Trabzonluların 2023 hedefi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un 2010 yılını 1 milyar doları aşan ihracat başarısı ile kapattığını belirterek Trabzonlu işadamları olarak 2023 hedeflerinin 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu sö
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un 2010 yılını 1 milyar doları aşan ihracat başarısı ile kapattığını belirterek Trabzonlu işadamları olarak 2023 hedeflerinin 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, Trabzon’un gerek bölgesinde gerekse Türkiye’de ihracat kapasitesi yüksek olan illerin başında geldiğini ifade ederek “Bu avantaj ülkemizi çevreleyen komşu ülkelere Trabzon’un coğrafi olarak yakınlığı ve ulaşımdaki kolaylıklarından kaynaklanmaktadır. Bu değerlere elbette Karadeniz’in üretici, mücadeleci, cesaretli, ısrarcı ve girişimci özellikleri de eklenebilir. Osmanlı Dönemi’nde imparatorluğun borçlarının ödenmesinde, İpekyolu’nun Karadeniz’e açıldığı noktada Trabzon’un üstlendiği uluslararası ticaret rolü yeniden tekrar etmektedir. Trabzon, ne yazık ki Cumhuriyet döneminden soğuk savaşın sona erişine kadar uluslararası konjonktürün adeta mahkum ettiği bir kapalılık yaşamıştır. Uluslararası ticaretten beslenen bir kent ve bölge, 70 yıl süren sessizliğini 1988 yılında Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla bozmuştur. Baskın tarım ekonomisiyle çıkmaz sokak dönemini sürdüren Trabzon, genlerindeki uluslararası ticaret kimliğine Avrasya Pazarı’nın açılmasıyla yeniden yakalamıştır. Sıfırdan başladığı dış ticarette bugün 113 ülkeye 1 milyar doları aşan ihracat başarısını yakalamıştır. Türkiye 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedeflemektedir. Trabzonlu işadamları olarak bizler de kendimize 10 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduk” dedi.
“Trabzon, bu hedefe ulaşmak için gerekli altyapı olanaklarına kavuşmak istiyor” diyen Hacısalihoğlu “İlk planda, Avrasya pazarında ekonomik olarak daha güçlü olmamız için bu pazarın en büyük dilimini oluşturan Rusya Federasyonu’nun Güney Bölgesi’ne uçak seferlerinin başlatılmasına destek olunmasını bekliyoruz. Doğu Karadeniz’in tek uluslararası havaalanı Trabzon’dan Sochi’ye uçak seferlerinin ticareti dolayısıyla da ihracatı tetikleyecek küçük ama önemli bir imkan olarak görüyoruz. Doğu Karadenizli iş adamlarının pazara hızlı ve düzenli ulaşma arzu ve isteği elbetteki ülkemizin çıkarına ve yararına sonuçlar doğuracaktır. İkinci planda, Karadeniz’in Rusya Federasyonu kıyısında bir Türk limanı ve lojistik merkez kurulması, bu ülkeye yapılmakta olan ihracat yük ve transferimizi artırabilecek önemli bir altyapıdır. Bu adımın daha da hızlandırılması konusunda Türk ve Rusya hükümetleri ve liderlerinin ortaya koyduğu irade ile ihracat ve işbirliği iki ülke işadamları arasında artış kaydedecektir. Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan vizesiz geçiş iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere katalizör etkisi yapacak önemdedir. Vizeler kalkarken, Rus halkının dışa açılımında ilk durağı olan Doğu Karadeniz ile uçak bağlantısının yapılmasına destek verilmesi gerekmektedir. Ulaştırma Bakanlığımızın, Doğu Karadenizli iş adamları, ihracatçıları, sanayicileri, tüccar ve esnafının beklentisi olan Trabzon-Sochi uçak seferleri istemine sessiz kalmayacağını umuyoruz. Bu uçak seferlerinden sadece Doğu Karadeniz Bölgesi halkı değil aynı zamanda, Doğu Anadolu başta olmak üzere diğer bölgemizdeki işadamlarımızın da bu pazarda etkili olmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Hacısalihoğlu, “Gidemediğin yer senin değildir” atasözünü de hatırlatarak “Rusya Federasyonu pazarına gidebilmek için Trabzon-Sochi uçak seferlerine ihtiyacımız vardır. Başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma Bakanımınız Sayın Binali Yıldırım’a ve TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan destek istiyoruz. Bu desteğin Doğu Karadenizli iş adamlarımızdan esirgenmeyeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.