Yol sorunu çzöüm bekliyor

Gümüşhane sınırları içinde bulunan, yapıldığında Türkiye’nin ve bölgenin en büyük kayak ve turizm merkezi olması planlanan Çakırgöl Yaylası yol sorununun çözülmesini bekliyor.Çakırgöl Projesi’ni hazırlayan ve Doğu Karadeniz Master Planı’nın da önemli proj

Yol sorunu çzöüm bekliyor

Gümüşhane sınırları içinde bulunan, yapıldığında Türkiye’nin ve bölgenin en büyük kayak ve turizm merkezi olması planlanan Çakırgöl Yaylası yol sorununun çözülmesini bekliyor.

Çakırgöl Projesi’ni hazırlayan ve Doğu Karadeniz Master Planı’nın da önemli projelerine imza atan Barlas İmar Planlama ve Müşavirlik Limited Şirketi Yetkilisi Turan Barlas, Çakırgöl Kayak ve Turizm Merkezi’nin proje safhasının 1,5 yıl önce her şeyi ile tamamlandığını hatırlattı.

1,5 yıldır projenin yol sorunu ve Milli Parklar engeli nedeniyle beklediğini ifade eden Barlas “Trabzon Forum’u da yapan Turkmall isimli firma Kültür ve Turizm Bakanlığı’na projeyi gerçekleştirmek ve 49 yıllığına tahsis işlemi için iyi niyet mektubunu verdi.

Projede 5 bin 600 yatak kapasiteli 14-15 otel dahil, alt yapı projeleri, proje içindeki yollar, su kanalizasyon üst kullanım hakkıyla birlikte tamamını alabilirim şeklinde bir yaklaşımı var. Helikopter pistinden jandarma karakoluna kadar birçok şey planlanmış durumda. Projeye başka firmalar da talipli. Ancak en büyük sorun yol. Yeter ki Çakırgöl’ün kapısına kadar yolu yapalım. Ancak yol konusunda Milli Parklar engeli var. Altındere Milli Parklar Bölgesi’nde Sümela Manastırı’nın karşı yamacında olan, aynı hizada yer alan ve yıllardır kullanılan Sarıtaş Yaylası’na çıkan mevcut yolun asfaltlanmasını ve 6-7 metre genişlikte 2 otobüsün geçeceği şekilde düzenlenmesini istedik. Projede yolu Sümela ile ilişkilendirmek istiyoruz. Milli Park’ın içinden geçen yolu ıslah etmek düşüncesindeyiz. Alternatif yollar düşünülebilir ancak Sümela’ya gelen insanların alternatif yolla sahil yoluna indirip başka yolla Çakırgöl’e götürmek çok pratik değil. Ancak bu isteğimiz bir türlü kabul görmedi. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.

Çakırgöl Kayak ve Turizm Merkezi’nin Türkiye’nin ve bölgenin en önemli kayak ve turizm merkezi olmaya aday olduğunu kaydeden Barlas “Doğu Karadeniz Master Planı’nda da Çakırgöl, en önemli uğrak noktalarından biri olacak. Çakırgöl, Ordu’nun Perşembe ilçesinin yaylalarından başlayıp Rize’nin Ayder Yaylası’nda sona erecek Bin km’lik yolun en önemli noktasında. Hem yazın hem de kışın bir turizm merkezi olmaya aday. Bu bin km’lik yolun zaten 500 km’si asfalt, kalan 500 km’nin de asfaltlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü çalışma başlattı. Trabzon’da geçtiğimiz aylarda düzenlenen Doğu Karadeniz Master Planı Toplantısı sonrasında da Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ankara’da 9 bakan ve 36 bölge milletvekilinin katılımı ile bir toplantı yaptı. Toplantıda tüm bakanlardan proje için destek istedi. Ancak Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın tüm çabalarına rağmen bir takım sorunlar çözülebilmiş değil, başta da yol sorunu” diye konuştu.

Çakırgöl’deki turizm merkezinin 3 değişik bölgede planlandığını ve 23 km’lik bir kayak pisti düşünüldüğünü ifade eden Turan Barlas, “Bu projede 11 adet pist öngörülüyor. Toplam uzunluğu 22 bin metre civarında. Toplam uzunluğu 12 bin metre olan 7 adet mekanik tesis var. Proje doğrultusunda kayağa yeni başlayanlar, az bilenler ve iyi bilenler için 3 ayrı kategoride pistler oluşturulacak. Sümela Manastırı'nın yaz ayı doluluğu buraya avantaj sağlayacaktır. Türkiye'de bu kadar avantajlı başka bir kayak merkezi yok. Doğa şartları her şeyi kolaylaştırıyor. Gümüşhane tarafından da İmira Manastırı bölgesinden geçen yolun Çakırgöl Kayak Merkezi’ne bağlanması için çalışmalar sürüyor. Çakırgöl, hem Doğu Karadeniz hem Türkiye hem de bölge ülkeleri için de çok önemli bir turizm ve kayak merkez olacak. Tesislerde yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Ancak sanki bu projeye yöre insanı fazla ilgi göstermiyor veya bilmiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 31 Aralık 2004 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile turizm merkezi ilan edilen Çakırgöl, Çakırgöl Dağı ve Yaylası’nın kuzey yamacında bir buzul yalağı olarak oluştu. Deniz seviyesinden 2 bin 533 metre yüksekte bulunan gölün boyu 250 m., genişliği ise 200 m. Güney kıyıları oldukça dik olan bu gölün derinliği 15 - 20 metre arasında değişiyor. Küçük çağlayanlarla beslenen Çakırgöl bölgesi mera alanı olduğu için Gümüşhane Mera Komisyonu’nun belirlediği "ot bedeli" Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenmemesi nedeniyle bir süredir sorun yaşandığı da öğrenildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler