Ceyhan'a Petrol akışını keseriz!

Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşedani, Türkiye'nin ekonomik yaptırım uygulaması durumunda, hükümetinin de boru hattıyla Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a yapılan petrol sevkiyatını durduracağını söyledi.Suriye ziyaretinde başkent Şam'da Devlet Başkanı Beşşar E

Ceyhan'a Petrol akışını keseriz!

Irak Meclis Başkanı Mahmud El Meşedani, Türkiye'nin ekonomik yaptırım uygulaması durumunda, hükümetinin de boru hattıyla Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a yapılan petrol sevkiyatını durduracağını söyledi.

Suriye ziyaretinde başkent Şam'da Devlet Başkanı Beşşar Esad ve yardımcısı Faruk El Şara ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Meşedani, Irak'ın kuzeyinin baskı altına alınamayacağını ifade ederek, "Irak zengin bir ülke. Eğer ekonomik yaptırım olursa Ceyhanb oru hattını keseceğiz" dedi.

Milli Güvenlik Kurulu, bölgede terör örgütü PKK'yı destekleyen gruplar üzerinde alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulması kararı almıştı.

Suriye'yi 5 günlüğüne ziyaret eden Meşedani, Suriye'nin krizi sona erdirme çabaları kapsamında Türkiye ile Irak arasında arabuluculuk yapmayı düşündüğünü belirterek, koşullar oluşursa doğru zamanda arabulucuk planının açıklanacağını kaydetti.

Meşedani, Beşşar Esad'ın sorunun çözümü için olumlu bir rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade ettiğini açıkladı.
Suriye Devlet Başkanı Esad geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyarette “PKK'ya karşı sınır ötesi operasyonun Türkiye'nin meşru hakkı olduğunu'' söylemişti.

Ekonomik yaptırım uygulanırsa... Türkiye PKK sorununun çözümü için Kuzey Irak'a yaptırımları tartışıyor. Olası yaptırım bölgede ticareti olumsuz etkileyeceğe benziyor. Kürt kentlerinde vitrinleri Türk malları doldurmuş durumda. Erbil'de bulunan CNN TÜRK editörü Yavuz Şen, esnaf ve Kürdistan Üniversitesi'ndeki öğretim görevlileriyle olası yaptırımın etkilerini konuştu.

Esnaf “Dükkandaki malların çoğu Türkiye'den geliyor. Bunlar kaliteli mallar. Ambargo olursa Suriye'den getirmek zorunda kalırız. Ama Türk malları kadar kaliteli olmaz bunlar'' ya da “Türkiye'den mal gelmezse biz de İran, Suriye ve Dubai'den getiririz. Ama insanlar Türk mallarına alıştı. Biz Türkiye'den mal almazsak Türkiye'deki üreticeler de zarar görür'' diyor.

Kürdistan Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ABD'den Doç. Denise Natalia ise, ekonomik yaptırımın olası sonuçları hakkında şunları söyledi:
“Bölgenin ekonomisini ayakta tutan mal ve hizmetlerin yüzde 60'ı Türkiye üzerinden geliyor. Türkiye ambargo uygularsa birçok sıkıntı yaşanır ve fiyatlar artar. Kaliteli sağlık hizmeti bile Türklerin açtığı modern hastanelerden alınıyor.

Bunlar kapanırsa halk yerel olanakların kalitesiz hizmetinden bıkar. Sınırın kapanması durumunda buranın kaybı sadece ekonomik olmazla kalmaz. Bu bölgenin, ABD'nin en yakın müttefiğiyle ve AB yolundaki bir ülkeyle de ilişkisi kopar. Bütün bunların yerel hükümet üzerinde negatif etkisinin olacağı çok açık. Dolayısıyla yerel yönetim geri adım atmak zorunda kalır.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler