'Yeşil Rize'nin Çayı' kitap oldu

Çaykur, çayın tarihi serüvenini gözler önüne seriyor. Fatih Sultan Kar’ın ‘Yeşil Rize’nin Çayı” isimli çalışması kitaplaştırıldı.
'Yeşil Rize'nin Çayı' kitap oldu

Arşivci ve araştırmacı Fatih Sultan KAR’ın koleksiyonundan seçilen siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan ve çayın Rize’deki serüvenini ve çaya gönül verenleri anlatan “Yeşil Rize’nin Çayı” isimli çalışma ÇAYKUR tarafından kitaplaştırıldı. Kitap ülkemizde çayın tarihi yolculuğuyla ilgili ilginç ve tarihi gelişmeleri gözler önüne seriyor.

 
Çay üreticisi çayın kitabını yazdı

Rize’nin yamaçları ‘siyah beyaz fotoğrafları bile yeşile çalar’ deyimine uygun şekilde her zaman yeşildir. Rize’de çaydan önce yeşilin adı ‘mısır’dır. Bundan başka Rize mandalinası ve portakalı dünyaya nam salmıştır. Çay, 1930’lu yılların sonunda hızla gelişir ve Rizeli’nin hayatını değiştirir. Doğuştan gurbetçi olan halk, bir kurtuluş ümidi olarak sarılır çaya. Dağ, taş gizemli yeşil yaprağın büyüsüyle kaplanınca iklim değişir. İşte çayın bu efsunlu ve bir o kadarda meşakkatli yolculuğu Fatih Sultan Kar’ın Yeşil Rize’nin Çayı isimli kitabının konusunu oluşturuyor. Babası Çay fabrikası bekçiliğinden emekli kendisi ise da çay üreticisi olan Araştırmacı Yazar Fatih Sultan KAR’ın hazırladığı “Yeşil Rize’nin Çayı” isimli kitap, 112 sayfadan oluşuyor ve kitapta daha önce yayınlanmamış çok sayıda belge ve fotoğraf a yer veriliyor.
 
Araştırmacılara yeni bir kaynak

Rize’de ekonominin bel kemiğini oluşturan çayın serüveninin siyah beyaz karelerle aşama aşama anlatıldığı, daha önce yayınlanmamış fotoğraf ve belgelerle zenginleştirilmiş bu kitap, çay tarihi üzerine araştırma yapanlara kaynak olma özelliği taşıyor.
 
Hedeflerimizi gerçekleştiriyor, tarihimize sahip çıkıyoruz

Çaykur Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kitabın sunum yazısında 2023 hedeflerinin Çaykur’u ve Rize çayını bütün dünya pazarlarında bilinen, kabul edilen, saygın bir dünya markası haline getirmek olduğunu hatırlatarak önceliklerinin her zaman "üreticiler" olduğunu, yediden yetmişe her yaştan üreticileriyle iç içe fabrikada çalışanları, çaylıktaki üreticilerle büyük, güçlü bir aile olduklarını belirtti.  Sütlüoğlu, ayrıca kurumun ve çay tarımının tarihi sürecini önemsediklerini şu sözlerle dile getirdi: “ Biliyoruz ki, dününü bilmeyen, bugününü yaşayamaz, yarınını öngöremez. Fatih Sultan Kar'ın hazırladığı Yeşil Rize'nin Çayı isimli bu görsel çalışma bizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor”.
 
Yeşil Rize’nin Çayı” isimli kitabın yazarı Fatih Sultan Kar ise “Kitabında Rize'de ekonominin bel kemiğini oluşturan çayın bir asra yakın serüveninin siyah beyaz karelerle aşama aşama anlatıldığı kitabında çaya gönül veren isimlerin anlatıldığı bir vefa bölümünün yer aldığını belirtti.  Kar; kronolojik bir sıralama ile hazırlanan belgesel kitabın Rize ilinin tarım tarihi açısından da büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.  


















 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir