Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan "2023 Avrupa İklim Durumu Raporu"na göre, Avrupa kıtası 2023 yılında aşırı hava olayları ile mücadele etti. Raporda, 2023'ün Avrupa'da kaydedilen "en sıcak veya ikinci en sıcak" yıl olarak tarihe geçtiği ve sıcak hava dalgaları, sel ve orman yangınları gibi olayların milyonlarca insanı etkilediği belirtildi.
Ekonomik ve İnsani Maliyet
2023 yılı boyunca Avrupa genelindeki hava ve iklime bağlı ekonomik kayıpların 13,4 milyar avroyu aştığı tahmin ediliyor. Ekonomik kayıpların büyük bir kısmı (%81) sellerden kaynaklanırken, sel felaketleri yaklaşık 1,6 milyon kişiyi etkiledi. Ayrıca, fırtınalar yaklaşık 550 bin kişiyi, orman yangınları ise 36 bin kişiyi etkiledi. Yunanistan, Avrupa tarihinde kaydedilen en büyük yangını yaşadı.
Sıcaklık ve Yağış Kayıtları
Rapora göre, Avrupa genelinde sıcaklıklar yılın 11 ayı boyunca ortalamanın üzerinde seyretti. Sıcaklıkla bağlantılı ölümler son 20 yılda yüzde 30 artarken, Avrupa ülkelerinin yüzde 94'ünde sıcaktan kaynaklanan ölümlerin arttığı tahmin ediliyor. Kuzeybatı Avrupa'da ve Avrupa'nın çoğunda yağış miktarı ortalamanın üzerinde gerçekleşirken, özellikle Hollanda ve Almanya'nın kuzeybatısı gibi bölgelerde yağışlı günler dikkat çekici seviyelerdeydi.
İklim Değişikliği ve Çağrılar
Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo ve WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, sıcaklıkların artmaya devam ettiğini ve bu durumun iklim değişikliğinin etkilerine hazırlanmak için verilerin daha da hayati hale geldiğini vurguladı. Saulo, iklim krizinin çağımızın en büyük sorunu olduğunu belirterek, iklim eyleminin maliyetinin yüksek görünebileceğini ancak eylemsizliğin maliyetinin çok daha yüksek olduğunu dile getirdi.
Bu rapor, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu iklim zorluklarına ve bu zorluklara karşı alınması gereken önlemlere dair değerli bilgiler sunuyor.
Kaynak: