Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kuzine soba yakma işlemi, kullandığınız kuzine sobanın türüne göre değişiklik göstermektedir.

Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kuzine soba türleri temelde kovalı kuzine soba ve tuğlalı kuzine soba olarak ikiye ayrılmaktadır. İki soba türü arasındaki en temel fark, kovalı kuzine sobaların tuğla içermemesidir.

Tuğlalı kuzine sobalar geç ısınmaklar birlikte yüksek ısı tutma kapasiteleri ile geç soğumaktadırlar. Bu sayede uzun süre ortamı sıcak tutabilirler. Kovalı kuzine sobalar ise hafif seçeneklerdir. Pratik bir kullanım imkanı sunarlar. Bu tarz temel farklılıklar nedeniyle her iki soba türünün yakım aşamalarının ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kovalı kuzine soba yakma işlemi için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Kovayı çıkarmanız ve içerisine yakacakları koymanız gerekmektedir. Bu noktada sırasıyla öncelikle kömürleri koymanız gerekmektedir. Ardından çatı formunda olacak şekilde odunlar yerleştirilmelidir. En üste tercihen kozalak yerleştirilmesi yakma işlemini kolaylaştıracaktır.

Yakacakları koyduktan sonra havalandırmalar açık konuma getirilmeli ve kova tekrar kuzine sobanın içerisine yerleştirilmelidir.

Son olarak bir çıra parçası yakılmalı ve bu çırayla diğer yakacaklar tutuşturulmalıdır.

Tutuşma işleminden sonra aşama aşama havalandırma kapatılmalıdır.

Kovalı kuzine sobanın rahat yanması ve yüksek verimlilikte çalışması için yakma aşamasından önce kovanın içerisinde kül kalıp kalmadığını kontrol etmeniz ve eğer kül varsa temizleme işlemini gerçekleştirmeniz tavsiye edilmektedir.

Tuğlalı Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Tuğlalı kuzine soba yakma işlemini gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Yakacak haznesini çıkararak içerisine 2/3 oranında doldurmanız gerekmektedir.

Haznenin üst kısmına tutuşturma aşamasında yardımcı olması adına az miktarda odun türevi malzeme yerleştirilmelidir.

Hazneyi sobanın içerisine yerleştirdikten sonra yakma işlemi için üst kısmı kullanmanız tavsiye edilmektedir. Bu aşamada çıra kullanmak, kolay yakmanıza yardımcı olacaktır. Sobayı alt kısımdan yakmak, kovanın çabuk dolmasına neden olmaktadır.

Güvenlik ve sağlık noktalarında sıkıntı yaşamamak adına yanma işlemi sırasında sobaya kömür eklememeye özen göstermeniz gerekmektedir. Son olarak tuğlalı sobaların diğer modellerden daha geç ısınacağını da unutmamalısınız.

Kuzine Soba Nasıl Söndürülür?

Kuzine soba söndürme işlemi, doğru şekilde gerçekleştirilmediği takdirde ciddi riskleri bulunan bir işlemdir. Özellikle sobayı su ile söndürmeye çalışmanın oldukça yaygın olan tehlikeli bir davranış olduğunu söylemek gerekmektedir. Su ile kuzine soba söndürmek, zehirlenme, yangın ve sobada çatlama gibi problemlere neden olabilmektedir.

Kuzine sobayı söndürmek istiyorsanız, yapmanız gereken sobanın tüm hava çıkışlarını kapatmaktır. Hava ile temas kesildikten sonra kuzine soba kendiliğinden sönecektir. Bu işlem için yatmadan 1 saat kadar önce kuzine sobanın hava çıkışlarını kapatmak gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise sobanın söndüğü süreçte içerisine yakacak atmamaktır.

Kuzine Soba Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kuzine sobanın avantajları, soba tercihi yaparken bilgi sahibi olunması gereken noktalardan birisidir. Kuzine soba kullanmanın en temel avantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:

Ortamın ideal sıcaklıkta olmasını sağlamaktadır.

Kuzine sobaların fırınlı tasarımı, sobaya fonksiyonellik kazandırarak yalnızca ısınmak için değil, aynı zamanda yemek pişirmek için de sobayı kullanabilmenizi sağlamaktadır.

Kuzine sobaların 100 metrekarelik alanı 22 derece sabit sıcaklıkta tutma kabiliyetine sahiptir. Bu açıdan oldukça geniş alanları da başarıyla ısıtan bir soba olduğunu söylenebilmektedir.

Üst tabla tasarımı geniş bir şekilde yapılan kuzine sobaları yiyeceklerinizi sıcak şekilde muhafaza edebilmenize ve su kaynatabilmenize de imkan tanımaktadır.

Kuzine sobaya ekleyeceğiniz soba aksesuarları ile fonksiyonelliği arttırabilirsiniz. Özellikle çamaşır kurutmalığı, kuzine soba aksesuarları kapsamında en sık tercih edilen aksesuarlardan birisi olarak söylenebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler