Suriye Batı'yı öyle bir tehdit etti ki
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Sunday Telegraph gazetesine verdiği mülakatında Batı’yı Suriye'ye müdahale etmemesi yönünde uyardı."Suriye, şimdi bu bölgenin merkezidir. Fay hattıdır ve eğer yerle oynarsanız, bir depremi tetiklersiniz. İkinci bir Afgani
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Sunday Telegraph gazetesine verdiği mülakatında Batı’yı Suriye'ye müdahale etmemesi yönünde uyardı.
"Suriye, şimdi bu bölgenin merkezidir. Fay hattıdır ve eğer yerle oynarsanız, bir depremi tetiklersiniz. İkinci bir Afganistan mı, ya da onlarca Afganistan’ı mı görmek istiyorsunuz"
BATI MEDYASINA İLK RÖPORTAJ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesinde ayaklanmanın başlamasından bu yana ilk defa Batılı bir medya organıyla bir mülakat yaptı. Esat, İngiliz The Sunday Telegraph gazetesiyle mülakatında Batı’yı ülkesine müdahale etmemesi yönünde uyarırken, Batı’nın Suriye’ye olası bir askeri müdahalesinin bölgede bir deprem tetikleyeceğini, ikinci bir Afganistan’ın yaratılacağını öne sürdü. Beşar Esad, Pazar günleri İngiltere’de yayımlanan Sunday Telegraph gazetesine yaptığı açıklamalarda Batı’yı uyarırken Suriye’nin, Mısır, Tunus ve Yemen gibi ülkelerden farklı olduğunu savunarak, "Tarihi farklı, siyaseti farklı" dedi. Esad şöyle devam etti:
"Suriye, şimdi bu bölgenin merkezidir. Fay hattıdır ve eğer yerle oynarsanız, bir depremi tetiklersiniz. İkinci bir Afganistan mı, ya da onlarca Afganistan mı görmek istiyorsunuz? Suriye ile herhangi bir sorun, tüm bölgeyi ateşe verecek. Plan Suriye’yi bölmek ise eğer, bu tüm bölgeyi bölecek."
Beşar Esad, ayaklanmanın ilk kısmında güvenlik kuvvelerince "birçok hata" yapıldığını kabul ettiği mülakatta şimdi ise sadece teröristlerin hedef alındığını savundu.
SURİYE REFORM TEMPOSUNU TUTTURDU
"Arap Baharı"na, devrilen diğer liderlerden çok farklı bir yanıt verdiğinde ısrar eden Esad, ülkesinde reform temposunun çok yavaş olmadığını da iddia ederek, "Vizyon olgunlaşmış olmalı. Bir yasayı imzalamak ancak 15 saniye alır ama toplumunuza uymazsa bölünme olur. Çok karmaşık bir toplumdur" ifadelerini kullandı. Suriye Devlet Başkanı, ülkesindeki ayaklanmayı "İslamizm ile panArabizm (laiklik) arasındaki bir mücadele" olarak tanımlarken, "Müslüman Kardeşlerle 1950 yıllarından beri mücadele ediyoruz ve bu mücadele hala sürüyor" diye konuştu.