Uzungöl'deki duvara tepki!
Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) Ortak Sekreteryası ve (DOKÇEP) Platformu Bileşenleri Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) Ortak Sekreteryası Mustafa Ya
Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) Ortak Sekreteryası ve (DOKÇEP) Platformu Bileşenleri Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde ortak bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Doğu Karadeniz Çevre Platformu (DOKÇEP) Ortak Sekreteryası Mustafa Yazıcı, Uzungöl kıyısına inşa edilen duvarın gölün doğallığını ve orjinliğini tahrip ettiğini belirterek bu durumun turizm cennetine yapılan en büyük kötülük olduğunu söyledi.
Uzungöl'ün yok edilmesi durumunda Karadeniz turizminin ağır bir darbe alacağını, bölge halkının göçe zorlanacağını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: "2008 yılı Karadeniz ve Trabzon'da çevre açısından kayıp bir yıl niteliği taşımaktadır. Karadeniz Bölgesinde ve Trabzon'da çevrenin tahribine yönelik hareketlere karşı Doğu Karadeniz Çevre Platformu etkin ve yoğun mücadelesine rağmen üstesinden gelemediğimiz pek çok sorun güncelliğini koruyor. Uzungöl, siyasi iktidarların ekosistemi tahrip eden politikaları
yüzünden etrafına çevrilen surlarla ve yanından geçirilen 13-14 metre genişliğinde karayolu ile yok edilme noktasına getirilmiştir."
Uzungöl'ün bir 'Tabiat Parkı' ve SİT' alanı niteliğinde bir yer olduğunu anlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Böyle bir yere bu denli acımasız öngörüsüz bir yaklaşım gösterilmesi, gölün doğallığı ve orjinliğinin tahribi, Karadeniz Bölgesi'nin ve Çaykara'nın turizm cennetine yapılan en büyük kötülüktür. Uzungöl ve çevresine yapılan bilinçsiz, sorumsuz müdahale, tüm çevre sevenleri derinden sarsmıştır. Uzungöl'ü gördükten sonra aklımıza şöyle bir soru geliyor."
"Bu gölün kenarında bu kadar yüksek bir duvar yapılmasının amacı nedir?" diye soran Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Gölü, ileride baraj haline getirip hemen aşağısında yapılacak hidroelektrik santraline, derelerde suyun azaldığı zaman HES'lere su deposu olarak kullanılacak mı acaba. Şimdiden bu vadideki HES'lere alt yapı mı hazırlanıyor. Bu doğal zenginlik kaynaklarını bilinçsiz, sorumsuz ve rant amaçlı müdahalelerle yok etmeye hiçbir kurum ve kuruluşun hakkı yok. Uzungöl yok edilirse Karadeniz
turizmi ağır bir darbe yiyecek, bölge halkı göçe zorlanacaktır. Çevre sever insanlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya, ilgilileri uyarmaya bölgemizdeki doğa tahribatını önlemeye çağırıyoruz."