ABD'den Rusya'dan silah satın alan Çin'e yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan silah satın alan Çin Merkezi Askeri Komisyonu’na uygulanan yaptırımların artırıldığını duyurdu. Ayrıca ABD yönetimi 33 Rus yetkili ve kurumla ilgili yaptırım kararı alındığı duyurdu.

ABD'den Rusya'dan silah satın alan Çin'e yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan 10 Rus Sukhoi Su-35 4’üncü jenerasyon savaş uçağı ve S-400 füze sistemlerinin satın alan Çin Merkezi Askeri Komisyonu’na uygulanan yaptırımları artırma kararı aldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada kararın Hazine Bakanlığı ile birlikte alındığı belirtildi.

Alınan yaptırım kararları arasında ise, ABD’ye ihracat lisanslarının iptali, ABD’ye bağlı bölgelerde ve ABD içerisinde maddi işlemlerin durdurulması, ABD içerisindeki mal varlıklarının dondurulması ve Malzeme Geliştirme Departmanı yetkililerinin de aynı yaptırımların uygulama hakkına sahip olması yer alıyor. Kararda ayrıca ABD ile ilişkili olan kişilerin ve ABD vatandaşlarının Çin Merkezi Askeri Komisyonu ile ticareti yasaklanıyor.

Trump yönetimi Rusya’dan silah alan ve almayı planlayan diğer ülkelere karşı da yaptırım uygulayıp uygulamama konusunda henüz bir karar almadığını duyurdu. Rusya’dan S-400 almayı planlayan ülkeler arasında Türkiye, Hindistan, Suudi Arabistan ve Fas bulunuyor.
Yüksek düzeyde bir yetkili alınan kararda “kötü niyetli aktiviteler neticesinde Rusya’ya bedel ödeme” amacı güdüldüğünü söyledi. Yetkili ayrıca kararın hiçbir ülkenin savunma becerilerini engelleme amacı taşınmadığının altını çizdi. Yaptırımlar 2017 yılında yürürlüğe giren Amerika Muhaliflerine Karşı Yaptırım Kanunu (CAATSA) çerçevesinde uygulanıyor.

33 RUS YETKİLİ VE KURUMU YAPTIRIM KARARI
Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ayrıca CAATSA çerçevesinde 33 Rus yetkili ve kurumla ilgili yaptırım kararı alındığı duyurdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler