Uzungöl için yeni umut
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl Tabiat Parkı'nda başlatılan çalışmalar kapsamında kaplıca tedavisinde kullanılabileceği belirtilen sıcak suya rastlanması, kış aylarında oldukça azalan turizm faliyetlerinin dört mevsime yayılması için umut
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl Tabiat Parkı'nda başlatılan çalışmalar kapsamında kaplıca tedavisinde kullanılabileceği belirtilen sıcak suya rastlanması, kış aylarında oldukça azalan turizm faliyetlerinin dört mevsime yayılması için umut oldu.
Çaykara ilçesine 20 kilometre uzaklıkta yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi'nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin adeta gözdesi konumunda bulunuyor.
Son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetleriyle Türkiye turizminde de önemli bir yer tutan Uzungöl Tabiat Parkı'nda akademisyenlerce gerçekleştirilen araştırmada, kaplıca olarak kullanılabilen sıcak suya rastlanması, kış aylarında turizm faaliyetlerinin yapılması için umut oldu.
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Polat, Uzungöl'e gelen turist sayısının yaz aylarında daha yoğun olduğunu belirterek, kış aylarında ise bölgede önemli düşüş yaşandığını söyledi.
Bölgedeki bir işletmecinin bu sorunu çözebilmek adına Uzungöl'de sıcak su arayışına girdiğini anlatan Polat, "Bilindiği üzere Rize'nin İkizdere ilçesinde termal anlamda çok sayıda tesis bulunuyor. Oranın Uzungöl'e uzaklığı ise yaklaşık 50 kilometre. Bu arkadaşımız iki yer arasında yakınlığın az olduğunu düşünerek böyle bir çalışma başlattı. Çok şükür bu çalışmanın sonucu da herkesi sevindirdi" diye konuştu.
TÜRKİYE TURİZMİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT OLUR
Polat, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden gelen öğretim üyelerinin Uzungöl çevresinde birçok kez araştırma yaptığına işaret ederek, şöyle dedi:
"Otelin yanında ve biraz ilerisinde detaylı incelemeler sonrasında yapılan sondaj çalışmasında 600 metre derinlikte sıcak suya rastlandı. Daha önceden bölgede böyle bir çalışma yapılmadı. Bu su termal olarak faaliyete geçerse bırakın bölgeyi, Türkiye turizmi için büyük fırsat olur. Uzungöl yazın doğal güzelliğinin yanı sıra kışın bambaşka bir ortama dönüşüyor. Termal turizm başlarsa, kışın turist sayısının neredeyse sıfır olduğu Uzungöl'deki potansiyel yüzde 70'lere çıkacaktır."
Uzungöl'ün adeta "vazgeçilemez bir yaşam alanı" olduğunu vurgulayan Polat, "Ekonomik anlamda elbette önemli katkıları olacaktır ancak daha önemlisi yerli ve yabancı turistler böylesine güzel bir doğa içerisinde termal turizme kavuşacak" ifadesini kullandı.
Polat, bölgede termal turizm için sondaj hakkının herkese verilemeyeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sondaj yapılması için gerekli izinleri bir işletmecimiz aldı. Çünkü orada herkes sondaj yapmak isterse baş edilemez bir hale gelir. Kendisi yetkili makamlara başvurularını yaptı. Bölge sit alanı ve özel koruma çevresi içerisinde yer aldığı için sondajın tam anlamıyla faaliyete geçebilmesi adına Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin çıkması gerekiyor. Önümüzdeki aylarda kuruldan izin çıkmasını bekliyoruz. Daha sonra ise yasal olarak termal turizm için çalışmalar başlayacak."
Polat, Çaykara Belediyesi olarak yapılacak çalışmaları desteklerini sözlerine ekledi.