Özel okullara kayıt başladı
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, özel okula kayıt süreciyle ilgili ailelere önerilerde bulundu. Gülan, “Devlet okullarında yerini görüp sonradan özel okula kayıt yaptırırım” diyenleri uyarıyor: “Bir, özel okullarda açık kontenjan
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, özel okula kayıt süreciyle ilgili ailelere önerilerde bulundu. Gülan, “Devlet okullarında yerini görüp sonradan özel okula kayıt yaptırırım” diyenleri uyarıyor: “Bir, özel okullarda açık kontenjan kalırsa çocuğunuz girebilir. İki, kontenjan kalsa bile az olacağı için puanlar yükselebilir. Ona göre dikkatli olmakta yarar var.” Gülan, özel okullara kayıt sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunları şöyledi:
PUANA GÖRE ÖN KAYIT
Özel okullara kayıt, bakanlık tarafından onaylanan ayrı bir puanları varsa buna göre ya da YEP’e göre yapılacak. Okulların büyük bir kısmı taban puanlarını açıkladı. Dolayısıyla veliler önce öğrencinin puanını, ön kayıt yaptırmak istedikleri okulun taban puanıyla veya YEP’le karşılaştıracak. Öğrencinin puanı, hangi okulların taban puanından fazla ise hepsine ön kayıt yaptırabilirler. Diyelim ki Robert’in özel bir puanı var. Buna göre puanını hesap edecek. Robert Koleji, 995 açıkladı. Buna göre öğrencinin puanı 996 ise Robert’e ön kayıt yapabilir.Okulların puanlarını internet sitelerinden hesap edebilirler. Puanları yetiyorsa o okula internet üzerinden veya doğrudan giderek ön kayıt yapabilirler.
Ön kayıt yaptırmak, kesin kayıt hakkı kazandığını göstermez. Okullar belirttikleri günlerde bu kez kesin kayıt listelerini açıklıyor. Eğer öğrenci okulun kesin kayıt listesine girmişse hemen o okula gidip kaydını yaptırabilir. Kesin kayıtlarda asil kayıtların dolmaması halinde okullar kendi internet sayfalarında belirtilen gün ve saatlerde yedek liste yayımlıyor. Yedek listeden kayıt olabilir. O da olmazsa ve eğer açık kontenjan varsa, okulun bir sonraki açıklayacağı taban puanı beklemek gerekir. Bir de bazı okullar var ki puana veya herhangi bir şeye bakmıyor. Ruhsat almış temel liseler de var. Bunlara da bakarak aileler kendilerine bir kayıt stratejisi belirleyebilirler. Ama dikkat edilmesi gereken; 5 Temmuz’a kadar bir özel okula kesin kayıt olanların devlet okulları için tercih yapamayacak olması.
TABAN PUANLAR YÜKSELEBİLİR
Özel okul için kesin kararlı olanlar bence kayıt yaptırsınlar. “Ben devlet okullarında bir yerimi göreyim, ondan sonra özel okullarda yer kalırsa girerim”diyenler dikkatli olsun. Bir, yer kalırsa girebilir. İki, yer kalsa bile az yer kalacağı için puanlar yükselebilir. Gözde okullarda ister istemez yer azalacaktır. Ona göre dikkatli olmakta yarar var.
İYİCE ARAŞTIRIN
Özel okul seçecek veli önce çocuğunun, o okulu sevip sevemeyeceğine, orada başarılı olup olamayacağına baksın. Yapılacak en iyi şey, o okulların velilerinden ve mezunlarından bilgi almak. Böylece daha doğru bir seçim için adım atmış olurlar. Çünkü en iyi yol o okulun öğrenci, veli ve mezunlarına danışmak. Kendi çocuğunu da iyi tanıyorsa sonuçta seçimi muhakkak ki doğru olacaktır.
ÖZEL OKULLAR FARKLI PUAN TÜRÜ HESAPLIYOR
1 - YEP ile öğrenci alacak okullar
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her aday için e-okul’da ilan edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP). Öğrencinin 8’inci sınıfta birinci ve ikinci merkezi sınav sonuçları ile 6-7-8’inci sınıflardaki yıl sonu başarı puanlarından oluşuyor.
2 - Kendi okul puanlarını belirlemek üzere ayrı yönetmelik onaylatan okullar
Bunlar da 8’inci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere dört ayrı puan türü görülecek. Biri 400’lük, ikisi 900’lük ve biri 1000’lik sistemde olacak.