Uzungöl'de duvar yıkılıyor
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesindeki doğal göl çevresine yapılan istinat duvarının yıkılması amacıyla çalışma başlatıldı.Alınan bilgiye göre, yaklaşık bir yıl önce yapılan ve daha sonra Uzungöl'ün doğal güzelliğini etkilediği gerekçesiyl
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesindeki doğal göl çevresine yapılan istinat duvarının yıkılması amacıyla çalışma başlatıldı.
Alınan bilgiye göre, yaklaşık bir yıl önce yapılan ve daha sonra Uzungöl'ün doğal güzelliğini etkilediği gerekçesiyle tartışmalara yol açan 870 metre uzunluğundaki istinat duvarının, Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan peyzaj projesi kapsamında yıkılarak yüksekliğinin kısaltılması planlanıyor.
Yıkım çalışmaları hakkında bilgi veren Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Akyüz, istinat duvarının görünümü nedeniyle doğal gölün olumsuz etkilendiğini belirtti.
İstinat duvarının, su seviyesini aşmayacak şekilde yıkılacağını bildiren Akyüz, şunları kaydetti:
''Zaman içinde her şey kendini gösterecek. Önümüzdeki iki hafta içinde gerekli çalışmalar devam edecek. Uzungöl'e yakışır bir yapı yapacağız oraya. Köprüye varana kadar belirli noktalarda su kot seviyesini aşmayacak şekilde duvar kısaltılacak. Buraya gelen insanlardan da bundan dolayı özür diliyoruz.
Uzungöl yaklaşık 15 yıldır inşaat halinde. Gece saatlerine kadar mesai harcayarak Karayolları ile birlikte bir çalışma yaptık. Önümüzdeki 20 günlük süre içinde Uzungöl'ü daha güzel bir hale getireceğiz.''
Uzungöl'ü doğal haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Akyüz, ''Geçen sene bu zamanlar gündeme gelmişti bu konu.
Biz insanlara bununla ilgili söz verdik. Çevre Koruma Kurulu ile Karayolları gerekli fedakarlığı yaptı. İnşallah daha güzel bir seviyeye gelecek. Duvarın uzunluğu 870 metre, yüksekliği ise 6,5 metre. Şu anda yapılan çalışmalarla 2,8 metre civarına indirilmesi sağlanacak'' dedi.
Göl kenarında işletmecilik yapan Muhammet Karagöz ise yapılan girişimler sonucu başlatılan çalışmaların, beldenin geleceği için önemli olduğunu belirtti.
Yapılan çalışmalarla kötü manzaranın yok olmaya başladığını kaydeden Karagöz, ''Bu gölün etrafında taş duvar yoktu ve su taşmazdı. Şimdi taş yığınlarıyla, iş makineleriyle, yıkılmış kayalarla dolu.
Anlatılması çok zor ama buraya gelen insanlar eski manzarayı biraz zor yakalayacaklar. Her ne olursa olsun düzeltilmeye çalışılacak''diye konuştu.