Üretici fındığını söküyor

Karadeniz'de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu'da iki üretici fındık bahçelerini balta ile keserek fidancılık ve yaban mersini gibi ürünler yetiştirmeye başladı. Ordu'nun merkeze bağlı yüksek köylerinden Karaoluk köyünde Mahmut Bayazıt adlı üretic

Üretici fındığını söküyor

Karadeniz'de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu'da iki üretici fındık bahçelerini balta ile keserek fidancılık ve yaban mersini gibi ürünler yetiştirmeye başladı.

Ordu'nun merkeze bağlı yüksek köylerinden Karaoluk köyünde Mahmut Bayazıt adlı üretici fındık bahçesini keserek çam fidanı yetiştirmeye başladı. Geçen yıllarda fındıktan umduğunu bulamayınca İstanbul'a çalışmaya giden ancak orada da iş sorunu yaşayınca memleketine dönen Mahmut Bayazıt, fidancılığa başladı. Son 5 yıldır fındık bahçesini parça parça keserek fidan yetiştirme alanı açan Bayazıt, son ağaçları da keserek fındık üreticiliğinden tamamen çekildi. Fındığın artık geçim kaynağı olmadığını söyleyen Bayazıt, "Ben bir dönüm alandan 150 kilo fındık alıyorum. Bu 5 yılda 750 kilo yapar, hadi olsun 1 ton. Ama 5 yılda 1 dönüm alandan bin tane fidan alıyorum ve türü ile boyuna göre bir fidanı 50 ila 70 YTL'ye satıyorum. Fındığın getirdiğinin yarısı işçi ücretini gidiyor, bunda o da yok" dedi.

BANA GÜLÜYORLARDI
Bir dönüm çam fidanı diktiği alandan 5 senede aldığı geliri fındıktan 100 senede almasının mümkün olmadığını aktaran Bayazıt, "Ben fındık bahçesini keserken bana gülüyorlardı. Sonra getirdiği parayı görünce benden fidan istemeye başladılar. Buraların artık fındık değil fidan üretimine geçmesi lazım. Bizim büyüklerimiz fındık dikmiş rahatına bakmış. Fındık onları tembelliğe alıştırmış. Dünyaya bin kez de gelsem gene fidan dikerim. Bu kadar gelir getiren bir işi herkese tavsiye ederim. Ne gerek var tüccar fındık alıyordu, almıyordu diye sıkıntıya girmeye. Fidan işinde pazar sıkıntısı yok" diye konuştu.

FINDIĞI SÖKTÜ YABAN
MERSİNİ DİKTİ

Fatsa'nın Ilıca beldesi Sarmaşık köyünde ikamet eden Süleyman Ünal da, fındık bahçesini keserek yaban mersini yetiştirmeye başladı. Üç yıl önce dikimini yaptığı yaban mersininden ilk kez bu yıl ürün almaya başlayan Süleyman Ünal, 1 ton hasat yaptığını söyledi.
Fındığın artık geçindirmediğini ifade eden Ünal, "Fındık artık umut değil, üstelik masrafı da çok. Kazandığının yarısına işçilik ve maliyetlere veriyorsun. Asla yaban mersini diktiğim için pişman değilim. Bir pişmanlığım varsa daha önceki seneler bu ürüne geçmediğim içindir. Benim başıma tabanca dayasanız da ben bunu söküp bir daha fındık dikmem" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler