ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Ankara ve İstanbul’da kurduğu gizli birimler aracılığıyla Türkiye’de dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddia edildi.
Alman Der Spiegel dergisi, NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerin Türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımladı.
“İkili oyun” başlıklı haberde, NSA’nın bir yandan NATO çerçevesinde ve PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan Türkiye’de hükümeti, orduyu, istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini dinlediği öne sürüldü.
NSA’nın gizli belgelerinde, Türkiye’den hem partner hem hedef ülke olarak söz edildiği belirtildi. NSA’nın resmi irtibat ofisi olan SUSLAT’ın Ankara’da faaliyet gösterdiği, bunun dışında NSA’nın gizli dinleme birimlerinin de bulunduğu kaydedildi.
Snowden’ın sızdırdığı belgelerde Türkiye’nin, NSA tarafından en yoğun izlenen ülkeler arasında bulunduğu vurgulandı.
Amerikan yönetiminin, NSA’ya, Türkiye’deki “siyasi liderlerin amaçlarının” öğrenilmesi ve 18 konuda istihbarat toplanması için izleme ve dinleme talimatı verdiği iddia edildi.
NSA’ya yönetim tarafından verilen “Ulusal İstihbarat Öncelikleri Çerçevesi"nde Türkiye'nin öncelikli izlenen ülkeler arasında yer aldığı, Türkiye’nin bulunduğu grup içinde, Küba ve Venezuela’nın da bulunduğu belirtildi.
NSA belgelerinde, “Türk hükümetinin amaçlarının öğrenilmesi” ikinci en yüksek öncelikler arasında sıralandığı, NSA ayrıca TSK hakkında bilgi topladığı, Türkiye’nin dış politika hedefleri ve enerji güvenliğinin ise üçüncü yüksek öncelik olarak nitelendirildiği bildirildi.
Amerikan istihbaratının faaliyetlerini İngiliz istihbarat birimi GCHQ ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü ve bilgileri kaydedildi. GCHQ'nun özellikle Türk siyaseti ve enerji sektörü hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı vurgulandı.
NSA’nın ayrıca Türkiye üzerinden Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve son dönemde Suriye’ye yönelik dinleme faaliyetleri de yürüttüğü belirtildi. Terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında da Türkiye ile çok yoğun bir işbirliği yapıldığı kaydedildi.
Der Spiegel dergisindeki haberde, NSA belgelerinin Amerikan ve Türk istihbarat birimleri arasındaki işbirliğinin çok eskiye dayandığını gösterdiğini ancak NSA’nın ikili oynadığını ifade etti.
Snowden’ın sızdırdığı belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerinin ilk kez yayımlandığı haberde “Türkiye’deki hükümetin amaçlarını öğrenmek isteyen yalnızca Alman istihbaratı değil” yorumunun yapılması dikkati çekti.
Der Spiegel 16 Ağustos’ta yayımladığı haberde Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlediğini iddia etmiş, Alman hükümeti tarafından yalanlanmayan haber, iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı.