Kolombiya'da büyük felaket
Kolombiya'nın Putumayo yönetim bölgesinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 200'ü geçtiği belirtildi.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Kolombiya'nın güneyindeki yönetim bölgesi Putumayo'nun başkenti Mocoa'yı vuran sel felaketinde en az 200 kişi hayatını kaybetti.
Kolombiya Kızıl Haçının açıkladığı rakamlara göre, afet bölgesi ilan edilen kentte halen 220 Kolombiyalıya ulaşılamıyor. 202 kişinin yaralandığı felaketten 300'ün üzerinde ailenin etkilendiği de ifade edildi.
Felaketin, bölgenin normalde 10 günde alabileceği yağmurun bir gecede yağmasıyla ortaya çıktığı değerlendirmelerine yer verilen haberlerde ayrıca, yaralıların kuzeydeki Huila yönetim bölgesinin başkenti Neiva'ya taşındığı aktarıldı.
Bu arada yerel basına konuşan bazı afetzedeler, sel gelmeden birkaç dakika önce uyarı sirenlerinin çaldığını söyledi.
Kolombiya'nın güneyindeki Mocoa şehrinde gece aniden bastıran yağmur, Mocoa, Mulato ve Sancoyaco nehirlerinin taşmasına neden olmuş, sel 17 mahalleyi sular altında bırakmıştı.
Ekvador ve Peru sınırında yer alan Putumayo yönetim bölgesinin başkenti olan Mocoa'da 45 bin kişi yaşıyor.
AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Putumayo'daki sel felaketinde 200'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Santos, sel felaketinin meydana geldiği Putumayo vilayetinin merkezi Mocoa'da yetkililerle bir araya gelmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mocoa şehrinin afet bölgesi ilan edildiğini ve felakette hayatını kaybedenlerin sayısının 200'ü aştığını söyledi.
Kayıp sayısının hala tam belirlenemediği felakette yaklaşık 200 kişinin de yaralandığını belirten Santos, Kolombiya Silahlı Kuvvetlerinin 2 binden fazla asker, 4 helikopter ve 5 uçakla arama kurtarma ve yardım çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Santos, çevredeki şehirlerden sağlık desteğinin sağlanmaya başlandığını ifade ederek, Peru, Panama ve İspanya'ya destek açıklamalarından dolayı teşekkür etti.
Ayrıca Santos, bölgedeki idarecilerle bir araya gelerek yardım planı hazırlayacaklarını bildirdi. İnsani yardım, yaralıların tedavisi ve hayatını kaybedenlerin cenazelerinin defnedilmesi için gerekli süreci başlatacaklarını açıklayan Santos, bölgede zarar gören altyapı hizmetlerinin de yeniden sağlanması için çalışıldığını vurguladı.
Daha önce eşine rastlanmamış yağmur fırtınalarının vurduğu Peru'da 90'dan fazla insan hayatını kaybetmişti. Meteorolojik
veriler, Mart 2011 yılından bu yana en çok yağışın düştüğü ay olduğunu gösteriyor.