Üniversite harçları indirilmeli
Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, sağlık çalışanlarının lisans eğitimlerini tamamlamada üniversitelerce talep edilen harçların indirilmesi gerektiğini söyledi.Serdar, düzenlediği basın toplantısında, sağlık çalışanlarının dört yıllık ün
Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, sağlık çalışanlarının lisans eğitimlerini tamamlamada üniversitelerce talep edilen harçların indirilmesi gerektiğini söyledi.
Serdar, düzenlediği basın toplantısında, sağlık çalışanlarının dört yıllık üniversite mezunu olabilmesi, yani iki yıllık üniversite mezuniyetlerinin sınavsız olarak dört yıla tamamlatılması için lisans tamamlama mücadelesini 2005 yılında başlattıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını anımsattı.
Fakat bir süre sonra Sağlık Bakanlığının, Açık Öğretim Fakültesi yerine Malatya İnönü, Erzurum Atatürk ve Samsun 19 Mayıs üniversiteleri ile lisans tamamlamayı yapmaya karar verdiğini belirten Serdar, ''Bu kararın sağlık çalışanlarına acı faturası ise öğrenim harcının 2 bin lira olması ile gerçekleşti. Halbuki AÜ Açık Öğretim Fakültesinde lisans tamamlama yapılmış olsaydı yıllık 400 lira harç bedeli ile bu işlem gerçekleşmiş olacak sağlık çalışanları da böyle yüksek bir meblağ ile karşılaşmayacaklardı'' dedi.
Serdar, Trabzon'da aynı emsalde KTÜ bünyesinde bulunan ve radyoloji çalışanlarının iki yıllık üst öğrenimi olan yüksekokulda aynı eğitimin verildiğini ve bu eğitim karşılığında da sağlık çalışanlarının yıllık olarak 490 lira harç bedeli yatırdıklarını anlatarak, şunları söyledi:
''Lisans tamamlama bu haliyle dört yıllık üniversite mezunu olmak isteyen sağlık çalışanları için zulme dönüşmüştür. Yılda 2 bin lira, iki yılda 4 bin lira, okulun bir yıl uzaması halinde bin lira eklenmesi halinde mezuniyetin toplam bedeli 5 bin lira olacaktır.
Ülkemizde derin bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde geçimlerini güçlükle sağlayan sağlık çalışanı arkadaşlarımızın bu parayı ödemeleri çok zordur. 56 binin üzerinde sağlık çalışanın başvurduğu lisans tamamlama kayıtları için üniversitelerin talep ettikleri 2 bin lira ücret nasıl bir öğrenim gideridir. Bunu anlamak mümkün değildir. Gündüz öğrenim de bile bu kadar ücret talep edilmemektedir.
Üniversiteler bu hakkın kullanımına ticari mantıkla mı, yoksa eğitim hakkının kullanımı olarak mı bakmaktadırlar Daha açık ifadeyle sağlık çalışanlarının paralarıyla üniversitelere ek kaynak mı oluşturulmak istenmektedir''
İstenen paranın adının harç değil, dört yıllık üniversite mezunu olmak isteyen sağlık çalışanlarından alınan haraç olduğunu iddia eden Serdar, şöyle devam etti:
''Bu haraç nedeniyle birçok çalışan lisans tamamlamadan vazgeçmek zorunda kalacaktır. Çalışanların eğitimlerini yükseltme fırsatının önüne set çekilmesinin vebali ise konuyu ciddi şekilde takip etmemesi nedeniyle Sağlık Bakanlığının üstünde olacaktır. Bu haraçların Açık Öğretim Fakültesinin harçları seviyesine çekilmesine ve harçların uzun bir döneme yayılarak taksitli ödenmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimizin karşılanması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Bu mücadele sürecinde mağdur edilen tüm sağlık çalışanlarının bize destek olmasını istiyoruz.
Bu çerçevede, ilk olarak tüm sağlık çalışanlarını söz konusu üç üniversite ile Sağlık Bakanlığına faks ve mail yoluyla 2 bin liralık haraca tepki göstermeye davet ediyoruz. Tepkiyi ilgili üniversitelere aktarmak üzere ilimizde dilekçe kampanyası düzenlenmiş ve hazırlanan dilekçe örnekleri tüm kurumlardaki iş yeri sendika temsilcilerimize gönderilmiştir. Toplanacak dilekçeler posta ile üniversite rektörlüklerine gönderilecektir.''
Serdar, tüm bu işlemlerden sonuç alınmaması yani üst eğitim giderinin makul bir seviyeye çekilmemesi halinde üyeleri adına eğitim hakkının engellenmesi nedeniyle ilgili üniversitelere idari yargı yoluyla dava açılacağını kaydetti.