Trabzonlu kadınlardan dayanışma festivali

Trabzon’un Cazıları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 2. Kadın Dayanışma Festivali’ni düzenliyor.
Trabzonlu kadınlardan dayanışma festivali

Güneşe çevirelim şu karanlık günleri” diyen ‘Trabzon’un Cazıları’ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 2. Kadın Dayanışma Festivali’ni düzenliyor. ‘Trabzon’un Cazıları’ isimli kadın aktivist grubu geçen yıl ‘Kadın gibi yaşa’ sloganıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kadın Dayanışma Festivali düzenlemişti.


Kadınlar bu yıl dayanışma festivalinin ikincisini 3-4-5 Mart tarihleri arasında Trabzon Sanatevi’nde gerçekleştirecek. İsmini cadının yereldeki söylenişi olan ‘Cazı’dan alan festivalde barış, kadınlık, erkeklik, feminizm, yerellik, doğa kavramları tartışılacak.

Festivale, gazeteci yazar Mine Söğüt, kemençe sanatçısı İlknur Yakupoğlu ve Gola Derneği yöneticisi müzisyen S. Refika Kadıoğlu, feminist akademisyen Prof. Dr. Hülya Gülbahar da katılacak. Kadın dayanışmasının güçlendirileceği festivalde ayrıca fotoğraf sergileri, belgesel gösterimleri ve söyleşiler gerçekleşecek.
 
“KARADENİZ KADINLARI YANLIŞ TANITILIYOR”
 
Trabzon Cazıları’ndan avukat Bahar Bostan, Karadenizli kadınların medyada yanlış lanse edildiğini belirtti. Bu yanlış algıyı değiştirmek için mücadele ettiklerini ifade eden Bostan şunları söyledi: "Trabzon medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehir. Onca sanatçının, fikir insanının yetiştiği önemli bir şehir. Ancak, Trabzon’un bu dinamizmi ve burada yasayan düşünen, üreten insanlar, kamuoyu nezdinde görünmez. Hele biz kadınlar. O medyanın çizmekten pek bir keyif aldığı ağır yükler altında ezilen Karadeniz kadını imajını değiştiremiyoruz. Şehrin ve memleketin erkek egemen kamuoyu önünde de kendimizi ifade edecek platformlar bulamıyoruz. Festival fikri de buradan çıktı. Festival, Trabzon’da kırsalda ve kentte yasayan güçlü kadınların kendilerini ifade etme alanı, söz söyledikleri serbest kürsü." 

CAZILIĞIN İLKELERİ

Kadın Dayanışma Festivali’nin ilkeleri olduğunu da belirten Bostan, cazı olmak için etrafında birleşilen ve festivalin başlamasına neden olan ilkeler arasında, barış, şiddetsizlik, sürdürülebilirlik, yerellik, eşitlik, adalet ve ekolojinin öne çıktığını dile getirdi.

Bostan, “Cazı olmak için bu ilkeler etrafında birleşmek gerek” dedi. Festivale ilginin yoğun olduğunu belirten Bahar Bostan, İstanbul’dan gelen konuklarının yanında bu sene Trabzon’da kadın mücadelesine gönül veren bir çok sivil toplum örgütünün de katılımcı olduğunu ifade etti.





 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir