TTSO Meclis Toplantısı Yapıldı
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Trabzon ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında yapıldı.
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Trabzon ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.
İstihdamda Sevindirici Artış
İstihdamda son bir ay içinde yüzde 7 oranında bir artış yaşandığını dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, “Son bir ay içinde Trabzon’da aktif çalışan kişi sayısında yüzde 7 oranında bir artış yaşandı. Bu memnuniyet verici bir konu. Bu gelişmeleri aylık olarak takip etmekteyiz. Umut ediyoruz ki bu artış hep böyle devam eder ve ilimizdeki işsizlik de minimum düzeylere iner” diye konuştu.
“Lojistik Merkez için gerekli tedbirleri almalı, adımları atmalıyız”
Trabzon’un çok geniş bir hinterlanda sahip olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, lojistik merkezle ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve adımların atılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Bugün Afganistan’dan Almanya’ya kadar eğer bir lojistik hareket varsa ve bu konuda Trabzon seçiliyorsa, bunu çok daha dikkatli düşünmemizde, gerekli tedbirleri almamızda yarar var. Bu pastadan pay almak için gerekli adımları şimdiden atmalıyız.”
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım
Haziran ayı Meclis toplantısının konuğu olan DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, kalkınma ajanslarının amacı, kurumun yapısı hakkında bilgi verdi, yapılan çalışmaları anlattı.
DOKA’nın Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin ve Ordu illerini kapsayan bir çalışma alanı bulunduğunu belirten Kaldırım; “DOKA’nın temel hedefi, bu 6 ili ortak politikalar ve strateji etrafında buluşturup ortak bir kalkınma politikası oluşturmak, ortak bir plan doğrultusunda ortaya koyacağımız eylem planlarıyla kalkınmayı sağlamaktır. Bu koordinasyonu zor bir konu ama bu sağlanabilirse son derece başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.
DOKA desteklerinin amacını açıklayan Kaldırım; bunların sanayi ve girişim fırsatlarının teşvik edilip desteklenmesi, kırsal ve yerel kalkınma için kapasitenin geliştirilmesi, bölgesel plan ve program uygulamalarının garanti altına alınması ve Doğu Karadeniz Bölgesinin yönetim üretim pazarlama v finans tanıtım organizasyon ve insan kaynakları alanlarında desteklenmesi olarak sıraladı.
2 yılda 312 projeye 32 milyon TL destek
DOKA’nın 2010 yılından bu yana toplam 312 projeye 32 milyon TL destek verdiğini dile getiren Kaldırım, ajansın toplam bütçesinin ise aynı dönemde 55 milyon TL olduğunu ifade etti.
“Turizm alanındaki eksikleri hızlı bir şekilde tamamlamalıyız”
2010 yılından bu yana turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kaldırım, “Turizmden bahsediyoruz ama konaklama, hizmet sektörü ve alt yapı alanında maalesef önemli eksiklerimiz var. Bölgeyi adım adım geziyoruz, hızlı bir şekilde proje geliştirme ve uygulama çok önemli. Çok toplantı yapılıyor ama artık projelerin hayata geçmesi ve uygulanması gerekiyor. Eğer belli gereklilikleri yerine getirirsek bölge turizmden çok önemli bir paylar alacaktır” diye konuştu.
“Arap turistlerin bölgemize ilgisini dikkate almalı, bu bölgeye odaklanmalıyız”
Turizmde alternatif ve özgün alanlara yönelmek gerektiğini savunan Kaldırım, Arap turistlerin bölgeye olan ilgisine işaret etti ve şöyle konuştu:
“Bu bölgelerden gelen turist sayısında, ilk üç ay itibarıyla 3 kat artış var. Bu pazara odaklanmalıyız, hızlı bir şekilde turizm alt yapısını geliştirmeliyiz. Oteller oluşturmak önemli, özellikle bu bölgede gelenler apart türü yatırımlar talep ediyorlar. Bunu yapmalıyız. Henüz bir yatırım başlamadı ama inşallah bu alanlarda yatırımlar yapılacak. Araplar Doğu Karadeniz’e odaklanmış durumda, buraları çok iyi biliyorlar. Bölgeden yer, mülk, yatırım talep ediyorlar. Bizler de bu pazarlara daha yoğun olarak odaklanmalıyız.”
Konuşmasının sonunda Kaldırım’a, Meclis Başkanı Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi.
23. Grup Bina İnşaatı ve Taahhüt İşleri Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, karşılıksız çeklerde yaşanan artışa dikkat çekti ve iş hayatının ciddi bir risk altında olduğunu savundu.
Çapkınoğlu, “2012 yılının Mayıs ayında karşılıksız çek sayısı 85 bin civarında gerçekleşmişti. Hapis cezası kaldırıldıktan sonra bir boşluk oluştu ve alınan tedbirler de çare olmayınca artık tehlike çanları çalmaktadır. Reel sektörün daha fazla mağdur olmaması için acilen yeni adımlar atılmalı. Bankalar bu konuda çok hassas davranmalı, verdikleri çekleri garanti kapsamına almalı, mali risk sigortası devreye girmelidir. Acilen tüccar ve sanayiciyi güvence altına alacak bir mekanizmanın devreye sokulması lazımdır” diye konuştu.
7. Grup Ev ve Büro mobilyaları ile Dekorasyon Eşyalarının İmalatı ve Ticareti Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Suat Bayraktar ise Trabzon’da önemli bir sektör olan mobilyacılığın yaşatılması için adımlar atılmasını istedi. Bayraktar, “Mobilya Trabzon’da bir kültürdür, sanattır. Gelin bu kültür ve sanatı yaşatalım büyük markalara yem etmeyelim mobilya sektörünü ayağa kaldıralım hat ettiği yere getirelim” dedi.
25. Grup Bina Dışı Yapıların Taahhüt İşleri ve Özel İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Şaban Bülbül, önemli bazı projelerin kamuoyu önünde sürekli bir şekilde tartışılmasının zararlarını dile getirdi ve bu konuda daha hassas davranılması gerektiğini ifade etti. Bülbül, şehrin çıkarları söz konusu olduğunda bireysel çıkarların da ikinci plana alınması gerektiğini savundu.
31. Grup Mimarlık ve Mühendislik hizmetleri Meslek Komitesinden Mustafa Yaylalı ise 15-18 Ekim 2012 tarihlerinde Trabzon’da yapılacak Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.