Yasin Hayal'e hem af hem ceza

YargItay, Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal'in, 2004 yılında Trabzon'da McDonalds 'a bomba koyarak 6 çocuğun yaralanmasına neden olmaktan verilen 6 yıl 8 aylık hapis cezasını bozdu. Mahkemenin, patlayıcı madde a

Yasin Hayal'e hem af hem ceza

YargItay, Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal'in, 2004 yılında Trabzon'da McDonalds 'a bomba koyarak 6 çocuğun yaralanmasına neden olmaktan verilen 6 yıl 8 aylık hapis cezasını bozdu.

Mahkemenin, patlayıcı madde atmak suçundan verdiği 3 yıl 4 ay hapis cezasını onayan Yargıtay, olayda yaralanan çocuklar için verilen toplam 3 yıl 4 aylık cezayı ise “örtülü af” olarak bilinen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kapsamında yeniden değerlendirilmesi için bozdu.

Sürpriz karar

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 24 Ekim 2004'de Yasin Hayal'in McDonalds'a bomba atarak 6 çocuğun yaralanmasına neden olduğu eylemle ilgili açılan davanın temyiz incelemesini sonuçlandırdı.

Daire, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nin Temmuz 2006'da Hayal'in 6 yıl 8 ay hapse mahkum edilmesine ilişkin kararını kısmen onadı, kısmen bozdu. Daire, mahkemenin Hayal'e “patlayıcı madde imal etmek ve atmak” suçundan verilen 3 yıl 4 aylık hapis cezasını onadı. Ancak mahkemenin yaralanan 6 çocuk için verdiği 3'er ay 10 günlük hapis cezaları ile mala zarar suçundan verilen iki ayrı 10 aylık cezayı ise bozdu.

Daire'nin toplam 40 ay olan bu hapis cezalarını bozma gerekçesi ise geçtiğimiz Şubat ayında yürürlüğe giren ve “örtülü af” olarak bilinen 2 yılın altındaki cezalarda af olanağı getiren “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” düzenlemesi oldu. Daire, toplamı 40 ay (3 yıl 4 ay) olan hapis cezalarının her bir yaralama ve zarar için ayrı ayrı verildiğini dikkate alarak mahkemenin, Hayal için af hükümlerini işletip işletmemeye karar vermesi gerektiği sonucuna vardı.

Bu karara göre Yasin Hayal yeniden yargılanacağı Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde örtülü aftan yararlandırılırsa 6 çocuğun yaralanması suçundan kurtulacak.

Sadece 11 ay yatmıştı

Yasin Hayal, bombalama davasında sadece 11 ay tutuklu kalmış ve 13 Eylül 2005'de tahliye edilmişti. Yargıtay'ın son kararıyla Hayal'in bombalı eylemi “terör suçu” olarak değerlendirilmemiş oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler