Zigana'da kar sevinci
Doğu Karadeniz'in özellikle yüksek kesimlerde bir haftadır aralıklarla etkili olan kar, kayak tutkunları ile uzun zamandır beyaz örtüyü hasretle bekleyen turizm işletmecilerinin yüzünü güldürdü. Hafta sonunu ve okulların yarıyıl tatilini fırsat bilen bazı
Doğu Karadeniz'in özellikle yüksek kesimlerde bir haftadır aralıklarla etkili olan kar, kayak tutkunları ile uzun zamandır beyaz örtüyü hasretle bekleyen turizm işletmecilerinin yüzünü güldürdü.
Hafta sonunu ve okulların yarıyıl tatilini fırsat bilen bazı vatandaşlar, soluğu, kar kalınlığının 35 santimetreye ulaştığı Gümüşhane'nin 2100 rakımlı Zigana Dağı'ndaki kayak tesislerinde aldı. Tatilciler, Gümüşkayak Tesislerinde yapımı geçen yıl tamamlanan 800 metre uzunluğundaki pistte kayak yapmanın keyfini çıkardı.
Ailesiyle birlikte Zigana Dağı'nda kayak yapmaya gelen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yaptığı açıklamada, bölgenin son yıllarda en kurak kış mevsimini yaşadığını söyledi.
Karın geç yağmasıyla Zigana'da kışın önemli bir bölümünde kış sporları yapılamadığını, bunun da ''Zigana'da kayak yapılamaz'' yorumlarına neden olduğunu belirten Kaldırım, ''Bu değerlendirmeleri olumlu bulmuyorum. Kayak sporu yapılacak alanlar 4-5 yıllık verilere dayanılarak tespit ediliyor. Zigana'da da bu veriler değerlendirilerek pist yapıldı. Bu nedenle Zigana, kayak sporuna elverişli olduğu kadar kış turizmi için de önemli bir merkezdir. Bu sene karın geç ve az yağmasını geçici bir sorun olarak görüyorum'' dedi.
Gümüşhane'nin Torul ilçesinde 2 yıl kaymakamlık yaptığını ve görev süresince Zigana'da defalarca kayak yarışmaları ve kayak kampları kurulduğunu ifade eden Kaldırım, DOKA olarak bölgenin turizmini geliştirmek, turizmin alt yapısını oluşturmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Doğu Karadeniz'e gelen turisti bölgede tutmak için çeşitli aktiviteler yapma imkanı sunacak projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını vurgulayan Kaldırım, ''Gelen turisti bölgede tutmak için bu yıl 14.5 milyon lira kaynak ayırdık. Bu azımsanmayacak bir rakam. Ayrıca bu kaynağı finansmanla destekliyoruz. Böylece bölgeye katma değerinin, yatırımının 50 milyon lirayı bulmasını bekliyoruz. Hem bölge içinden hem de bölge dışından ciddi bir yatırımın geleceğine inanıyoruz'' dedi.
Kaldırım, kısa süre önce bir Arap yatırımcının 5 yıldızlı otel yapmak için Trabzon'a geldiğini belirterek, ''Özellikle Orta Doğu'dan ciddi yatırım talepleri alıyoruz. 18 Marta kadar bölgeye çok yen,i çok ciddi yatırımlar getirecek, bölgenin ufkunu açacak yeni turizm olanakları sunacak projelerin geleceğine inanıyoruz. Özellikle yatırımcılara çağrıda bulunarak bölgenin bakir potansiyelinin değerlendirilmesini ve turizmi kırsala yayarak konaklama ve aile pansiyonları yapılmasını öneriyorum. Böylece gelir dağılımının kırsala yayıldığı bir modeli geliştirmiş olacağız'' ifadelerini kullandı.
ZİGANA KIŞ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Çetin Oktay Kaldırım, kış turizmi açısından Zigana'yı çok önemsediklerini ifade ederek, ''Zigana bir dünya markasıdır. Bu markadan yararlanmak istiyoruz. Zigana dünyaya mal olmuş bir bölgedir. Potansiyel olarak, alt yapı getirildiğinde çok önemli bir bölge olacaktır'' dedi.
Zigana'da yaz turizmi de yapıldığına işaret eden Kaldırım, Doğu Karadeniz'de Ordu'dan Artvin'e kadar kış ve yaz turizmi açısından önemli alanlar bulunduğunu bunlardan bir tanesinin de Zigana olduğunu sözlerine ekledi.