Dünya'da bayram namazı böyle kılındı

Dünya'da bayram namazı görüntüleri objektiflere böyle yansıdı.
Dünya'da bayram namazı böyle kılındı

Dünyada kılınan bayram namazlarından değişik görüntüler objektiflere yansıdı

Son dakika haberlere göre Ramazan Bayramı namazı, yeni tip corona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uyularak kılındı. Bazı ülkelerde sosyal mesafeye uyulmadığı görüldü.

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde kılınan bayram namazı dolayısıyla camilere dünya genelinde akın oldu. Birçok ülkede önlemler alınırken bazılarında sosyal mesafeye uyulmadığı görüldü.

KKTC'de Ramazan Bayramı namazı sosyal mesafeye uygun kılındı 

Cami girişlerinde cemaate dezenfektan jel verilirken, camiye gelenlerin maske taktığı ve kendi seccadelerini getirdiği görüldü. Camilerde Kıbrıslı Türklerin yanı sıra KKTC'de yaşayan çeşitli ülkelerden gelen Müslümanlar da yerini aldı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, namazı Lefkoşa'daki Hz. Ebubekir Camii'nde kıldı. Tatar, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC ve Türkiye'deki halk ile tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutladı.

"Daha güzel günler bizim için gelecek" 

Bu bayramın önemine dikkati çeken Tatar, "Kovid-19'a karşı mücadelede KKTC ve Türkiye'de gösterilen başarı önemlidir. Halkımızın sağlığı ve esenliği için bu mücadeleyi sürdürüyoruz, tedbirlerle bu bayramı kutluyoruz. Daha güzel günler bizim için gelecek." dedi. Tatar, bu coğrafyada önemli bir mücadele içerisinde olduklarını vurgulayarak, "Kıbrıs Türk halkı, her zaman olduğu gibi, Anavatan Türkiye'nin de desteğiyle burada daha güvenli, refah ve esenlikli bir yaşam için mücadelemizi sürdürmektedir." diye konuştu.

Afganistan'da Ramazan Bayramı coşkusu 

Kovid-19 vaka sayısının gün geçtikçe arttığı ülkede Ramazan Bayramı dolayısıyla halk, sabah erken saatlerde başkent Kabil olmak üzere, pek çok bölgede camilere akın etti. Halk, kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentindeki Ravza-i Şerif Camisi'nde bayram namazını kıldı.

Her sene geleneksel olarak bayram namazına katılarak halka hitap eden yerel yöneticiler ise Kovid-19 nedeniyle bayram namazına iştirak etmedi. Yüzlerce kişinin katıldığı namazdan sonra okunan hutbede birlik ve beraberliğin yanı sıra ülkede barışın önemi vurgulandı.

Ayrıca Kovid-19 salgınının insanlığın üzerinde hızlı bir şekilde etkisini kaybetmesi için dua edildi. Sıkı güvenlik önlemleri altında kılınan bayram namazı sonrası halk, Kovid-19 salgını nedeniyle geleneksel hale gelen ve yıllardır devam eden bayramlaşma törenine katılmadı.

Gürcistan'da Ramazan Bayramı kutlanıyor 

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camiye akın eden Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan ile farklı etnik kökenlerden Müslümanlar, Kovid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde maske takarak ve sosyal mesafe koruyarak bayram namazını eda etti. Bayram namazını kıldıran Doğu Gürcistan Müftüsü Yasin Aliyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Tiflis Cuma Camisi'nde bayram namazını kılınmasına izin verdiği için Gürcistan hükümetine teşekkür etti.

Salgına karşı verilen mücadeledeki önlemler doğrultusunda Tiflis'te de kısıtlı bir şekilde namaz kıldıklarını aktaran Aliyev, "Öncelikle Gürcistan ve dünyadaki tüm Müslümanların Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyorum." dedi. "Yüce Rabbim herkesin, her bir Müslümanın orucunu, ibadetini, duasını kabul etsin." diyen Aliyev, dünyada insanlığı tehdit eden Kovid-19 salgının sona ermesi için dua ettiklerini belirtti.

Bu arada, Gürcü Müslümanların en yoğun yaşadığı Acara bölgesinin merkez kenti Batum'daki Batum Orta Camisi'nde de bayram namazı kılındı.

Pakistan'da bayram namazı kılındı 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle uzun süredir camilere gidemeyen halk, bayram namazı için ülkenin sembollerinden başkent İslamabad'daki Faysal Camisi'ne akın etti. Hükümetin aldığı karar nedeniyle bayram namazı yalnızca yarım saat sürerken, toplu bayramlaşmanın yasak olduğu camide saflara sosyal mesafe kuralı gözetilerek duruldu.

Maskesiz girişin yasak olduğu caminin dışında seyyar satıcılar maske sattı.

Namaz sonrası alınan yasak kararının aksine bayramlaşma gerçekleşti. Ülkede mart ayında getirilen cemaatle namaz kılma yasağı iki hafta önce kaldırılmış, camilere ateşi yüksek olanlar, maskesiz kişiler ve 65 yaş üstünün alınmaması kararlaştırılmıştı. Camilerdeki halıların kaldırılması ve sosyal mesafe kurallarına uyularak saf oluşturulması kararı da alınırken bayram namazının yalnızca yarım saat sürmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Stockholm'de bayram namazı futbol sahasında kılındı 

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kovid-19 salgını nedeniyle Müslümanlar bayram namazını futbol sahasında kıldı. Sosyal mesafeye dikkat eden Müslümanlar, İsveç Sağlık Genel Müdürlüğünün 50 kişiyi aşmayan tavsiyesine uydu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir