Güney Afrika, UAD'ye Gazze İçin Acil Tedbirler Talep Ediyor

Güney Afrika, UAD'ye Gazze'deki İsrail tedbirlerinin güncellenmesi çağrısında bulundu. İsrail'in 26 Ocak'taki kararlara uymadığı, Gazze'de ihlallerin sürdüğü belirtildi. Acil yeni tedbirler ve önceki kararların gözden geçirilmesi istendi.
Güney Afrika, UAD'ye Gazze İçin Acil Tedbirler Talep Ediyor

Güney Afrika Cumhuriyeti, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD), Gazze'deki durumun aciliyeti nedeniyle İsrail aleyhine alınan önlemlerin güncellenmesi veya yeni önlemler alınması çağrısında bulundu. Güney Afrika, 26 Ocak'ta Divan tarafından İsrail aleyhine alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını ve İsrail'in bu kararlara uymayarak Gazze'de "korkunç ihlaller"e devam ettiğini belirtti. Özellikle, Gazze'deki 2,3 milyon Filistinlinin, aralarında 1 milyondan fazla çocuğun da bulunduğu emniyet ve güvenliğinin sağlanması amacıyla Divan'dan acil müdahale talep edildi.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye yönelik planladığı Refah kentine saldırı nedeniyle daha önce de yeni önlemler talep etmiş, ancak bu talep Divan tarafından reddedilmişti. Şimdi, Güney Afrika bu kararın yeniden değerlendirilmesini istiyor ve Divan'ı, duruşma yapmaksızın acilen yeni tedbirler alması için çağırıyor. Güney Afrika'nın dilekçesinde, UAD'deki Srebrenitsa soykırımı davasına atıfta bulunularak, Divan'ın harekete geçmesinin önemi vurgulandı ve Gazze'deki Filistinlilerin soykırıma varan açlıktan kurtarılması için acil eylem çağrısında bulunuldu.

Güney Afrika'nın talep ettiği yeni tedbirler arasında, çatışmanın tüm taraflarının savaşı derhal durdurması, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin tüm yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, silahlı eylemlerden kaçınılması, Gazze'deki olumsuz yaşam koşullarının sona erdirilmesi için acil önlemler alınması ve İsrail'in daha önce alınan tüm tedbirlere ilişkin bir rapor sunması yer alıyor.

İsrail ise, Güney Afrika'nın ek tedbir talebini "tuhaf" ve "uygunsuz" olarak nitelendirerek, Mahkemenin yetkisini kötüye kullanmakla suçlamış ve Güney Afrika'yı Hamas'ın eylemleri konusunda Divan'ı yeterince bilgilendirmemekle itham etmiştir. İsrail, Gazze'deki durumu yönetme yetkisi olmadığını savunarak, Güney Afrika'nın Divan'ı manipüle etmeye çalıştığını iddia etmiştir.

Güney Afrika, 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD'de dava açmış ve Divan'dan ihtiyati tedbirler talep etmişti. Divan, 26 Ocak'ta, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek ve Gazze'deki olumsuz yaşam koşullarını sona erdirmek için gerekli adımları atmasına karar vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir