Ünye'de fabrika gibi cezaevi
Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Lütfü Dursun, cezaevinde kalan mahkumların insan onuruna yakışır şekilde cezalarını çekmeleri için yapılan yeniliklerin yanı sıra, meslek edindirme kursları ile mahkumların hem meslek sahibi olmalarını hem de üretim yaparak geli
Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Lütfü Dursun, cezaevinde kalan mahkumların insan onuruna yakışır şekilde cezalarını çekmeleri için yapılan yeniliklerin yanı sıra, meslek edindirme kursları ile mahkumların hem meslek sahibi olmalarını hem de üretim yaparak gelir elde etmelerinin sağlandığını söyledi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun son tayin kararnamesi ile Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan ve temmuz ayı içinde Ünye’den ayrılacak olan Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, 2 yıllık görev süresi içinde Ünye Cezaevi’nde yapılan çalışmaları cezaevinde düzenlediği kahvaltıda basın mensupları ile paylaştı.
Cezaevi 2. Müdürleri İsmail Tosun ve Mehmet Akgüç’ün de bulunduğu kahvaltıda 2 yıl süreyle görev yaptığı Ünye’de özellikle Cezaevi’nde kalan mahkumların insan onuruna yakışır bir şekilde cezalarını çekmeleri için çaba gösterdiklerini belirten Başsavcı Lütfi Dursun, açtıkları meslek edindirme kursları ile mahkumların hem meslek sahibi olduklarını hem de üretim yaparak gelir elde ettiklerini dile getirdi. Başsavcı Dursun ayrıca, Tapu ve Kadastro’nun bölgedeki birçok il ve ilçe müdürlüklerinin mobilya donanımının da Ünye Cezaevi tarafından yapıldığını söyledi.
Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Lütfü Dursun ilk olarak Rize-Zonguldak arası en büyük kapasiteye sahip açık cezaevinin yapılmasına vesile olduklarını belirterek, “Ünye’de göreve başladığımız andan itibaren gerek açık cezaevinde gerekse kapalı cezaevinde cezalarını çekmekte olan hükümlü arkadaşlarımızı, cezalarını insan onuruna yakışır bir şekilde sağlıklı ortamlarda infaz etmeleri açısından gerekli çalışmalarımızı başlattık. Bakanlığımızın isteği ve desteğiyle Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün katkılarıyla biraz kötü durumda olan ve kapasitesi düşmüş olan Açık Cezaevi İnfaz Kurumumuzun şartlarının iyileştirilmesi noktasında bir faaliyetimiz oldu. 2 bin metrekare kapalı alanı olan 3 katlı bir bina yaptık. Açık cezaevi, son derece iyi bir proje hazırlanarak yapıldı. Burada cezasını infaz edecek arkadaşlarımızın, mahkumlarımızın, misafirlerimizin cezalarını infazlarını iyi bir ortamda geçirmeleri için düzenlemeler dizaynlar yapılmıştır. Bu cezaevimizi Ceza İnfaz Genel Müdürümüz, müsteşar yardımcılarımız, genel müdür yardımcılarımız ziyaret ettiler. Onlarda çok beğendiler. Açık cezaevimizin kapasitesi 350-400 civarındadır. Burası, Rize’den Zonguldak’a kadar en büyük kapasiteye sahip açık cezaevi konumundadır. Son derece titiz çalışma neticesi bu hale geldi. Ünye’ye böyle bir eser kazandırma da bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Böyle bir eseri kazandırmak bize nasip oldu bununda ayrıca hazzını yaşıyorum” dedi.
Cezaevi yaparken sevinemediğini de belirten Lütfü Dursun, “Biz cezaevi yaparken bunu gurur duyarak sevinerek yapmıyoruz. Ancak yasalar önünde bir eylemi olan insanların yasalarla belirlenmiş yükümlülükleri ve yaptırımlarını çekmeleri noktasında iyi ve sağlıklı bir ortamda cezalarını çekmeli diye düşünüyoruz. Buradan hareketle son derece güzel bir binayı 7 aylık kısa bir sürede tamamladık. Şu anda Ünye Açık Cezaevi’nde olan mahkum arkadaşlarımızı yeni binamıza taşıdık. Hem yemeklerini yiyorlar hem de yatakhanelerinde hava açısından temiz hava alarak cezalarını infaz ediyorlar. Bu bize mutluluk veriyor. Biz bunu yaparken sevinerek yapmıyoruz ama ihtiyaç var ise burada cezasını çekecek arkadaşların insan onuruna yakışır bir şekilde cezalarını infaz edip biz nasıl sağlıklı aldıysak ailelerine de sağlıklı teslim etmek, topluma sağlıklı görünmelerini sağlamak, mümkün olduğunca meslek edinmelerini sağlayarak normal hayata devam etmelerini sağlamak amacı ile hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.