Haber61'in Ajandası 27.06.2015
TRABZON SİYASETİ DİKEN ÜZERİNDE!TBMM Meclis Başkanlığı sonrası başlayacak koalisyon görüşmelerinin bayrama kadar sürmesi bekleniyor.63.hükümetin büyük ihtimalle bayram sonrası netleşmesi gündemde. Siyaset şu sıralar Meclis Başkanlığı ve koalisyon görüşmel
TRABZON SİYASETİ DİKEN ÜZERİNDE!
TBMM Meclis Başkanlığı sonrası başlayacak koalisyon görüşmelerinin bayrama kadar sürmesi bekleniyor.63.hükümetin büyük ihtimalle bayram sonrası netleşmesi gündemde. Siyaset şu sıralar Meclis Başkanlığı ve koalisyon görüşmelerine kilitledi. Bu arada partilerin 7 Haziran Genel seçimleri sonuçları üzerine çalışmalar yaptığını bir çok ilde partilerde büyük değişimler yaşanacağının altını çizelim. AK Parti Genel Merkezi Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere bölge illerinden raporları toplamaya başladı. AK Parti il bazında ise eski başkanlardan ve partililerden görüşte alıyor. Trabzon’da bu iller arasında yerini aldı. 7 Haziran seçimlerinde her ne kadar 4 vekili korumayı başarsa da oy kaybına uğrayan AK Parti’de İl ve Ortahisar teşkilatlarında çok büyük değişim gözükmese de bazı isimlerin tasfiye edilip yerlerine yedeklerden atama yapılması bekleniyor. CHP ve MHP’de ise durum daha farklı. CHP Genel Merkezi illerdeki operasyonlar için koalisyon görüşmelerin bitmesini bekliyor. CHP Trabzon ve Ortahisar’da kongre öncesi büyük bir değişim yaşanacağı kesinlik kazandı. MHP’de ise gözler mevcut vekil Koray Aydın’ın üzerinde. Aydın hem İl Başkanlığın hem de Ortahisar’ın yanında tavır sergiliyor .MHP Genel Merkezi ise bir vekili başarı olarak görmüyor ve değişim için adeta nabız tutuyor.
VATANDAŞIN GÜNDEMİNDE ERKEN SEÇİM VAR MI?
VATANDAŞIN GÜNDEMİNDE ERKEN SEÇİM VAR MI?
7 Haziran Genel seçimleri sonrası oluşan tabloyu değerlendiren vatandaş erken seçim tartışmalarına karşı çıkarak hükümetin bir an önce uzlaşı içinde kurulmasını bekliyor.Haber61.net siyaset ajandası olarak Trabzon sokaklarında vatandaşın bu konudaki görüşlerini aldık. Muhammet Mazlum:”AK Parti yüzde 41 oy alarak hükümetin en temel ortağı olmuştur. MHP veya CHP ile koalisyon kurup yoluna devam etmelidir. Erken seçim AK Parti’ye avantaj sağlamaz” Aysel Demir: ”Erken seçim isteyen partilere vatandaş daha farklı ders verir bunun bedeli ağır olur” Vildan Korkmaz: ”AK Parti-MHP koalisyonu olacak gibi. Ama CHP’de saf dışı bırakılmamalı .Erken seçime şiddetle karşıyım” Yusuf Aydoğan: “İşsizlik-gelir dağılımında adaletsizlik, huzur ve güven noktasında beklentiler.55o vekil ülkeyi yeni bir kaos sürüklememeli, bir an önce uzlaşarak hükümeti kurmalı”
AK PARTİ BAYKAL’A DESTEK VERECEK Mİ?
AK PARTİ BAYKAL’A DESTEK VERECEK Mİ?
Deniz Baykal’ın TBMM Başkan adaylığıyla birlikte kulisler, AK Parti-CHP koalisyonunun ilk işaretlerinin verildiği haberleriyle hareketlenirken, AK Parti cephesinde, kendi partilerinin dışındaki bir adaya destek olmalarının söz konusu olmayacağı değerlendirmeleri yapıldı. AK Parti kurmayları, “Başkanlık ayrı, koalisyon ayrı” diyerek özetledikleri bu tavra göre, son tura kadar kendi adaylarının arkasında duracak. CHP adayı Baykal’ın, 3. Turda seçilmek için gerekli olan 276 oya ulaşması, ancak MHP ve HDP’nin tam desteğiyle mümkün olabilecek. Bu nedenle AK Parti, bu turda hangi partinin nasıl bir tavır sergileyeceğine bakacak. MHP veya HDP’nin bu turda içeri girmemesi ya da, grubunu serbest bırakarak az sayıda milletvekilinin oy kullanmasına imkan vermesi durumunda AK Parti adayının şansı yükselecek. Baykal’ın 276’yı bulamaması halinde AK Parti’nin 258 milletvekili, son tur olan 4. Turda seçimi kazanması için yeterli olacak.
EMEKLİYE SONUNDA MÜJDELİ HABER!
Haber61.net siyaset ajandasının ısrarla takip ettiği emeklilere seyyanen zam konusunda beklenen gelişme oldu. Meclis’in seçim öncesindeki yapılan değişiklikle hayata geçen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam, temmuz ayında yürürlüğe giriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçimden hemen önce açıkladığı ve Meclis’in son gününde yapılan yasa değişikliğiyle hayata geçirilen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen artış temmuz ayında gerçekleştirilecek. Emeklilerin aylıkları önce enflasyon farkı oranında artırılacak. Bu artıştan sonra bin liranın altında kalan aylıklara 100 lira seyyanen artış yapılacak. Bu nedenle, 100 liralık seyyanen artıştan eksiksiz yararlanabilmek için emekli aylığının 950 liranın altında olması gerekecek. Bin liranın altındaki emekli aylıklarına seyyanen artış gerçekte şu an 950 liranın altında bulunan aylıklara uygulanacak. Emekli aylığı almakta iken esnaf olarak çalışmaya başlayanların aylıkları ise temmuz ayında üç yönden artacak.
TBMM’NİN YENİ MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?
TBMM’NİN YENİ MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?
AK Parti’nin Meclis Başkan adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oldu. HDP Dengir Mir Mehmet Fırat'ı, CHP Deniz Baykal'ı, MHP ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermişti. Böylece dört parti de Meclis Başkanlığı için yarışacak adaylarını açıklamış oldular. Meclis Başkanlığı seçiminde ilk tarih 28 Haziran'dı. Danışma Kurulu kararıyla yani siyasi partilerin uzlaşmasıyla Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur 30 Haziran Salı günü yapılacak. 3 ve 4. turlar 1 Temmuz'da olacak. İlk turda meclis başkanı seçilmek için 367 oy almak gerekiyor. İlk iki turda bu oyu alamayan meclis başkanı adayları üçüncü tura kalıyor. Üçüncü turda meclis başkanı olabilmek için 276 oy gerekiyor. Bu oy da alınmazsa son turda en çok oy olan meclis başkanı oluyor
HASTANELERDEN GELEN VAHİM TABLO!
HASTANELERDEN GELEN VAHİM TABLO!
Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri İstatistik Yıllığını yayımladı. İstatistiklere göre Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ölümler hızla artıyor. Bakanlık hastanelerinde ölen hasta sayısı 2010 yılında 83 bin 886 iken, 2014 yılında yüzde 39,3 artışla 116 bin 866’ya yükseldi. İstatistik yıllığında, yüksek artışla ilgili her hangi bir açıklamaya yer verilmedi. Aynı dönemlerde ölenler içerisinde 65 yaşın altındakilerin oranı 2010’da yüzde 34 iken 2014’te yüzde 31,4’e geriledi. Tüm ölümler azalırken Sağlık Bakanlığı hastanelerinde dört yıl içinde yüzde 40’lık artış gözlendi. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin 2010-1014 yılı genel hizmet bilgileri incelendiğinde yalnızca hastanede gerçekleşen ölüm sayılarında değil, diğer birçok hizmet alanlarında da büyük ölçüde artışlar olduğu vurgulandı. Örneğin toplam muayene sayısı 2014’te 2010 yılına göre yüzde 24,2, acil muayene sayısı yüzde 17,7, toplam yatan hasta sayısı yüzde 18,7 ve ameliyat sayısı yüzde 81,5 oranında arttığı ortaya çıktı. 2002 yılında toplam ameliyat sayısı yaklaşık 2 milyon olan Türkiye’de, 2014 yılında toplam ameliyat sayısı yaklaşık yedi kat artmış oldu. Yaklaşık 10 milyonu Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olmak üzere 14 milyonu geçti.