Sağlık meslek liselilere büyük şok!
İstanbul'da, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılması ve velilerin yeni yönetmelikten habersiz özel sağlık meslek liselerine kayıt yaptırması nedeniyle yüzlerce öğrenci mağdur oldu. Sağlık meslek liselerine getirilen staj protokolü zoru
Yayınlanma:
İstanbul'da, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılması ve velilerin yeni yönetmelikten habersiz özel sağlık meslek liselerine kayıt yaptırması nedeniyle yüzlerce öğrenci mağdur oldu. Sağlık meslek liselerine getirilen staj protokolü zorunluluğu nedeniyle okullara kaydı yapılan yüzlerce öğrenci, staj kontenjanlarının yetersizliğinden 'e-okul veli bilgilendirme sistemi'ne kaydedilemedi. İki aydır okula devam eden öğrencilerin sisteme kaydedilemediğini öğrenen veliler şaşkına döndü.
Olay, Kartal'da faaliyet gösteren Özel İstanbul Yesevi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrenci velilerinin çocuklarının sınav bilgilerini öğrenmek amacıyla e-okul veli bilgilendirme sistemine girmek istemeleriyle ortaya çıktı. Sistemde 'Girdiğiniz Bilgilere Ait Öğrenci Bulunamadı' ibaresi ile karşılaşan veliler, durumu öğrenmek için okula gittiklerinde çocuklarının okulda resmi kaydının olmadığını öğrenince şoke oldu. Okulda yaklaşık 150 öğrencinin kaydının yapılmadığını öğrenen veliler, bir yandan Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe ile müracaat ederken, bir yandan da okul yönetiminden durumun düzeltilmesi için talepte bulundu. Ancak okul yönetiminden aldıkları cevaplar, velilere ikinci bir şok yaşattı. Okul yönetimi velilere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilerek Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri'ne 2 Ağustos 2013 tarihinde staj protokolü sözleşmesi zorunluluğu getirdiğini, staj kontenjanı bulamadıkları için de yaklaşık 150 öğrencinin kaydının yapılamadığını söyledi.
YÖNETMELİKDEKİ YENİ DEĞİŞİKLİK
Milli Eğitim Bakanlığı, 2 Ağustos 2013'te yayınlanan yönetmelik değişikliğinde özel Anadolu sağlık meslek liselerine, okulla aynı il sınırları içinde, okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastanelerle, en az 10 yıl süreli staj protokolü yapma zorunluluğu getirdi. Aynı yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle de özel Anadolu sağlık meslek liselerinin, staj protokolü imzaladıkları hastanedeki hemşire sayısının yarısı kadar öğrenci kabul edebilecekleri hükmünü koydu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı da, 14 Ağustos 2013 tarihinde bir başka genelge yayınlayarak bir yandan sağlık kurumlarına stajyer olarak kabul edilebilecek öğrenci sayısını yarıdan üçte bire düşürdü, ayrıca staj protokolü süresini de 10 değil, 7 yıl olarak belirledi.
OKUL YÖNETİMİ, DURUMU VELİLERE BİLDİRMEDİ
Genelgenin yayınlanmasından önce öğrenci kayıtlarının büyük bölümünü tamamlayan Özel İstanbul Yesevi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yönetimi de sağlık kurumları ile staj protokolü imzalama zorunluluğu ile ilgili genelgenin yayınlanmasıyla zor durumda kaldı. Durumu öğrenci velilerine bildirmeyen okul yönetimi, bir yandan da yürütmenin durdurulması için dava açarak sorunu çözmeye çalıştı.
E-okul sisteminde çocuğunun kaydının olmadığını gören velilerin okul akın etmeleriyle durumu açıklamak zorunda kalan Okul Müdürü Mehmet Kürşat Akan basın mensuplarının da konuşla ilgili sorularını cevapladı. Yönetmelikte değişiklik yapılmasının hemen ardından kayıtları durdurduklarını söyleyen Akan, sorunun 2 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan staj protokolü zorunluluğundan kaynaklandığını bununla ilgili olarak da yürütmenin durdurulması için mahkemeye müracaatlarını yaptıklarını belirtti. Akan, "Mevcut zarara uğrayan, şu anda e-okulda kaydı görünmeyen öğrencilerin durumlarını bertaraf edebilmek için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Fakat bu bir süreçtir, bu süreç mahkeme sonucuna göre şekillenecektir. Bununla ilgili daha önce kazanılmış emsal davalar vardır ve en kısa sürede, en geç birinci dönemin sonuna kadar kurumumuz kendisine müracaat eden velilerin kanuni haklarını ellerine teslim edip mevcut sıkıntıyı gidermek için gerekli çalışmaları zaten başlatmıştır." diye konuştu.
Akan, önceden Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul için belirlenen öğrenci kapasitesi kadar öğrenci alabilirken, staj kontenjanı protokolü zorunluluğu ile kapasitelerinin düşürüldüğünü, bunun da haksız bir uygulama olduğunu ileri sürdü. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın vermek istediği mesajı aldıklarını belirten Akan, bundan sonra bu kontenjan sayılarını dikkate alarak öğrenci kabul edeceklerini, ancak şu anda mağdur olan öğrencilerin mağduriyetlerinin de giderilmesi gerektiğini söyledi.
VELİLER, İLÇE MİLLİ EĞİTİME MÜRACAAT ETTİ
Çocuklarının resmi kayıtlarının yapılamadığı için bir yıllarının boşa gitmesi endişesi taşıyan veliler de, mağduriyetlerinin giderilmesi için Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe ile müracaat etti. Basın mensuplarının okul önünde sorularını yanıtlayan öğrenci velisi Harun Yılmaz, çocuğunun resmi kaydının yapılmamış olmadığını tesadüf olarak öğrendiğini belirterek şöyle konuştu: "çocuğumun not durumunu öğrenmek için e-okul sistemine girmek istediğimde sisteme kayıtlı olmadığını fark ettim. Çocuğum 2 aydan bu yana ücretini ödediğim ve kayıt için gerekli evrakları verdiğim okula gidip geliyor." dedi.
Velilerden Metin Yücedağ ve Murat Buyruk da çocuklarının okulda resmi olarak kayıtlı olmadıklarını öğrenince şaşkına döndüklerini belirterek, durumun düzeltilmesini istedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.