairesindeki evrak memuruna kadar tam anlamıyla yerleştirdiğimizde mesafe aldık diyebileceğiz. Ama şunu itiraf etmem lazım ki, bütün personelimize tam olarak bu anlayışı henüz yerleştiremediğimizi görüyoruz. Çünkü önemli olan insan unsurunu değiştirmek. Bizim hedefimiz isimler ve ünvanlar değil, bizim hedefimiz anlayışı değiştirmek."
Artık odasında oturan, mükellef bekleyen, mükellefi bir şey sorarsa cevap veren vergi dairesi müdürü istemediklerini anlatan Osman Arıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevresindeki mükellefini tanıyan, sık sık ona ziyaret eden işinin gidişatını soran, onun gidişatını yakından takip eden vergi dairesi müdürü istiyoruz. Personelleri de aynı şekilde istiyoruz. Biz önümüzdeki günlerde uygulamalarda değişikliğe gideceğiz. Artık Gelir İdaresi Başkanlığı en üst düzeyde teknolojiyle hizmet veren bir kurumdur."
Hem vatandaş hem de mükellefteki anlayışı değiştirmek istediklerini belirten Arıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Buna yönelik çok önemli adım attık. Enflasyon tek hanelere indi. Ben vergimi doğru ödersem batarım anlayışının tam tersine artık vergisini kaçırarak hayata devam edenlerin batacağı bir noktaya gelmişiz. Bilgisayarlı vergi incelemesi yöntemlerini uygulamaya sokmamızla birlikte artık mükellefimizin de anlayışını değişeceği bir noktaya geldik. Eskiden olduğu gibi mükellef vergisini düzgün
öderse değil vergi kaçırmaya devam ederse bir gün karşısında bizim denetim elamanımızı bulacak. İşte o zaman gerçek anlamda topu atacak."
Bunu defalarca mükelleflere anlattıklarını ifade eden Arıoğlu, şöyle konuştu: "Artık onlarında mazereti yok. Bu yolda artık radar var. 'Radarı koyduk ve biraz ileride çevireceğiz' diyoruz. Eski alışkanlıklarına devam eden işletmelere cari denetimlerde ceza kesmeye başlıyoruz. Artık vatandaşlarımız ve mükelleflerimiz maliyenin güleryüzü yanında bir de kayıt dışında ısrar ederse, eski alışkanlıklarını sürdürürse cezalandırıcı yüzünü görmeye başlayacaklar. Bir kültür değişimi yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda
gençlerimizi hedef kitle olarak seçmek durumundayız."
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak ise hükümetin ekonomik programının temel unsurunu maliye politikası ve mali disiplinin oluşturduğunu söyledi. Geçen dönemde hükümet olarak mali disiplini sağlama konusunda çok önemli adımlar attıklarını hatırlatan Özak, şöyle konuştu: "Bu konuda çok büyük bir başarı gösterdik. Bu sayede ekonomimizi sağlam ve istikrarlı bir yapıya kavuşturduk. Yeni dönemde mali politikaları daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Vergi politikalarımızın temel amacı, ekonomide kayıt dışılığın azaltılması, rekabet gücünün artırılması ve daha basit daha adil ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturulmasıdır.''
Trabzon Valisi Nuri Okutan ise, bir devletin var olduğunu göstermek için 3 tane temel unsur olduğunu belirterek, "Sınırlarının güvenliğini sağlaması, adalet dağıtılması ve vergi toplayabilmesidir. Bu üç temel husus gerçekleşirse orada bir devlet vardır" diye konuştu.