Yaylalarda kaçak yapılaşma
Doğu Karadeniz'de ramazan ayı ve okulların açılmasıyla vatandaşların erken terk ettiği yaylalarda, kaçak yapılar inşa edilmeye başlandı.Doğu Karadeniz'de, alternatif turizmin önemli adreslerinden olan yaylalarda her yıl olduğu gibi bu yıl da sonbaharın ge
Doğu Karadeniz'de ramazan ayı ve okulların açılmasıyla vatandaşların erken terk ettiği yaylalarda, kaçak yapılar inşa edilmeye başlandı.
Doğu Karadeniz'de, alternatif turizmin önemli adreslerinden olan yaylalarda her yıl olduğu gibi bu yıl da sonbaharın gelmesiyle kaçak yapılaşma hızla sürüyor.
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nun, yaylalardaki yerel mimarinin korunması amacıyla bu yıl başlattığı uygulamayla, otantik yapılarını korudukları için ''Yeşil Bayrak Ödülü'' verdiği yaylalardan biri olan Torul ilçesine bağlı Minarlı Yaylası'nda bile yaklaşık bir ay önce asılan bayrak kaldırılarak, 4 kaçak yapı inşa edildi.
Su basmanları çıkılan bu binaların yapımı sürerken, İmar Kanunu'na aykırı bir şekilde yapılmak üzere birçok bina temelinin de açıldığı görüldü.
Kaçak yapıları fotoğraflarını çekerek ilgili yerlere şikayet eden vatandaşlar, Jandarma Komutanlığı Çevre Timlerinin kaçak yapıları görmesine rağmen yıkım için bir işlem yapılmadığını öne sürdüler.
-''EYLÜLDE KERESTE, ÇİMENTO, DEMİR, TAŞ GÖÇÜ BAŞLIYOR''-
''Yeşil Bayrak Ödülü'' verdiği yaylada aradan kısa süre geçmesine rağmen kaçak yapı yapıldığını öğrenen Vali Salihoğlu'nun, bu binaların yıkımı için kaymakamlara talimat vererek hemen yasal işlem başlattığı öğrenildi.
AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylaya çıkan vatandaşların, ağustos ayı sonunda köylerine dönmeye başladığını, bunun eylül ayı sonuna kadar sürdüğünü ifade eden Vali Salihoğlu, ''Ancak yaylalardan köylere göç tamamlanınca bakıyoruz ki yaylalara başka bir göç başlıyor. Kereste, çimento, demir, taş göçü başlıyor. Bu göçü önlemeye çalışıyoruz'' dedi.
Gümüşhane'nin 500'e yakın yaylası olduğunu ve bu yaylaların bazılarının merkeze 100-150 kilometre uzaklıklarda bulunduğunu belirten Salihoğlu, ''Bu göçü durdurmak için çalışıyoruz. Bina yapımına başlayanlar hakkında yasal işlem yapılıyor. Kaçak yapılaşmanın önüne geçip, bu yaylalarımızı gelecek kuşaklara tertemiz bırakmak istiyoruz'' diye konuştu.
-KAÇAK YAPILAR İÇİN KANUNİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR-
İmar Mevzuatına aykırı olarak yapılan yapılar, ruhsatsız olarak başlandığı için 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesine göre Valilik veya belediye tarafından o andaki inşaat durumu tespit edilerek mühürleniyor.
Adliyeye sevk edilerek haklarında yasal işlem başlatılan kaçak yapı sahipleri, binanın mühürlenmesinin ardından geçen bir aylık sürede yapının ruhsatlı olduğunu ispat edemezlerse, bina için yıkım kararı alınıyor.
Mahkemenin ön gördüğü para cezasıyla birlikte binanın yıkım masrafı da bina sahibinden tahsil ediliyor.