Assange'ın ABD'ye iadesi reddedildi
İngiliz mahkemesi WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti.
Hakim Vanessa Baraitser, Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle, "gerçek bir risk altında" olduğunu belirtti.
ABD tarafının tarif ettiği prosedürlerin Assange'ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini vurgulayan Baraitser, Assange'ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin yanlış olacağını vurgulayarak, ABD'nin talebini reddettiğini duyurdu.
Kararın duyulmasının ardından mahkeme önündeki Assange'ın destekçileri sevinç gösterisinde bulundu.
Assange'ın partneri ve 2 çocuğunun annesi Stella Morris ise hükmün açıklanmasının ardından başkent Londra'daki Old Bailey Mahkemesi önünde açıklama yaptı.
Sözlerine, "Bugünün Julian'ın eve döneceği gün olmasını umut etmiştim. Bugün o gün değil ama o gün yakında gelecek." diye başlayan Morris, Assange'ın hüküm giymediği halde Belmarsh Hapishanesinde tutulmaya, çocuklarının da babalarının sevgisinden mahrum kalmaya devam ettiği sürece bir kutlama yapamayacaklarını ifade etti.
Kutlamayı ancak Assange'ın "eve döndüğü gün" yapacaklarını söyleyen Morris, "Bugün Julian için bir zafer. Bugünkü zafer, adalet yolunda ilk adım." ifadesini kullandı.
Morris, mahkemenin, Assange'ın yaşadıklarının insanlık dışı olduğunu kabul etmesinden memnuniyet duyduklarını ancak ABD'deki iddianamenin hala düşürülmemesinin kendilerini kaygılandırdığını ifade etti.
ABD hükümetinin hükme itiraz etme kararı almasından son derece endişeli olduklarını vurgulayan Morris, "Julian'ı cezalandırmak ve onu hayatının geri kalanı boyunca ABD hapishane sisteminin en derin, en karanlık deliğine atarak ortadan kaldırmak istemeye devam ediyorlar. Gazeteciliğin bu ülkede veya başka herhangi bir ülkede suç olduğunu asla kabul etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Kefalet duruşması yapılacak
Bu arada Assange'ın avukatlarının yaptığı kefalet başvurusunun, 6 Ocak Çarşamba günü görüşüleceği belirtildi. Başvuru kabul edilirse Assange, ABD'nin Yüksek Mahkemeye yapacağı başvuru sonuçlanmadan serbest kalabilecek.
175 yıla kadar hapis
ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini istiyordu.
İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere'nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.
ABD, Assange'ın yayımladığı belgelerle kendileri adına çalışan Irak ve Afganistan'daki yerel personel veya muhbirlerin hayatını riske attığını öne sürerek, gazetecilik veya yayıncılığın suç işleme izni vermediğini kaydediyordu.
Basın örgütleri ise Assange'ın yayınladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD'nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyordu.
Dava süreci
Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.
ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.
Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti. İade davasının ilk turu şubat ayında görülmüş, mayıs ayında yapılması planlanan ikinci tur ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eylül ayına ertelenmişti.
7 Eylül'de başlayan ve 1 Ekim'de tamamlanan duruşmalarda tarafların şahitleri dinlenmişti.