Trabzon'da yeniden modernize edildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Entitüsü'ne ait modern teknolojiyle donatılmış olan 'Sürat Araştırma 1 Gemisi' törenle hizmete girdi. Geminin yeniden ele alınarak revizyon edilerek hizmet vermeye başlama
Yayınlanma:
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Entitüsü'ne ait modern teknolojiyle donatılmış olan 'Sürat Araştırma 1 Gemisi' törenle hizmete girdi.
Geminin yeniden ele alınarak revizyon edilerek hizmet vermeye başlamasıyla ilgili olarak Trabzon Yomra Limanı'nda bir tören düzenlendi. Törene AK Parti Trabzon Milletvekilleri Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Safiye Seymenoğlu, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İlhan Aydın, TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Yapılan konuşmalarda balıkçılığın önemine vurgu yapılırken ilk olarak kürsüye gelen Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İlhan Aydın, teknenin yeniden ele alınarak revizyondan geçtiğini belirterek "Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Proğramı için Karadeniz'de Hamsi stoklarının Akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelenin oluşturulması projesi kapsamında akustik hamsi sörveylerinde kullanılacak olan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne ait tekne yeniden ele alınarak revizyondan geçirilmiştir" dedi.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, 2023 hedefini gerçekleştirebilmek için AR-GE’ye hak ettiği önemin verilmesi gerektiğini belirterek "AR-GE bu kadar önemli iken Trabzon’umuzuda sanayinin diğer alanlarında olduğu gibi ki başta Teknokent olmak üzere KTÜ, TTSO ve STÖ’lerin bu alandaki öncü çalışmaları ile sanayimizi daha iyi destekleyebilmek için DOKA ile sanayinin altyapısını özellikle proje ve AR-GE anlamında desteklemek için bir proje hazırladı. Sayın milletvekillerimizin de destekleri ile 20 milyon TL civarındaki parayı aldığımız takdirde sanayimizi sadece Türkiye değil dünya ile rekabet edebilecek yapıya kavuşturacağız. Trabzon Su Ürünleri Enstitümüz çok önemli hizmetleri yerine getiriyor. Ancak ben hak ettiği kadar bilindiğinin farkında olduğumuzu söyleyemem.
Bundan sonra yaptıkları hizmetin gerek kamuoyuyla gerek Türkiye ve dünya ile paylaşımı hususunda uluslar arası organizasyonlara sayın Bakanlığımızın ve genel müdürlerimizin desteği ile ev sahipliği yapmaya hazırız. Bu müessese Türkiye’mizin tüm bölgelerinden balıkçılıkla ilgili araştırma ve geliştirmeden sorumlu bir müessese.
Biz dünya kenti, marka kent Trabzon diyoruz, bu hedefleri gerçekleştirebilmek için ülke ve dünya genelinde hizmet yürütebilen kapasiteye sahip bu kurumlarımızı önce şehir olarak tanımalıyız, ondan sonra da onların tüm etkinliklerini başta yerel yönetimler, STÖ ve bizler olmak üzere desteklemeliyiz.
Marifet iltifata tabidir der büyüklerimiz, Yaptıklarını bugün örneğini yaşadığımız gibi iltifat etmeliyiz. Özellikle enstitüde çalışan 50 civarındaki çalışma arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum, lütfen sizler araştırmacı olarak bu bölgenin sizlerden büyük beklentisi olduğunun bilincinde olarak, sizlere büyük değer verdiğimizi biliniz. Bu anlamda bilimsel çalışmaları yürütebilen kapasitedeki araştırmacılar ve akademik fikirlerinizi de almak için pratik çalışmalarınızı yürütün.
Zira sadece bölge ve ülkemizde değil uluslar arası alanda da buradaki başarılı çalışmalarınızı sunarken başlarınızda akademik ünvanlarınızın olması genelde dünyada kimlerin ne söylediği daha dikkatli dinlendiği için hem yöremize hem de ülkemize büyük hizmet etmiş olursunuz. Üniversitemiz bu konuda zaten işbirliğine hazırlar.
Özellikle balıkçı derneklerimiz buna açıklar. Sizler bu anlamda değişen ve gelişen Trabzon’umuzun ve ülkemizin gelişen yüzlerinden birisiniz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde AR-GE faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesine vesile olacak” dedi.
"DENİZLERİMİZİ TEMİZ TUTMAK VAZİFEMİZ OLMALI"
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Karadeniz’in 150 metresinin altında balık olmadığını, yer yer hem denizde avcılıkla hem de yetiştiricilikle deniz ürünlerini geliştirmenin mümkün olduğunu söyledi. Gümrükçüoğlu, “Bunu en iyi geliştirecek ortam deniz olduğuna göre deniz varlığımızı muhafaza etmemiz lazım.
Burada biz belediye başkanlarına, hep birlikte Karadeniz’in hele bizim ilimiz sınırları içerisinde olan bölgesini en iyi şekilde temiz tutmayı bir vazife olarak icra etmeliyiz. Belediyeler olarak önümüzde atık suyumuzu şu anda yürüttüğümüz; derin deşarj sistemi ve ana kolektörleri tamamen bütün sahil hudutlarında gerçekleştirebilmek. Bunu söylemenin bilgisinde ve çalışmasında olduğumuzu ifade ederken asıl söylemek istediğimiz de diğer sanayicilerimizin nelere dikkat edeceğiz. Örneğin bu denizimizi ve derelerimizi kirletecek şekilde arıtma tesisi olmayan sanayi kuruluşlarından temizlememiz lazım.
Eğer bu arıtma tesisleri olmayacak olursa bugün derelerimizin tümünde Esiroğlu Su Arıtma Tesislerimizin aşağısındaki tüm kuruluşlarda olduğu gibi bütün atıklar bu denize gelir Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığımızın gayretleri, araştırmalarının ürün vereceği ortam deniz ortadan kalkar.
Zaten AB müktesebatında yürümekte olduğumuz yol, bunları mutlaka gerçekleştirmemiz gerektiğini şart koşuyor. Biz çevreyi, derelerimizi temiz tutarsak arıtma tesislerimizi en modern teknolojiyle gerçekleştirirsek kamu kurum kuruluşları da gerekli edimleri yerine getirmeyenlerin mutlaka çalışmalarını denetleyecek olursa bu güzel projenin, araştırmaların Bakanlığımızın hükümetimizin ve her alanda Türkiye’yi ileriye götürmeye gayret eden Başbakanımızın dedikleri gerçekleşmiş olur" diye konuştu.
"BÖLGENİN BÜYÜK ÜLKESİYİZ, SORUMLULUK DA BİZİM"
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, su ürünleri içerisinde Karadeniz’in ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Durali, “Üretimimizin yüzde 70’ini Karadeniz’imizden elde ediyoruz bu bakımdan Karadeniz bizim için çok önemli” dedi. Açılışı gerçekleştirilen gemiye de çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Durali şunları söyledi: “Biz su ürünlerinde anayasamız kaynaklarımızı koruyarak kullanmalıyız, bunu da sürdürülebilir şekilde yapmamız gerekiyor.
Bu dengeyi kaçırdığımızda o zaman gelecekte elimizi ovuşturabiliriz. Balık yoksa balıkçılık da yok. Bunun sağlanması için sürdürülebilirliliğin sağlanması için bilimsel araştırmalara ihtiyacımız var. Elde edilecek verilere göre politikalarımızı belirliyoruz. Biz bölgenin büyük ülkesiyiz, böyle olunca bizden sorumluluk da beklentiler de büyük oluyor. Bu bölgede bir çözüm üretilecekse de bunun sorumluluğu bize düşer.
Bu sorumluluğu yerine getirmek adına bu eksikliğin tamamlanmış olmasından dolayı çok mutluyuz, geleceğe ümitle bakıyoruz.” Genel Müdür Durali, avcılık yoluyla elde edilecek ürünlerin sınırlı olduğuna işaret ederek, “Bunu daha fazla artırma imkanı yok, tek yapılacak denizin verdiği kadar avlanmak” dedi. Yetiştiriciliğin bölgede yeteri kadar gelişmediğini söyleyen Durali bu hususta kaynağın bu yönüyle de değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
"TRABZON ÜLKE EKONOMİSİNE PROJELERİYLE DESTEK VERİYOR"
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, araştırma ve geliştirmenin önemine değindi. Burak, Bakanlığın AR-GE bütçesinin 11 milyon TL’den 156 milyon TL’ye çıktığını belirterek, “Birisi Merkez Trabzon’da olmak üzere üç tane enstitümüz mevcut. Şu anda 167 araştırmacımız 47 proje ve 22 milyon TL’lik bütçe ile su ürünleri ve balıkçılıkla ilgili Ar-GE çalışmalarını sürdürüyor.
Trabzon Enstitümüz 1987’de kurulmuş, 1998’de merkez haline gelmiş, son kanun hükmünde kararname ile görev büyütülmüş, uluslar arası görev de verilerek çok ciddi bir fonksiyon yerine getiriyor. Özellikle Karadeniz ve tüm denizlerle sorumlu bir araştırma enstitümüz. Şu anda 20 projesi var ama somut 3 örnek vermek istiyorum ülke ekonomisi ve balıkçılığına katkı açısından. Birincisi kalkan balığını yetiştiricilik olarak ülkemize kazandırmıştır, ikincisi Karadeniz Alası dediğimiz balık çeşidini ülkemize kazandırmış ve üçüncü olarak istavrit çeşidini de kültürünün alınması ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Bundan sonra istavriti yetiştirici ortamda yetiştirebileceğiz.”
1 MİLYON TL’YE MODERN HALE GETİRİLDİ
Araştırma Gemisi’nin TÜBİTAK’ın 600 bin TL, Bakanlığın da 400 bin TL katkısı ile olmak üzere toplam 1 milyon TL ile modern bir hale getirildiğini ifade eden Burak, “Bünyesinde 3 tane laboratuar var. Bununla özellikle hamsi ve hamsi stoklarına ile ilgili araştırmalara gideceğiz. Hamsinin yüzde 80’i Karadeniz’de. Ülkemiz balıkçılığının da üretim olarak yüzde 72’si civarında hamsi oluşturuyor, onun için hamsiye öncelik verdik. Bu gemiyle daha ciddi AR-GE çalışmaları yaparak bu çalışmaları devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılara ve protokol mensuplarına plaket takdimi yapılırken daha sonra gemi il müftüsü Veysel Çakı'nın yaptığı dua ile hizmete girdi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.