Ziraat Odası'ndan Prim Uyarısı
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, açıklanan yeni fındık kararnamesi ile dekara verilecek prim ve söküm desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin eylül ayına kadar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerini yapmaları gerektiği uyarısında bulundu. Hüküme
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, açıklanan yeni fındık kararnamesi ile dekara verilecek prim ve söküm desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin eylül ayına kadar Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerini yapmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Hükümetin 14 Temmuz'da açıkladığı yeni fındık stratejisine göre, 406 bin dekarlık ruhsatlı alandaki üreticiye yıllık dekar başına 150 lira desteklemeyle 3 yıl içinde 1 milyar 800 milyon lira ödeme yapılacak. Ruhsatsız alanda fındık dikenlere de söküm ve alternatif ürün için prim desteği verilecek. Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ÇKS'lerini yaptırmayan fındık üreticilerin kesinlikle prim desteğinden yararlanamayacağını belirtti.
İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odalarına gidilerek gerekli işlemlerin yapılabileceğini ifade eden Avcı, "Çiftçilerimizin ÇKS'lerini yaptırmaları lazım. Bu eylül ayı itibariyle gerek prim desteği gerekse söküm desteğiyle ilgili verilecek tazminatın süresi eylül ayında bitiyor. Dolayısıyla mutlak suretle İl Tarım Müdürlüklerinden dosyalarını alarak Ziraat Odalarına gelerek Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerini bitirmeleri gerekiyor. Birinci şart ve öncelik budur. Çünkü sürelerini geçiren üreticilerimiz prim desteği ve söküm tazminatından yararlanamayacaklar" dedi.
750 metre rakım sorunu konusunda halen üreticiyi rahatlatacak kararın çıkmamasının kendileri için endişe verici olduğunu belirten Avcı, "Bölgemizde en büyük problemlerden bir tanesi de 750 metre rakım sorunudur. Her ne kadar siyasi idare temsilcileri bunun Ordu, Giresun, Trabzon'da uygulanmayacağını söyleseler de herhangi bir resmi yazı halen bildirilmiş değildir. Böyle bir Bakanlar Kurulu kararı çıkmadı. Sadece Gölköy Ziraat Odası'nın Danıştay 10. Dairesi'ne açtığı bir dava var. Bu dava kazanılmıştır. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu konuda bir üst mahkemeye itiraz etti.
Dosyanın görüşme zamanı henüz gelmediği için karara varılamadı. Bu bir muallak bir süreçtir. Bu süreci biz sonuna kadar takip ediyoruz. Bu 750 metre rakımın bölgemizin dışında kalması gerekiyor. İnşallah 10. Daire'nin verdiği kararın aynısı çıkar. Aksi halde 750 mağduru illerin başında en fazla Ordu bölgesi bundan zarar görecektir. Bu kayıtlı çiftçi sayısının yüzde 40'na tekabül ediyor" diye konuştu.