İngiltere'de Yapay Zekanın Yükselişi: 8 Milyon İş Risk Altında

İngiltere'de IPPR'nin analizi, yapay zekanın yayılmasıyla 8 milyon işin risk altında olduğunu belirtiyor. İstihdam kaybı ve GSYH üzerindeki etkiler, hükümetin önlemlerine bağlı. Kadınlar daha fazla etkilenebilir.
İngiltere'de Yapay Zekanın Yükselişi: 8 Milyon İş Risk Altında

Londra merkezli düşünce kuruluşu Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü (IPPR), İngiltere'de yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte yaklaşık 8 milyon işin risk altında olabileceği konusunda uyarıda bulundu. IPPR'nin yaptığı analiz, İngiliz hükümetinin gerekli adımları atmazsa, yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesi sonucu ciddi bir istihdam kaybı yaşanabileceğini ortaya koyuyor.

Rapora göre, ülkedeki çalışanların %11'i şimdiden yapay zekanın etkisi altında bulunuyor, özellikle veri tabanı yönetimi, organizasyon ve strateji planlama, müşteri hizmetleri ile idari işler gibi alanlarda görev yapanlar bu teknolojinin ilk dalgasından etkilenenler arasında. Yapay zekanın iş süreçlerine daha derin entegre edilmesiyle, etkilenen iş oranının %59'a çıkabileceği öngörülüyor.

Araştırmada, yapay zekanın iş dünyasına entegrasyonunun kadın istihdamını özellikle tehdit ettiği belirtiliyor; çünkü kadınlar bu tür pozisyonlarda çalışma olasılığı daha yüksek. IPPR'nin tahminlerine göre, en kötü senaryoda 7,9 milyon işin yok olabileceği ve bu durumun ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısı yapılıyor.

Ancak, daha iyimser bir bakış açısıyla, yapılan analizler 4,4 milyon işin kaybedilmesine rağmen, GSYH'nin %6,3'üne denk gelen yıllık 144 milyar sterlin kazanç elde edilebileceğini gösteriyor. En iyi senaryoda ise, yapay zekanın iş gücünü tamamen değiştirmek yerine destekleyici bir rol üstlenmesi ve iş kayıplarının önlenmesi mümkün olabilir; bu durum GSYH'de %13'lük bir artışa ve yıllık 306 milyar sterlin ekonomik kazanca yol açabilir.

IPPR, yapay zekadan kaynaklanan olası iş kayıplarını hafifletecek politikaların benimsenmesinin önemine dikkat çekiyor. Önerilen strateji, yeşil mesleklerin desteklenmesi, mali teşvikler ve mevzuat değişiklikleri gibi önlemleri içeren, iş odaklı bir sanayi politikası geliştirilmesini kapsıyor. Kuruluş, otomasyonun ekonomik faydalarının geniş çapta paylaşılmasını sağlamak amacıyla hükümete iş geçişlerini teşvik etme çağrısında bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir