Yaptığı dev kemençeleri hediye ediyor

Giresun'da 33 santimetreden 2,5 metreye kadar farklı boyutlarda kemençe yapan bir mobilya ustası, kültürü yaşatmak için kemençeleri çeşitli kurumlara ve müşterilerine ücretsiz veriyor.Görele ilçesinde mobilya ustalığı yapan Ali Kol (48), günlük rutin işle

Yaptığı dev kemençeleri hediye ediyor

Giresun'da 33 santimetreden 2,5 metreye kadar farklı boyutlarda kemençe yapan bir mobilya ustası, kültürü yaşatmak için kemençeleri çeşitli kurumlara ve müşterilerine ücretsiz veriyor.
Görele ilçesinde mobilya ustalığı yapan Ali Kol (48), günlük rutin işlerinin yanı sıra kemençe yapımını da ihmal etmiyor. Kol, Karadeniz'in simgelerinden kemençeyi küçük ve insan boyunu aşan uzunluklarda yaparak kemençe kültürünü yaşatmayı ve bu kültüre katkı sağlamayı amaçlıyor.
18 yıl önce amatör olarak kemençe yapmaya başladığını, dükkanının bir köşesinde profesyonelce bu işi devam ettirdiğini söyledi.
Değişik boyutlarda kemençe yaptığını ve bunları müşterilerinin yanı sıra kurum ile kişilere de hediye ettiğini dile getiren Kol, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar yaklaşık 33 santimetreden 2,5 metreye kadar kemençe yaptım. Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesine dev kemençe verdim, buraya verdiğimin boyu 1,90 metreydi. Buraya gelen öğrenciler kemençeyi tanısın diye böyle bir şey yaptım. 2,16 metrelik bir kemençe yaptım, onu da Görele Belediyesine verdim. 1,35 metre kemençe yaptım, bunu da İstanbul'da bir berber arkadaşa verdim, reklam amaçlı sergiliyor. 2,25 ve 2,5 metre uzunluğunda iki kemençe daha yapıyorum ve bitme aşamasında."
Kol, dev kemençelere vatandaşların ilgisinin yoğun olduğunu ve görenlerin kemençeyle fotoğraf çektirdiğini belirterek, "Görenler kemençe yapmamdaki amacımı soruyor. Kemençe, Karadeniz ve Görele'nin bir kültürü. Onun için büyük kemençe de ilgi çekiyor, güzel bir reklam oluyor" dedi.
- Bir mobilya bir kemençe
Mutfak dolabı, yatak odası gibi işlerde kemençeyi müşterilerine ücretsiz verdiğini ifade eden Kol, şunları kaydetti:
"Mobilya işi olmadığı zamanlarda kemençe yapmaya çalışıyorum. Mutfak dolabı, yatak odası gibi işlerini yaptığım müşterilerime kemençeyi hediye ediyorum, böylelikle kültürümüzü de yaşatıyorum. Kültürü yaşatmaya bir katkımız varsa ne mutlu bize. Dükkanımın bir kısmını kemençe üzerine stant olarak düzenleyeceğim. Müşterilerimin ilgisini de daha çok normal boyutlu kemençeler çekiyor."
Kol, 33 santimetrelik kemençeleri ise müşterilerin genellikle 5-8 yaş grubu çocuklarına aldıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler