ÖSS heyecanı bitti
Üniversite adaylarının katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı saat 12.45'de sona erdi. ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirildi. 1 milyon 53
Üniversite adaylarının katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı saat 12.45'de sona erdi. ÖSS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirildi.
1 milyon 530 bin adayın ter döktüğü sınavda, 239 bin 191 kişi görev aldı.
Sınav, saat 09.30'da başladı ve adaylara 195 dakika süre tanındı. Adaylara dağıtılan soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 ayrı türde basıldı.
Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer aldı. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi, lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmış olmaları gerekiyor.
ADAYLARIN HEYECANLI YOLCULUĞU
Tüm yurtta ve KKTC'de saat 09.30'da başlayan ÖSS için adaylar erken saatlerde yollara düştü. Sınav merkezleri önünde sabah 07.00'dan itibaren beklemeye başlayan adaylar ve velileri büyük heyecan yaşadı.
Anne babalar sınava girecek çocuklarının son hazırlıklarını kontrol ederek, içeri eksiksiz girmesi için uğraş verdi. Bazı veliler sınav heyecanını yenmesi için çocuklarına öğütler verirken, bazılarının da adaylardan daha heyecanlı olduğu gözlendi.
İstanbul'da ÖSS trafiği
Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) yetişmek isteyen öğrenci ve veliler Avcılar Metrobüs durağında uzun kuyruklar oluşturdu. Sabahın erken saatlerinde yola koyulan öğrenci ve veliler yoğunluk nedeniyle durakta bir süre beklemek zorunda kaldı.
Bu yıl 1 milyon 530 bin öğrencinin gireceği ÖSS için saat 09.30'daki sınava yetişmek için adeta bir maratona katıldı. Sınavların yapılacağı okullara geç kalmak istemeyen ÖSS adayları, trafiğe takılmadan gidebilmek için Metrobüs'e akın edince durak önünde oluşan kuyruklar karışıklığa yol açtı.
Beylikdüzü, Haramidere, Kıraç gibi semtlerden Avcılar Metrobüs'e koşan vatandaşların endişeli oldukları gözlendi. Bazı vatandaşlar ise, "Böyle rezillik olur mu?" diyerek oluşan kuyruğa tepki gösterdi.
Öte yandan, özel araçlarıyla sınava yetişmeye çalışan veli ve öğrenciler de Avcılar - Topkapı istikameti E -5 üzerinde yoğun bir trafik oluşturdu.
BABALAR GÜNÜNDE EN GÜZEL HEDİYE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi bazı sınav merkezleri önünde ücretsiz olarak kalem, kalemtraş ve silgi dağıttı.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi önünde bekleyen öğrenciler, sınav için büyük hazırlık yaptıklarını ve ümitli olduklarını belirtti. Sınava kızını uğurlayan bir baba kendisine "Babalar Günü"nde verilecek en iyi hediyenin başarılı geçen bir sınav olacağını söyledi. Öğrencilerden bazıları çok iyi hazırlandıklarını ve bu sebeple rahat olduklarını belirtirken, dersaneye gidemeyen ve yeterince hazırlanamayan öğrencilerin umutsuz oldukları görüldü. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi'nde sınava girdiğini ve bugün de çocuğunun aynı yerde sınava girdiğini belirten öğretmen bir baba, "Ondan daha çok heyecanlıyım. 3 senedir bugününün heyecanı var. İnşallah benim çocuğum da diğer çocuklar da başarılı olur" diye konuştu. Okul kapısından bir türlü ayrılamayan ve kardeşini bekleyen bir abla ise, duygulanarak gözyaşlarını tutamadı. Kardeşinin geçen sene de sınavı kazandığını fakat gireceği bölüm mülakatla aldığı için elendiğini belirten abla, bu sene daha umutlu olduğunu söyledi.
Bazı öğrenciler ve velileri ise sınav sisteminden dert yandı. Öğrenciler bütün emeklerinin 3,5 saatlik bir sınavla heba olma ihtimalinin kendilerini daha çok heyecanlandırdığını ve bunun doğru bir sistem olmadığını belirtti.
Sınav salonlarına adaylar saat 08.30 itibariyle alınırken, öğrencilerin ÖSS giriş belgeleri ve kimlikleri kontrol edildi. İstanbul Üniversitesi'nde ve sınav merkezlerinde başörtülü öğrenciler kendileri için ayrılan bir kabinde başlarını açarak sınav salonlarına girebildi.
Adaylar salonlara alındıktan sonra sınav görevlileri tarafından yoklama alınırken, son uyarılar yapıldı. Adayların formları doldururken çok heyecanlı oldukları ve bazılarının dua ettiği gözlendi. Sınav gerekli hazırlıkların yapılması ve soru kitapçıklarının dağıtılmasının ardından saat 09.30'da başladı.
Bu arada sınav salonlarına gönderen ailelerin dışarıdaki heyecanlı bekleyişleri başladı. Çocuklarının başarılı bir sınav geçirmesi ve istedikleri üniversiteyi kazanabilmesi için kimi anne babaların Kuran-ı Kerim okudukları kimilerinin de dua ettiği görüldü.
-CEP TELEFONU KONTROLLERİ-
Adaylar, büyük bir heyecanla bekledikleri sınava, velileriyle veya yakınlarıyla birlikte geldi. Erken saatlerden itibaren okul bahçelerinde sınav saatini beklemeye koyulan adaylar, sınav için son hazırlıklarını yaptılar.
Adaylar, saat 08.45'den itibaren kimlik kontrolleri yapılarak sınav salonlarına alınmaya başlandı. ÖSS'de bu yıldan itibaren ''cep telefonu yasağı'' da getirildiği için, adaylara ''cep telefonu kontrolü'' de yapıldı.
Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlattı test sorularını yanıtlamada kullanılacak cevap kağıtları ile soru kitapçıkları dağıtıldı.
Sınav, tek oturumda 195 dakika sürecek. Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alıyor. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor.
Adaylar ilk 90 dakika ve son 15 dakika içerisinde sınav salonundan ayrılamayacaklar.
ÖSS ANKARA'DA OLAYSIZ BAŞLADI
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Ankara'da olaysız başladı.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakülktesi'nde sınava giren öğrencilerin heyecanlı oldukları görüldü. Sınava girecek öğrenciler, sabahın erken saatlerinden itibaren aileriyle birlikte fakültenin bahçesinde toplanarak sınav saatini beklemeye başladılar. Saat. 09.00'da öğrenciler üzerleri arandıktan sonra sınav salonuna alınmaya başladılar. Başörtülü öğrenciler, başörtülerini çıkardıktan sonra sınava alındılar.
Bu arada, bir bayan polisin, üzerini aradığı bir öğrenciye bağırdığı görüldü. "Nereye gidiyorsun sen. Burda görevimizi yapıyoruz" diye bağıran bayan polis memuru, en son el hareketi yaptıktan sonra "Geç hadi" diyerek bağırdığı öğrenciyi içeri aldı.
Öte yandan, sınava giren oğlunun saatini almadan içeri girdiği farkeden bir veli, görevlilere kol saatini vererek sıravdaki çocuğuna ulaştırmalarını istedi.
Sınavın yapıldığı salonda öğrencilerin heyecanlı oldukları gözlendi. Öğrenciler, salona girdikten sonra sessizce soru kitapçıklarının dağıtılmasını beklediler.
Çocukları sınava giren veliler, okulun bahçesinde dua ederek ve Kur'an-ı Kerim okuyarak sınavın bitmesini beklemeye başladılar.
ÖĞRENCİLER SINIFTA YARIŞTI, VELİLER DIŞARDA HEYECANLANDI
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Bursa'da olaysız başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sınav evraklarını okullara ulaştırırken, gürültü yapan vatandaşlar da uyarıldı.
Sınavın başlamasıyla birlikte öğrenciler sınıflarda soruları çözerken, veliler de okul bahçelerinde heyecan içerisinde bekledi. 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşe'de toplam 5 bin 200 binada 1 milyon 530 bin aday üniversiteye girebilmek için yarışıyor.
Bursa Atatürk Anadolu Lisesi'nde engelli öğrenciler için de ayrı bir sınıf oluşturuldu. Sınav için sabahın erken saatlerinde okula gelen yaklaşık 10 engelli öğrenci, sıralarına oturarak sınavı beklemeye başladı. Sınavın başlamasıyla birlikte öğrenciler geleceklerini belirleyecek soruları çözmeye başladı. Okul çevresinde polis geniş güvenlik önlemi aldı.
Öte yandan, Bursa Emniyet Müdürlüğü, telsiz anonslarıyla polis ekiplerini uyararak, gürültüye neden olan vatandaşlar hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.
YASAKLAR
Adayların yanlarında çağrı cihazı, cep telefonu ve benzer haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava girmeleri yasak.
Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar sınava alınmayacak.
Salona yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak ve test sorularını yanıtlamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak. Cevap kağıdındaki gerekli yerler adaylar tarafından doldurulduktan sonra soru kitapçıkları da dağıtılarak sınav başlatılacak.
Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra adaylar ilk 90 dakika ve son 15 dakika içerisinde sınav salonunu terk edemeyecekler.
SINAVDAKİ KURALLAR
Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya alıp vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri yasak. Salonda sigara, pipo gibi şeyler içilmesi, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yemek ve içmek de yasaklar arasında bulunuyor.
Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.
195 DAKİKA SÜRECEK
Sınav saat 09.30'da başlayacak ve tek oturumda 195 dakika sürecek. Her bir adaya tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecek. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla 10 tür basıldı.
Sınavda, 30'ar soruluk toplam 8 test yer alacak. Ön lisans programlarını tercih edecek adayların ilk 4 testi yapmaları yeterli olacak. Lisans programlarını tercih edecek adayların ise bu 4 teste ek olarak, alanları doğrultusundaki 2 testi daha yapmaları gerekiyor.
İlk 4 test Türkçe, Sosyal Bilimler-1 (Sos-1), Matematik-1 (Mat-1) ve Fen Bilimleri-1 (Fen-1) olarak isimlendirildi. Bu testleri yanıtlayan adaylar, sınavın ikinci bölümünde alan dersleriyle ilgili testlere geçecekler.
Alan testleri de edebiyat - sosyal bilimler (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 (Sos-2), Matematik-2 (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 (Fen-2) olacak.
TESTLERİN KAPSAMLARI VE YÜZDELERİ
Sınavın, ortak müfredattan oluşan ilk bölümünde Türkçe testinde Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular, Sos-1'de sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Tarih yüzde 43, coğrafya yüzde 34, felsefe yüzde 23 oranında), Mat-1'de matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili sorular, Fen-1'de fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular (Fizik yüzde 43, kimya yüzde 30, biyoloji yüzde 27) yer alacak.
Sınavın alan testlerini kapsayan ikinci bölümünde de Ed-Sos alanında Türk dili ve edebiyatı (Edebi metinler dahil - yüzde 57), Türkiye coğrafyası (yüzde 27), psikoloji (yüzde 16) sorulacak.
Sos-2'de tarih (yüzde 43), ülkeler coğrafyası (yüzde 23), sosyoloji (yüzde 17), mantık (yüzde 17) olacak. Mat-2'de matematik yüzde 70, geometri yüzde 30 oranında sorulacak. Fen-2'de ise yüzde 43 fizik, yüzde 30 Kimya ve yüzde 27 biyoloji soruları yer alacak.
Dil alanında da kelime ve dil bilgisi (yüzde 25), çeviri (yüzde 15) ve okuduğunu anlama (yüzde 60) soruları olacak.
PUANLARIN KULLANILACAĞI YERLER
Sınav sonuçları, temmuz ayının son haftasında açıklanacak. Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara yerleşmek amacıyla kullanılacak.
Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.
Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.
Üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adaylar, ÖSS'nin yanı sıra 22 Haziran Pazar günü yabancı dil sınavına katılacaklar. Sınav sonuçlarının, 10-15 Temmuz 2008 tarihleri arasında açıklanması planlanıyor