Zeybekçi: Somali’deki gönüllü kardeşlerimiz...
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki 50 yılın Afrika yılı olacağını söyledi. Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlardan bahseden Zeybekci, “Orada çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Orada yurtlar, kurslar, aşevleri, çocuk bakım yerleri gibi inanılm
Yayınlanma:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki 50 yılın Afrika yılı olacağını söyledi. Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlardan bahseden Zeybekci, “Orada çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Orada yurtlar, kurslar, aşevleri, çocuk bakım yerleri gibi inanılmaz şeyler. Oraya gidip de görev yapan kamu görevlileri ve gönüllü kültür teşekkülleri olan bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun!” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri İstişare Toplantısı, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın ev sahipliğinde Beşiktaş’taki Conrad Otel gerçekleştirildi. Toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zey bekci ve DEİK üyesi 121 İş Konseyi Başkanları katıldı.
Afrika ile ilgili düşüncelerini açıklayan Nihat Zeybekçi, “Önümüzdeki 50 yıl Afrika yılı olacak. Belki 2016 ve 2017’li yıllar Afrika için sıkıntılı olacak ama birileri hala karar veremedi Somali’yi ne yapacaklar? Kaç parçaya kim ne alacak? diye karar veremediler. Ama biz orada olacağız.” şeklinde konuştu. New York’ta katıldığı bir toplantıda İngiltere’nin Somali için yaptıkları yardımı 3 milyon Pound’tan 5 milyona çıkardıklarını açıklamasından bahseden Zeybekçi, Türkiye’nin de bir yılda Türk halkının da yardımıyla 400 milyon dolarlık yatırımda bulunulduğunu ifade etti. Zeybekçi, “Somali’yi bir çöl düşünün, en muhteşem yapı oradaki Türk hastanesi. Orada çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Orada yurtlar, kurslar, aşevleri, çocuk bakım yerleri gibi inanılmaz şeyler. Oraya gidip de görev yapan kamu görevlileri ve gönüllü kültür teşekkülleri olan bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun! Muhteşem bir şey ver orada.” ifadelerini kullandı.
‘EKONOMİK RAKAMLARDA DEVLET VE KAMU KURULUŞLARI OLARAK YANLIŞ YAPTIK’
İthalat ve ihracatta net rakamların olmasına rağmen tam olarak kaydı açıklayamadıklarını söyleyen Zeybekci, devlet ve kamu kuruluşları olarak yanlış yaptıklarını ifade etti. Yazılı kurallar manzumesi kuramadıklarını belirten Zeybekci, “Sistemlerimizi kuramamışız, kurumlarımızı kuramamışız, görev tanımımızı iyi yapamamışız. Yazılı kurallar manzumesini kuramadık devlet anlamında, kurumlar anlamında. DEİK yapılanmasındaki tartışmamız bu.” dedi.
Zeybekçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “10 yıllık performansımızla övünüyoruz. 36 milyar dolardan bugün 170 milyar dolara geldik. 157.8 falan deriz ya değil. 171.3 milyar dolar ihracatımız var. Onu bile tam olarak kaydıyla açıklayamıyoruz. Tam net rakamlar var elimizde. 151.7, 5. 2 serbest bölgelerden net ihracatımız yazmıyoruz burada. Kayıtlı olarak 8.8 milyar dolar bavul ticaretimiz var faturalı ama bunu da oraya ekleyemiyoruz. Bunu da yaptığımız zaman 241 milyar dolarlık ithalatımız ve 171.3 milyar dolar olan ihracatımızı aldığımız zaman Türkiye’nin ihracatı ile ihtilatın karşılaması yüzde 1.9 uluslararası arenaya bunu açıklamıyoruz. Çünkü ülkeler buna göre değerlendiriliyor. Buna göre not ve gruplandırmanın içine giriyorsunuz.”
Ekonomideki kurulları da eleştiren Zeybekci, ”İthalatımız da biz Ekonomi Bakanlığı olarak bir kural koymuşuz. Demişiz ki ‘minimum fiyat 1 dolar hayır bu 1 dolar değil 2 dolar bunun üzerinden değerlendireceğiz’ demişiz. İthalat rakamlarını da 2 dolar olarak yazmışız. Bunun için de ithalatımız 4 milyar doların üzerinde şişkin görünüyor. Böyle bir sıkıntımız da var. Bütün bunları da ortaya koyduğumuz zaman da cari açığımızda da bir farklılık ortaya çıkıyor. Bütün bunları açık açık konuşmamız lazım. Türkiye olarak yeniden bunu işin kitabını yazmamız gerekir diye söylenir ama bunu biz demek ki devlet olarak yanlış yapıyoruz. Bürokrasi olarak kamu kuruluşları olarak yanlış yapıyoruz.” diye konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.