Uzungöl'de tahribata düzenleme

Türkiye ve Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden olan Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinin Belediye Başkanı Abdullah Aygün, duvarın yapılmasıyla Uzungöl'de oluşan tahribatı bir nebze olsun düzeltmek için duvarın sarmaşıkla kapl

Uzungöl'de tahribata düzenleme

Türkiye ve Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden olan Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinin Belediye Başkanı Abdullah Aygün, duvarın yapılmasıyla Uzungöl'de oluşan tahribatı bir nebze olsun düzeltmek için duvarın sarmaşıkla kaplanacağını söyledi.

 Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzungöl'de yeni sezonda yapılacak çalışmaları değerlendirmek amacıyla bir süre önce Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla toplantı düzenlendiğini belirtti.

 Toplantıda gölün çevresine yapılan duvarın oluşturduğu görüntü kirliliğiyle ilgili düzenleme yapılmasına karar verildiğini ifade eden Aygün, ''beldenin turizm sezonuna hazır hale getirilmesi için ilgili kurumlar üzerlerine düşen görevi yapıyorlar. Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı, Valilik, Karayolları, Çevre ve Orman Müdürlüğü en güzelini yapmak için çalışıyor'' dedi.

 Aygün, beldede genel çevre düzenlemesi, otobüs durağı yapılması, aydınlatma gibi bir çok eksik bulunduğunu anlatarak, ''bu eksikleri tamamlayarak sezona yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Duvarın yapılmasıyla Uzungöl'de oluşan tahribatı bir nebze olsun düzeltmek için duvar sarmaşıkla kaplanacak. Duvarın sarmaşıkla kaplanması ve beldenin sezona hazır hale getirilmesi amacıyla yürütülecek projelerin maliyeti 3-4 milyon lira civarında'' diye konuştu.

 Aygün, tahribatın düzeltilmesinin zaman alacağını, kurumların üzerlerine düşen görevi yerine getireceğine inandığını kaydetti.

-''AMACIMIZ SEZONDAN ÖNCE ÇABUCAK BİTİRMEK''-

Trabzon Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu da, bu sezon Uzungöl'de yapılacak çalışmaları iki etaba ayırdıklarını söyledi.
Beldede ilk etapta göl kordonu boyunca yapılan duvarların ve şev boyunca yapılan duvarları yörenin doğal türü olan sarmaşıkla (hedera helix) kaplamayı planladıklarını belirten Ulu, ''Birinci etabın bitiminde yer alan amfi tiyatro şeklindeki göle inişi sağlayan basamaklı yapının bitim kotu sabit alınarak, ikinci etap duvarın bitim kotu olması için duvar tıraşlanacak. Duvarın arkasının yol kırmızı kotuna göre (banketle duvar arası) 3/2 eğime düşürülerek şevlendirilecek'' dedi.

 Ulu, ikinci etapta ise yaban hayatının gölle buluşması için amfiler oluşturma projesinin yer aldığını vurgulayarak, ''Dağ yamacındaki iki noktada yaban hayatının göle ulaşımını kolaylaştıracak rampalar ve göle inişi kolaylaştıran uygun kesitte merdivenler yapılacak. Bu nedenle yerden itibaren 200-250 metre mesafede de tıraşlama yapacağız'' diye konuştu.

Uzungöl'ün Özel Çevre Koruma alanı içinde bulunduğunu anımsatan Ulu, şunları kaydetti:
''Beldedeki projeler Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığınca yürütülüyor. Başkanlık gerekli bütçeyi ayırdı. Sayın Valimiz Nuri Okutan, gereken çalışmaların bir an önce bitirilmesiyle ilgili gerekli kurumları talimatlandırdı. Amacımız sezondan önce yapılması gerekenleri çabucak bitirmek. Çalışmalar başladı. En kısa zamanda tamamlamayı planlıyoruz. Uzungöl'de turizm sezonu açılmadan önce, ortaya çıkan durumu biraz olsun rehabilite etmeyi planlıyoruz.''

-PEYZAJ MİMARLARI DUVARA DA SARMAŞIĞA DA KARŞI-

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga ise Uzungöl'ün etrafına duvar yapılmasının en büyük hata olduğunu söyledi.
Baştan yanlış yapıldığını ve şimdi bu yanlışı düzeltmek için çalışıldığını belirten Ertunga, ''Yanlış düzeltilmek isteniyor, ancak yeni bir yanlış yapılıyor. 'Burada yanlış yapıldı, yanlışı nasıl toparlarız' diye çalışılıyor. Bu yanlış, amaç orayı ilk haline döndürmek olmalı. Yani gerekiyorsa yıkılmalı'' dedi.

 Doğadaki en önemli noktanın ekoloji olduğunu anlatan Ertunga, şöyle devam etti:
''Kıyı doğal bir alandır. Toprakla suyun arasında üçüncü bir unsur olmamalı. Yapılacak sarmaşık çalışmasının başarılı olacağına inanmıyorum. Geçici bir tedbirdir. Sonuç orasının bozulmuş olmasıdır. Oradaki ihtiyaç yol değil, göldür.

Biz artık oraya uzun havuz diyoruz. Farkında değiller, ancak Uzungöl'de turizm bitti. 'İkinci kez geleceğim' diyen yok. Gelenler de 'niye geldik' diyor.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler