Zigana tüneline ikiz kardeş
Daha uzun ve mesafeyi kısaltacak tünelin yapım talimatını verdim" dedi. Yıldırım, bir dizi temas ve açılışlarda bulunmak üzere Gümüşhane'ye geldi. Erzincan'dan helikopterle Gümüşhane'ye gelen Bakan Yıldırım, ilk olarak Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu
Daha uzun ve mesafeyi kısaltacak tünelin yapım talimatını verdim" dedi.
Yıldırım, bir dizi temas ve açılışlarda bulunmak üzere Gümüşhane'ye geldi. Erzincan'dan helikopterle Gümüşhane'ye gelen Bakan Yıldırım, ilk olarak Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu makamında ziyaret etti. Protokol üyeleri ve tören mangası tarafından Hükümet Konağı önünde karşılanan Bakan Yıldırım, daha sonra valilik makamında bir süre Vali Salihoğlu ile görüştü.
Bakan Yıldırım'a, Vali Salihoğlu tarafından Osmanlı döneminde Gümüşhane'de basılmış paraları gösteren bir plaket hediye edildi. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Yıldırım daha sonra şehir merkezindeki PTT Başmüdürlük ve PTT Bank binasını hizmete açtı. Burada yapılan törende konuşan Bakan Yıldırım, karayolları ve telekomünikasyon alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi sonra Gümüşhanelilerin uzun zamandır beklediği bazı konuların müjdesini verdi.
Bakan Yıldırım, Gümüşhane Çevre Yolu'nun yapımı için talimatı verdiğini ve projesinin hazırlanmaya başladığını, bunun yanı sıra Zigana Dağı'na ikinci tünelin geleceğini ifade ederek şöyle konuştu: "Zigana tüneline ikiz kardeş geliyor. Daha uzun ve mesafeyi kısaltacak tünelin yapım talimatını verdim. Bu ne anlama geliyor? Kuzey-Güney koridorlarının en önemlilerinden biri de Gümüşhane'den geçecek. Gümüşhane'yi Akdeniz'e de Karadeniz'e de bağlamak bizim boynumuzun borcudur."
Buradaki törenlerde PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Yahya Doğan ve Vali Enver Salihoğlu da birer konuşma yaptılar.
Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra AK Parti il teşkilatını ziyaret ederek, belediye başkanları ve teşkilat yöneticileri ile bir süre görüştü. Burada partililere bazı açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demokratik açılım süreci ile ilgili konuştu. Yıldırım, 72 milyonun kardeşliğine gölge düşürecek, fitne fesat üretecek kaynaklara ve mihraklara asla prim vermeyeceklerini söyledi. Geçen Mayıs ayında bir demokratik açılım süreci başlattıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu proje neydi? 72 milyonun kardeşliği, birliği, beraberliği. Bunda yanlış olan birşey var mı? Neden böyle bir ihtiyaç vardı. Durup dururken mi biz bunu ortaya çıkardık. 80'li yılların ortasından beri ülkemiz bir bölücü terör belası ile başbaşa. 25 yıl geçti. 30 binden fazla insanı kaybettik.
Şehitlerimiz var, gazilerimiz var, yaralılarımız var. Ölen sivil insanlarımız var. Kaybolan milyarlarca liramız var. Onlar önemli değil onlar yerine konur ama giden canlar geri gelmiyor. Her ölüm bir hüzün, acı,
ızdırap, ayrılık demektir. Bize burada düşen 72 milyonu bir yapmak, kardeş yapmak. Tasada, sevinçte bir yapmaktır. Ay yıldızlı bayrağımız bir, 780 bin kilometrekare vatan toprağımızda bölünmez üniter yapımıza laf ettirmeyiz. Resmi dilimiz Türkçe'dir, bundan başka bir seçeneği asla ve asla kimsenin telaffuz etmesini istemeyiz, buna müsaade etmeyiz."
Heyet daha sonra Türk Telekom tarafından Bağlarbaşı Mahallesinde yaptırılan Fen Lisesi ve pansiyonunun açılışını gerçekleştirdi. Buradaki konuşmasında ülke genelinde yapılan bölünmüş yol çalışmalarından bahseden Yıldırım, "Hedefimiz 81 vilayetimizi bölünmüş yollarla birbirine bağlamaktır. Yolları birleştireceğiz, yolları böleceğiz ama hayatları birleştireceğiz, milleti kaynaştıracağız, milleti birleştireceğiz" dedi.
ATATÜRK'ÜN VASİYETİ
Hızlı tren ve demir yolları yatırımlarından da bahseden Bakan Yıldırım, Trabzon Gümüşhane Erzincan demir yolunun Atatürk'ün vasiyeti olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu demir yolu Atatürk'ün talimatı ve yazılı vasiyetidir. 86 yıldır yapılamamış. Ama Atatürk'ün vasiyeti yerde kalmış. Elbet birgün bu yolda yapılacak. Biz şimdilik bunun projesini yaptırıyoruz. Demiryolu karayolu gibi değil. Demiryolunda eğimler, virajlar olmayacak. Bunun bu coğrafyada zor olduğunu biliyoruz ama buna rağmen demiryolunun
bu bölgede bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Şimdilik projesini hatırlatıyoruz. Projesi bitecek, gün gelecek bu demiryolu burada yapılacak."
Türkiye'nin doğudan batıya, kuzeyden güneye demir yolu ve karayolları ile bağlandığını ifade eden Yıldırım, tarihi ipek yolunu modern demir yolu ile yeniden hayata geçirdiklerini, bunun yanısıra 100 yıl önce yapımı tamamlanan İstanbul-Hicaz demir yolunu da hayata geçirmek için gerekli adımların atıldığını söyledi.
GELECEK BİLGİDE BİLİŞİMDE
Eskiden gelişmişliğin ölçüsünün topla, tüfekle, asker sayısı ile ölçüldüğünü bugün ise bilgiye sahip olmakla ölçüldüğüne değinen Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Eskiden ne kadar topun var, tüfeğin var, askerin var ona göre güçlü ülkesin, büyük ülkesin. Şimdi değişti iş. Şimdi ne kadar bilgiye sahipsin, bilgi üretiyorsan bilgiyi kullanıyorsan, bilgiye sahipsen o kadar güçlüsün. Gelecek bilgide, bilişimde. Onun için bilişime önem veriyoruz. Her yeri internet, okulları geniş bant internetle
birbirine bağladık. Gençlere dedik kullanın, internet parasını da biz veriyoruz."
Bakan Yıldırım daha sonra Gümüşhane Üniversitesi'ni ziyaret etti sonra helikopterle Bayburt'a gitti. Bakan Yıldırım'a Gümüşhane temaslarında Vali Enver Salihoğlu, Milletvekilleri Kemalettin Aydın, Yahya Doğan, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Cahit Turhan, PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Osman Tural, belediye başkanları, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar eşlik etti.