ABD’nin iyimserliği, IŞİD’in ilerleyişiyle uyuşmuyor

Obama yönetiminin, ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’deki mücadelesine ilişkin değerlendirmeleri ile karadaki gerçeğin birbirine zıt olması eleştirilere neden oluyor. IŞİD militanları Türkiye-Suriye sınırındaki Kobani’de ve Irak’ı
ABD’nin iyimserliği, IŞİD’in ilerleyişiyle uyuşmuyor
Obama yönetiminin, ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’deki mücadelesine ilişkin değerlendirmeleri ile karadaki gerçeğin birbirine zıt olması eleştirilere neden oluyor.
 
IŞİD militanları Türkiye-Suriye sınırındaki Kobani’de ve Irak’ın Anvar eyaletini kuşatarak, önemli ilerleme kaydediyor.
 
ABD ve müttefiklerinin hava saldırıları hızlanan bir tempoda devam ederken, medyada çıkan haberler hava saldırılarının IŞİD militanları üzerinde çok az etkisi olduğunu ortaya koyuyor.
 
ABD’li yetkililer haftasonu son günlerde başarısız olduklarını kabul etti ancak Pentagon yetkilileri, IŞİD’in Anbar ya da Kobani’deki ilerleyişine bakarak mevcut stratejiyi değerlendirmenin doğru olmadığını söyledi.
 
ABD’li bir savunma yetkilisi uzun bir değerlendirme yaptıklarını belirterek, “Medya daha kısa vadeli değerlendirmeler yapıyor. Uzun soluklu bir savaşa hazırlandık. IŞİD’i düşürmek zaman alacak” dedi.
 
ABD’li yetkililer KObani’nin Irak ve Suriye’deki savaşları için stratejik bir önem taşımadığını bir kez daha tekrarladı.
 
ABD’li yetkililer şu anki savaşın, savaş alanındaki farklı örgütler ve farklı gündemlerden ötürü çok karmaşık olduğunu savundu. ABD’li askeri yetkililerden biri, ABD’de kamuoyunun bu karmaşıklığın, savaş alanında aksiliklere neden olacağını anlamasının gerektiğini söyledi.
 
Askeri yetkili, “Bu altı taraflı bir savaş” dedi.
 
ABD’li yetkililer Kobani konusunda olduğu gibi Anbar eyaletinin de Bağdat’a yakınlığı ve ABD’nin bölgedeki çıkarları dışında öncelikli bir yer olmadığını vurguladı.
 
ABD’nin kıdemli savunma yetkililerinden biri, Irak’taki casus uçaklarının Anbar’dan çok ülkenin kuzey ve doğu kısımlarında, Kürtlerin kontrolündeki yerlere odaklandığını söyledi.
 
Yetkililer IŞİD’in Anbar’da üstünlüğe sahip olduğuna ve Irak ordusunun henüz karşı saldırıya başlayacak pozisyonda olmadığına inanıyor.
 
ABD’nin askeri yetkilileri ayrıca IŞİD militanlarının, Kürdistan’ın aksine Anbar’daki sivil halkla daha iç içe geçmiş olduğuna, bu nedenle hedeflemenin daha kolay olduğuna dikkat çekti.
 
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey haftasonu ABD’nin IŞİD militanların Bağdat uluslararası havaalanı civarının kontrolünü ele geçireceği korkusuyla Apache tipi helikopterin havalandırıldığını açıkladı.
 
ABD’li askeri danışmanlar şu sıralar lojistiği geliştirmek, mühimmat ihtiyaçlarını gidermek ve ellerindeki topraklarını korulamarına yardımcı olmak için Irak ordusuyla birlikte çalışıyor.
 
ABD özel operayson kuvvetleri henüz tugaylarlarla, kaybettikleri toprakları geri almaları için taktiksel düzeyde çalışmaya başlamadı.
 
ABD’nin IŞİD’le mücadelenin zorluğunu önemiz gibi göstermeye çalışan askeri analistlerin durumu yakından izlediklerini söyledi. Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün analistlerinden Christopher Harmer, eğer IŞİD’in Anbar’daki kazanımlarını bir şekilde kabullenebiliyorlarsa, bunun yetkililerin yanlış yolda olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
Harmer, “Şu an kaybediyoruz çünkü yeteri kadar askeri baskı uygulamıyoruz” dedi.
 
ABD, Amerikalı personelini, hangilerinin dost hangilerinin düşman uçağı olduğunu söyleyerek hava saldırılarına yardımcı olacak şekilde karada mevzilendirmemeyi tercih etti. Bu nedenle ABD uçakları çoğu zaman sortileri bombalamamayı tercih ediyor.
 
Harmer, “Bunun tek bir savaş olduğunu söyleyebilirsiniz. Kartların size karşı dizildiğini söyleyebilirsiniz. Ama yersiz olduğunu söyleyemezsiniz. Bir yali yerinde. IŞİD’in Anbar’a girişini önlemek, onları oradan çıkarmaktan daha kolay olurdu” dedi.
 
Emekli generallerden Robert Scales, yönetimin, IŞİD militanlarının kazanımlarını önemsiz gibi göstererek hata yaptığını ve yenilgiler konusunda daha dürüst olması gerektiğini savundu.
 
Scales, “Karadaki gerçekle, yönetimin anlatımı arasında farklılık var” dedi.
 
Stratejinin IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmadığını söyleyen General Scales, “Bombalama işe yaramıyor. Hiç yaramadı. Duruma ayak uyduran düşmanlar konusunda uzun bir başarısızlık tarihimiz var” dedi.
 
Scales, militanların stratejisinin Bağdat’a girmek değil, şehri kuşatıp, füzelerin kalkışı için kullanılan havaalanını kapatacak kadar yaklaşmak olduğunu söyledi ve “Şehri kapatacaklar ve Amerikalıları panikletecekler” dedi.
 
Bölgedeki yetkililerin çoğu militanların kazanımlarına dikkat çekerken, aynı zamanda hava mücadelesinin IŞİD üzerinde baskı oluşturduğunu, IŞİD’in Kobani’de ağır kayıplar vermeye başladığını söyledi.
 
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün direktörü Rami Abdel Rahman, “Eğer Kobani’yi ele geçiremezlerse bu dünyadaki cihatçılar arasındaki imajlarını olumsuz etkileyecek” diye konuştu.
 
Rahman, IŞİD’in Kobani’de önce ilerleme kaydedip ardından PYD karşısında yenilgi almasının ardından, Suriye’deki başka yerlerde bulunan militanların da Kobani’ye gittiğini söyledi ve şöyle devam etti:
 
“Birçok cepheden saldırıyorlar ama geri püskürtülüyorlar. Daha sonra yeniden karşı saldırıya geçip, yine geri düşüyorlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir