Trabzon'dan HES tepkisi

Derelerin Kardeşliği Platformu Başkanı Remzi Kazmaz, HES Projelerini denetlemeyen ve mahkemenin iptal kararlarına rağmen projelerini hayata geçirmeye devam eden yetkilileri sert bir dille uyararak, “Ayağınızı denk alın. Bizim satılık deremiz yok. Dereleri

Trabzon'dan HES tepkisi

Derelerin Kardeşliği Platformu Başkanı Remzi Kazmaz, HES Projelerini denetlemeyen ve mahkemenin iptal kararlarına rağmen projelerini hayata geçirmeye devam eden yetkilileri sert bir dille uyararak, “Ayağınızı denk alın. Bizim satılık deremiz yok. Derelerin özgür akması için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Derelerin Kardeşliği Platformu’nun Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin temsilcileri, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenledi. Derelerin Kardeşliği Platformu Derneği Başkanı Remzi Kazmaz, HES Projesi yapma lisansı verilen şirketlerin arkasındaki kişilerin araştırılması gerektiğini belirterek “Bizim peşkeş çekilecek derelerimiz yok. Hukuka inanıyoruz, hukukun üstünlüğüne güveniyoruz. Nasıl Askoroz deresinde yürütmeyi durdurma kararını nasıl aldıysak, başbakanın çocukluğunda yüzdüğü dere olan Dumankaya köyünde turistik Kataraht Gölü'nün bulunduğu dere üzerindeki HES projesinin iptali için de dava açacağız ve kazanacağız. Ucuz şirketlere lisans dağıtan hükümete rağmen adalet buna sessiz kalmadı. Bu lisanslar hangi şirketlere, neden veriliyor? Bu lisanlarla beraber dereler kurutulurken vicdanınız sızlamıyor mu? Bir dava daha açacağız, bir dereyi daha kurtaracağız. Bu dereler tüm canlıların yaşaması için gerekli” diye konuştu.

Bugüne kadar bir çok HES Projesi’nin iptali için dava açtıklarını da söyleyen Kazmaz, “Bunların önemli bir çoğunluğunu da kazandık. Bizim satılık derelerimiz yok. Derelerimizin özgür akması için hukuk mücadelemizi vereceğiz. Yetkililere son bir söz, ‘Ayağını denk alın.’ Hukuk tanımaz şirketlerinizi ve can suyunu denetleyin. Bir vadi üzerine 17 tane HES kurulmaz” dedi.

Daha sonra her ilin temsilcileri kendi illerindeki HES projeleriyle ilgili olarak açıklama yaptı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise Başbakan Erdoğan döneminde HES Projeleri’nin bölgenin baş belası haline geldiğini belirterek, “Bölge halkı olarak Fındıklı, Çayeli Senoz ve İkizdere’de başlatarak Salarha ve Güneysu’da Artvin’de sürdürdüğümüz demokratik ve hukuksal mücadelelerde bu güne kadar önemli sonuçlar elde ettik. Mahkeme süreçlerinde almış olduğumuz, ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ kararlarına karşın, özellikle Senoz Vadisi ile İkizdere’de, bu yargı kararlarına uyulmamış, ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlarca bu yargı kararları uygulanmamış - uygulatılmamış ve HES yapımcı firmaları çalışmalarını sürdürmüştür. Ama bu duyarsızlıklar karşısında Güneysulu yurttaşlarımız Başbakan Erdoğan’ın küçüklüğünde yüzdüğü özellikle de Katanahte Gölü ve şelalesi ile Başbakan’ın derelerinin kurutulmasına ve satılmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ömer Şan, ellerindeki verilere göre, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, işletmede bulunan, inşa ve proje aşamasında olan ve de yapılması planlanan HES sayısı 700’ü bulduğunu belirterek, “Bunlardan 169’u Trabzon’da, 90’ı Rize’de, 138’i Artvin’de, 82’si Giresun’da olmak üzere diğer HES projeleri ise Erzurum’un Doğu Karadeniz’e yakın İspir ve Tortum gibi ilçeleri ile Gümüşhane, Bayburt, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat, Sinop ve Çorum’da bulunmaktadır. DSİ verilerine göre, inşa halindeki 138 HES’ten 41’i Trabzon’da, 25’i Artvin’de 23’ü Rize’de, 12’si ise Giresun’da bulunuyor” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler