Trabzonlu şehrine güveniyor

İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Valilik onayı doğrultusunda, Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinin çalışmalarının sonucunu görmek, toplumun güvenlik konusundaki kaygıları, bu kaygıların nedenleri, mağduriyetler, polisten memnuniyet, beklentiler ve s

Trabzonlu şehrine güveniyor

İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Valilik onayı doğrultusunda, Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinin çalışmalarının sonucunu görmek, toplumun güvenlik konusundaki kaygıları, bu kaygıların nedenleri, mağduriyetler, polisten memnuniyet, beklentiler ve sorunların çözümüne vatandaşların katılımının sağlanması konusunda Trabzonluların görüşlerinin tespiti amacıyla, ''genel güvenlik ölçme ve değerlendirme'' başlıklı bir anket yaptı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun desteğiyle, polisin sorumluluk bölgesindeki 34 mahallede gerçekleştirilen ankette, çoğunluğu lise ve üniversite mezunu olan 18 yaş ve üstü 2 bin 500 kişiye anket formları dağıtıldı.

Katılımcının etki altında kalmaması için bir hafta sonra toplanan ankete katılan 2 bin 100 kişiden yüzde 29,95'i ''sokakta yürürken sizi laf atarak rahatsız eden kişi var mı?'' sorusuna ''evet'', yüzde 47,76'sı ''hayır'', yüzde 21,43'ü ise ''fikrim yok'' yanıtını verdi.

''Mahallenizde veya kentte, gece sokağa çıktığınızda geçmeye çekindiğiniz yer var mı?'' sorusu da katılımcıların yüzde 52,10'u ''hayır'', yüzde 32,95'i ise ''evet'' cevabını verdi.

Ankete göre Trabzonluların yüzde 69'u gece sokağa çıktığında kendini güvende hissederken yüzde 27,48'i ise gece sokağa çıkmaktan çekiniyor.

-HIRSIZLIKTAN ENDİŞE EDİLİYOR-

Katılımcılara hırsızlık olaylarına ilişkin de sorular yöneltilen ankette, ayrıca Trabzonluların yüzde 50,86'sının evden ayrıldığında evdeki eşyasının güvenliğinden endişe ettiği, yüzde 46,14'ünün de bu yönde bir kaygı taşımadığı belirlendi.

Kaygılı olmalarına rağmen yüzde 63,29'u hırsızlara karşı kendini evinde güvende hisseden Trabzonlular'ın yüzde 78,43'ü ev ve iş yerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla kapının kapalı tutulması, kamera ve alarm sistemi taktırılması, kilit sisteminin değiştirilmesi gibi tedbirler alırken yüzde 18,05'i herhangi bir tedbir almıyor.

Trabzonluların yüzde 59,75'si ''suç yoğunluğu açısından mahallenizde yaşamak güvenli midir'' sorusuna ''evet'', yüzde 14,62'si ''hayır'', yüzde 24,14'ü ''kararsızım'' derken, yüzde 1,67'si kayıp gözlem olarak ankette yer aldı.

-SOKAKTAKİ POLİS GÜVEN VERİYOR-

İlde polisin yaptığı asayiş uygulamalarının her gün ya da haftada bir yapılmasını isteyen Trabzonluların yüzde 84,62'si sokakta polis gördüğünde kendini güvende hissediyor.

''Kenti genel olarak düşündüğünüzde emniyet ve asayiş yönünden nasıl bir şehir olarak görüyorsunuz?'' sorusu da sorulan Trabzonluların yüzde 26,95'inin kenti ''güvenli'', 43,43'ünün ''yaşanabilir'' bulduğu, yüzde 16,24'ünün bu konuda ''kararsız'' olduğu, yüzde 11,95'inin de ili ''güvensiz'' gördüğü anlaşıldı.

Trabzonluların yüzde 91,57'sinin karşılaştıkları herhangi bir polisiye olayını ''155 polis imdat'' hattına bildireceği anlaşılırken, yüzde 7'sinin polise bilgi vermekten kaçındığı saptandı.

Vatandaşların yüzde 48,67'sinin polis imdat hattına yapılan ihbarların tamamının değerlendirildiğini, yüzde 17,76'sının ihbarların ihbarcıya göre değerlendirildiğini, yüzde 21,19'unun bu konuda kararsız olduğunu, yüzde 9,48'inin ihbarların çoğunun değerlendirilmediğini, yüzde 0,76'sının da ihbarların kesinlikle değerlendirilmediğini düşündüğü de belirlendi.

Trabzonluların yüzde 24,90'ı da ihbardan sonra polisin olay yerine geç geldiğini, yüzde 14,95'i olay bittikten sonra geldiğini, yüzde 1,52'si hiç gelmediğini belirtirken yüzde 28,90'ı da polisin ihbarı zamanında değerlendirdiğini düşünüyor.

Yüzde 80,62'si herhangi bir polis merkezine çekinmeden giden Trabzonluların yüzde 8,14'ü ise polis merkezine gitmekten çekiniyor. İlde yaşayanların yüzde 32,05'inin polisin suçları önleme konusunda başarılı, yüzde 25,33'ü başarısız olduğunu düşünürken, yüzde 37,48'i de ''kararsız'' olduğunu ifade etti.

Trabzonluların yüzde 37,38'i polisin vatandaşa karşı kibar olduğunu düşünürken yüzde 29,19'unun polisin kibar olmadığını düşündüğü, yüzde 29,19'unun da bu yöndeki soruya ''kararsızım'' yanıtı verdiği anlaşıldı.

-SUÇ VE SUÇLULARLA MÜCADELE İÇİN HALK DESTEĞİ ŞART-

Ayrıca ankete, vatandaşların yüzde 35,10'unun polisin vatandaş ilişkilerinde adil olduğunu, yüzde 24,38'inin adil olmadığını düşündüğü, yüzde 62'sinin de polisin halktan destek almadan suç ve suçlularla yeterince mücadele edebileceğine inanmadığı görüldü.

Vatandaşların yüzde 68,38'inin de suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması konusunda polisin bilgisine başvurması halinde tanıklık yapabileceği saptandı.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, ankete ilişkin yaptığı açıklamada, hızla gelişen ve değişen dünyada suç ve suçla mücadelenin de değişim gösterdiğini belirterek, ''Toplumda suç, sosyal bir problem olarak ele alınmalıdır.

Sosyal problemlerin çözümü, sadece kolluk kuvvetlerinin tedbirleriyle sağlanamaz. Bu nedenle suç, eğitim kurumları başta olmak üzere toplumu oluşturan tüm kesimlerin, kuruluşların katkısı ile ele alınıp değerlendirilmeli ve el birliğiyle çözüme kavuşturulmalıdır'' dedi.

-HIRSIZLARA KARŞI GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI-

Suçun önlenmesi için özellikle mala karşı işlenen suçlardan sayılan evden, iş yerinden, otomobilden hırsızlıklar ve otomobil hırsızlığı konularında duyarlı olunması gerektiğini anlatan Vali Kızılcık, polisiye tedbirlerin yanı sıra vatandaşların da bu tür suçlara karşı ev ve iş yerlerinde gerekli tedbirleri almasını istedi.

Ailelerin, bu tür suçlar dışında çocuklarının uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara bulaşmaması için de dikkatli olması gerektiğine işaret eden Vali Kızılcık, suçların önlenmesi konusunda kolluk kuvvetleriyle halkın işbirliğinin önemini vurguladı.

Ankette, vatandaşların 70,38'inin kenti emniyet ve asayiş yönünden 'güvenli' ve 'yaşanabilir' bulmasının sevindirici olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, ''Eksiklikler olabilir ancak vatandaşlarımızın daha huzurlu ve refah içinde yaşamını sürdürmesi, kentin asayiş olayları yerine tarihi, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve sportif aktivitelerinin yanı sıra turizm yönüyle ön plana çıkması için herkes üzerine düşeni yapmalı'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler