Trabzon'u tanıdıkça çok sevdiler
Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Avrupa Birliği projesi ile Yunanistan, Almanya, Polonya ve Letonya'dan Trabzon'a gelen yaklaşık 30 öğrenci, kendi ülkelerine ait tarihi ve kültürel yapıları İngilizce yazdıkları hikayeler ile anlattı. T
Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Avrupa Birliği projesi ile Yunanistan, Almanya, Polonya ve Letonya'dan Trabzon'a gelen yaklaşık 30 öğrenci, kendi ülkelerine ait tarihi ve kültürel yapıları İngilizce yazdıkları hikayeler ile anlattı.
Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi İngilizce öğretmenleri, okul öğrencilerinin başka ülkelerin tarihlerini daha iyi öğrenebilmeleri amacıyla geçen yıl AB Comenius Programı kapsamında ''Hikayeler ile sınırlar kalkıyor'' projesi hazırladı. Almanya, Yunanistan, Polonya ve Letonya'nın da ortak ülkeler olarak yer aldığı proje kapsamında ilk ziyaret, geçen yıl içerisinde Yunanistan'a yapıldı. Proje kapsamında ikinci program ise Trabzon'da gerçekleştirildi.
Proje Koordinatörü ve okulun İngilizce öğretmeni Ebru Topaçlıoğlu, yaptığı açıklamada, farklı kültürel ve tarihsel altyapıya sahip birçok Avrupa ülkesinin, ortak zevklerinin neredeyse aynı olduğunu savundu.
Öğrencilerin ufkunu geliştirmek için Trabzon Kanuni Anadolu Lisesinde görev yapan İngilizce öğretmenleriyle söz konusu projeyi hazırladıklarını ifade eden Topaçlıoğlu, proje kapsamında bugüne kadar yapılan faaliyetleri şöyle anlattı:
''Projenin ilk adımı Yunanistan'da başladı. İlk olarak Yunanistan'ı seçmemizin nedeni mitolojinin orada başlamış olması. Biz ve diğer ülkelerin öğrencilerinin de yer aldığı ziyaret ile Atina'da bulunan bütün tarihi eserleri ve mekanları gezdik, tarihi yerinde öğrendik. Bu konuda öğrencilerimiz hikayeler ve şiirler yazdı. En güzel anlatım aslında hikaye tarzıdır. Böylece sınırları kaldırmaya çalışıyoruz. Proje kapsamında farklı kültürlerden öğrenciler, hikayelerin yanı sıra şiir ve şarkılarla ülkelerini de projeye katılan diğer ülkelerin öğrencilerine anlatıyorlar.''
Çalışma yapılan dilin İngilizce olduğunu vurgulayan Topaçlıoğlu, ''Öğrenciler bu proje ile sadece hikaye anlatarak geziler yapmıyor. Burada en önemli konu, bütün çalışmalarda dilin İngilizce olması. Türk ekibi olarak büyük bir gururla söyleyebilirim ki beş ülke içerisinde kendini en iyi ifade eden grup biziz. Öğrencilerimizin İngilizce'yi bu kadar iyi derecede konuşmasını diğer ülkeler de takdir ediyor'' dedi.
''BİZLERİ TANIDIKÇA ŞAŞIRIYORLAR''
Projede ikinci ziyaret programının Trabzon'da gerçekleştirildiğini ifade eden Topaçlıoğlu, kente gelen 30 öğrencinin bir hafta süreyle öğretmenleriyle birlikte tarihi ve turistik mekanları gezeceklerini belirtti.
Neredeyse bütün öğrencilerin ilk defa Türkiye'ye geldiklerine işaret eden Topaçlıoğlu, ''Okulumuzda düzenlediğimiz program ile onlara yöresel yemeklerimizi tattırdık. Daha sonra bizim öğrencilerimizle Almanya ve Yunanistan'dan gelen öğrenciler ülkelerine ait yazdıkları hikayeleri anlattılar. Halk oyunu gösterilerimiz ile misafirlerimize adeta Karadeniz insanının sevecen ve heyecanlı yanını gösterdik. Aslında onlar Müslüman bir ülke olmamız nedeniyle yaşam şeklimizi çok farklı zannediyorlar. Okullarımızın bu kadar modern, eğitimimizin de yüksek seviyede olması onları etkiliyor. Bizleri tanıdıkça şaşırıyorlar. Proje ile ülkeler ve öğrenciler arasında çok güçlü bağlar kuruluyor'' diye konuştu.
Topaçlıoğlu, projenin bu yılın Haziran ayında Letonya'ya yapılacak ziyaret programı ile sona ereceğini sözlerine ekledi.