Türkiye yerin altında tarih yazıyor
Sert ve zorlu arazilerde hem sürücüleri rahatlatacak hem de trafik kazalarını en aza indirecek tünel projeleri gün sayıyor. Son 12 yılda 50 kilometreden 200 kilometreye çıkan tünel uzunluğuna, devam eden 106 projenin tamamlanmasıyla 266 kilometre daha ekl
Yayınlanma:
Sert ve zorlu arazilerde hem sürücüleri rahatlatacak hem de trafik kazalarını en aza indirecek tünel projeleri gün sayıyor. Son 12 yılda 50 kilometreden 200 kilometreye çıkan tünel uzunluğuna, devam eden 106 projenin tamamlanmasıyla 266 kilometre daha eklenecek. Böylece dağları delen tünellerin toplam uzunluğu 490 kilometreye ulaşacak. Bu uzunluk İstanbul-Çankırı arası mesafeye denk geliyor.
GERİ SAYIM BAŞLADI
Kısa bir süre önce iş güvenliği tedbirleri sebebiyle yapımı durdurulan ve eksikliklerin giderilmesiyle dün çalışmaların tekrar başladığı Ovit tünelinde mutlu son için yeniden geriye sayım başladı. Rize-Erzurum arası ulaşıma nefes aldıracak ve 2015'de tamamlanması beklenen proje, Çin'deki 18 km'lik tünelin ardından dünyanın en uzun ikinci tüneli olacak. Tünelin yapılmasıyla yol standartları yükseltilerek GAP kapsamındaki illerin önce Doğu Karadeniz Bölgesine oradan da diğer komşu ülkelere yüksek standartlı bir yol ile bağlanması sağlanacak. GAP ürünlerinin önemli bir bölümünün Karadeniz limanlarına çıkarılarak Rusya, Ukrayna, Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetlerine ulaştırılması açısından tünel, ekonomik olarak da büyük önem taşıyor.
HANGİ İLDE HANGİ TÜNEL YAPILIYOR
Zorlu coğrafi şartları olan bölgelere yapılan diğer tünel çalışmaları ise son hız devam ediyor. Devam eden çalışmalardan özellikle Kuzey-Güney bağlantısında yer alan bazı önemli tüneller 2015 ve 2016 yıllarında hizmete açılacak. Bu tünellerin başlıcaları şöyle; Cankurtaran Tüneli (Hopa-Borçka), Salmankas Tüneli (Trabzon-Araklı-Bayburt), Erkenek Tüneli (Malatya-Adıyaman), Karahan Tüneli (Malatya-Darende-Kayseri), Cudi Tünelleri (Cizre-Şırnak), Ilgaz Tüneli (Kastamonu-Çankırı), Sapça ve Üzülmez (Bolu - Zonguldak) tünelleri.
SABUNCUBELİ 2016'DA AÇILACAK
Diğer yandan Ege bölgesinde İzmir'i Manisa'ya daha da yakınlaştıracak olan 6.5 kilometre uzunluğundaki Sabuncubeli tüneli geçişi de 2016 yılında trafiğe açılacak. İzmir'de Sahil Yolu ile Yeşildere Caddesi'ni birbirine bağlayarak başta Konak Meydanı çevresi olmak üzere şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatacak, bağlantı yollarıyla birlikte 2.5 kilometre uzunluğundaki Konak Tüneli'nde de sona yaklaşıldı. Konak Tüneli 2015 yılı içerisinde bitirilerek hizmete sunulacak.
PROJELER TAM GAZ SÜRÜYOR
Kop (Erzurum-Bayburt) Tüneli: 1600 metrelik bölümü biten 6500 metre uzunluğundaki tünel 215 milyon liraya mal olacak. (2017'de açılacak)
Erkenek Tüneli: 1816 metrelik tünel, geçişi 15 dakikadan 3 dakikaya düşecek. (2015'te açılacak)
Karahan Tüneli (Malatya-Kayseri): 1600 metrelik tünel Kayseri-Malatya arasını 18 dakikadan 5 dakikaya düşecek. (2015'te açılacak)
Salmankaş Tüneli: Araklı-Dağbaşı-Uğrak yolunda yer alan 4200 metrelik tünel, kışın 5 ay trafiğe kapanan yolun, yıl boyunca hizmet vermesini sağlayacak. (2015'te açılacak)
Ilgaz Tüneli: Sürücülerin korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapımı süren 5391 metrelik tünelle 8 dakikada geçilebilecek. (2015'te açılacak)
Mithatpaşa 2 Tüneli: Zonguldak-Hisarönü yolunda yer alan 1530 metrelik tünel, seyahat süresini 30 dakikadan 5 dakikaya indirecek. (2015'te açılacak)
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.