85 yıl sonra bir ilk Türkiye'ye geliyor
Türkiye ile Meksika arasındaki 85 yıllık diplomatik ilişkilerde ilk kez bir Meksika cumhurbaşkanı eylül ayında Türkiye'ye ziyaret edecek... Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Meksika Cumhurba
Yayınlanma:
Türkiye ile Meksika arasındaki 85 yıllık diplomatik ilişkilerde ilk kez bir Meksika cumhurbaşkanı eylül ayında Türkiye'ye ziyaret edecek...
Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'nun ziyaretiyle ilgili soruları cevapladı.
Türkiye'nin son yıllardaki başarısıyla herkesin takdirini kazandığını belirten Jose Antonio Meade Kuribrena, "Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz ve ülkenize son 10 yılda gerçekleştirdikleri için hayranız. Türkiye bölgesel bir öneme sahip, aynı zamanda G20 ve OECD'nin saygın bir üyesi. Son yıllarda ülkeniz büyük ölçekte bir büyüme gerçekleştirdi. Çok genç, dinamik, geçmişiyle gurur duyan bir ülkesiniz. Ortak birçok noktamız var, her iki ülke de demokrasi sahibi, ticarete açık ve ticareti ekonomilerinin önemli bir parçası olarak görüyor" diye konuştu.
1928'den beri ilk cumhurbaşkanı ziyareti olacak
Konuk Dışişleri Bakanı Kuribrena, Türkiye ile Meksika arasındaki coğrafi uzaklığa rağmen 1928 yılında ilk diplomatik ilişkilerin başladığını hatırlatarak, şimdiye kadar hiç bir Meksika cumhurbaşkanının Türkiye'ye gelmediğini bildirdi. Kuribrena, 85 yıl önce başlayan ilişkilerde Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto'nun görev süresi devam ederken Ankara'ya gelecek Meksikalı ilk cumhurbaşkanı olacağını kaydetti.
İki ülkenin birbiri için önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Kuribrena, "Cumhurbaşkanımız Enrique Pena Nieto, eylül ayında, cumhurbaşkanlığı görevindeki ilk yılında Türkiye'yi ziyaret edecek. Türkiye ve Meksika dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor. Son 20 yılda iki ülke de çok büyük şeyler yaptı, iki ülkenin önünde parlak bir gelecek olduğunu düşünüyorum. Birçok ortak noktamız bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin ikili ilişkilerin hak ettiği yere gelmesinde fırsat sunacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Türkiye, Meksika için iskele vazifesi görecek"
Kuribrena, Cumhurbaşkanı Nieto'nun ziyareti sırasında farklı birçok konunun gündeme geleceğini ifade ederek, tekstil, maden ve ulaşım sektörlerinde anlaşma yapmak istediklerini kaydetti.
Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret hacminin 800 milyonu aştığı bilgisini paylaşan Kuribrena, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu önemli bir rakam ancak iki ülkenin ekonomisinin boyutlarına bakıldığı zaman, bu rakamın daha büyük olması gerekiyor. Türkiye'nin Meksika'da yaptıkları ve Meksika'nın Türkiye'de yaptıkları yatırımı korumak için iki ülke karşılıklı anlaşma imzalayacak. Bunun yanında Meksika'dan Türkiye'ye direkt uçuşlar konusunun çerçevesi ele alınacak, iki ülkenin ihracat ve ithalat bankaları arasında mutabakat anlaşması imzalanacak. Türkiye ve Meksika'nın birlikte çalışabileceği çok fazla alan var. 800 milyon dolarlık ticaret hacmi hızla büyüyor. 2011 ve 2012 yılları arasında bu rakam yüzde 15 büyüdü. Dolayısıyla Meksika'nın Türkiye, Türkiye'nin de Meksika'ya büyük bir ilgisi var. Tekstil, maden ve ulaşım sektöründe birçok noktada birlikte çalışma yapabiliriz. Meksika, Türkiye'ye Orta Amerika'nın, Latin Amerika'nın, Kuzey Amerika'nın ve Karayip pazarlarının kapılarını açar. Meksika için de Türkiye, Avrupa Birliği'nde Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da daha etkin olması noktasında iskele vazifesi görecektir"
"BMGK sistemi küresel yönetimin önemli unsurlarını yansıtmıyor"
Kuribrena, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) mevcut sistemiyle ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine mevcut sisteminin küresel sorunların çözümündeki yetersizliğine vurgu yaptı. Kuribrena, "Küresel yönetim konularının tartışılabilir olması gerektiğini düşünüyoruz. Şuan BM'deki sistemin sahip olması gerektiği küresel yönetimin önemli unsurlarını yansıttığını düşünmüyoruz. Konsey'de daha fazla geçici üyelik katılımı olması gerekir, geçici üyelerin daha fazla uzun süreli katılımı olmalı, bunların gerçekleşmesi konseyi zenginleştirecektir" yorumunda bulundu.
Türkiye ile Meksika'nın 2009-2010 yılları arasında BMGK'nın geçici üyeliğinde görev aldığını hatırlatan Kuribrena, Türkiye'nin 2015-2016 yılları için adaylığını destekleyeceklerini, Türkiye'nin konseye katılımının önemli olduğunu kaydetti.
Kuribrena, Meksika'nın BMGK üyeliğini üstlenmek istediğini ancak bunun yakın zamanda olmayacağını ifade etti.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.