Amerika'dan Kuzey Kore savaş tehdidi

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın Güney Kore'de sarfettiği sözler dünyada son dakika oldu, televizyonlar yayınlarını kesti. Tillerson, Pyongyang yönetiminin silah geliştirmeye devam etmesi halinde yeni adımların atılacağını söyledi.

Amerika'dan Kuzey Kore savaş tehdidi
Güney Kore'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirmeye devam etmesi halinde askeri bir müdahale seçeneğinin gündeme gelebileceğini söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı'nın sınırdaki askerden arındırılmış bölgede bulunan ve kimsenin yaşamadığı Panmunjom köyünde sarfettiği sözler, dünyada son dakika oldu, tüm büyük haber organları gelişmeyi yayınlarını keserek verdi.
 
Pyongyang'a karşı stratejik dayanma limitinin sona erdiğini belirten Tillerson, ABD'nin gündeminde yeni diplomatik, güvenlik ve ekonomik tedbirlerinin olduğunu aktardı.
 
Dünyada eşi benzeri olmayan köy: Panmunjom
 
Tillerson'un ziyaret ettiği Panmunjom, dünyada eşi benzeri olmayan bir köy. Köyde, sokak ve binalar bile ikiye bölünmüş halde.
 
Kimsenin yaşamadığı köyde askerler nöbet tutuyor. ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyareti sırasında, Kuzey Kore askerleri de uluslararası haber ajanslarının geçtiği karelerde yer aldı. Askerlerin Tillerson'ın fotoğrafını çektiği görülüyor.
 
Bir zamanlar küçük ve sakin bir Kore köyü olan Panmunjom, bugün düşman kardeşlerin arasındaki sınıra adını veriyor. Uzun yıllardır askerlerden arındırılmış halde, yani tampon bölge.
 
Ancak tampon bölge olarak da ikiye ayrılmış durumda. Tam ortadan ikiye bölünen köyde bir sokak da iki ayrı ülkeye ait. Sokakta yer alan Birleşmiş Milletler Askeri Ateşkes Komisyonu'nun konferans binası da bölünmüş durumda. Hattaki sınır, bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor. Masanın yarısı başka bir ülke, diğer yarısı başka bir ülke. Masadaki sınır ihlallerini önlemek için her iki uçta da silahlı iki asker nöbet bekliyor.
 
Köyde sınırı barındıran binaya turistlerin girmesine izin veriliyor. Ancak 'sınır masasını' bekleyen askerlere dokunmak kesinlikle yasak.
 
Kuzey ve Güney Koreli yetkililer, söz konusu masanının iki yanına oturarak görüşüyor. Masada oturanların ellerini birkaç santim ileri uzatması sınırı ihlal edebilir, resmi olarak halen savaş halinde olan iki ülke arasındaki ateşkes de böylece bozulabilir.
 
Bölgede Kuzey Kore askerleri ve Güney Kore askerleri de sürekli yüz yüze bakıyor. Birinin sınırı ihlal etmesi durumunda diğerinin ateş açma yetkisi var.
 
İki ülke arasında üç yıl süren, büyük yıkımlara sebep olan savaş 27 Temmuz 1953'te Panmunjom'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Ancak barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar teknik olarak halen savaş halinde.
 
1953’te biten Kore Savaşı’nın ardından milyonlarca aile iki ülkeye ayrıldı. İki ülke arasında mektup veya telefonla iletişim sağlanmadığı için, aileler yüz yüze görüşmediği sürece birbirinden haber alamıyor.
 
Kore Yarımadası’nın düşman kardeşleri, 2000'lerin başından bu yana ailelerin buluşmasını sağlıyor. Bugüne kadar binlerce aile, diğer taraftaki akrabalarıyla görüştü.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler