TEOG stresiyle nasıl başa çıkılır ?
Uzman Pedagog Hemşin Adıgüzel, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesinde öğrenci ve ailelere stresle mücadele konusunda tüyolar verdi.25 ve 26 Kasım tarihlerinde yapılacak olan TEOG sınavının çoğu öğrenci için bir sınav olmaktan öte, bir
Uzman Pedagog Hemşin Adıgüzel, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesinde öğrenci ve ailelere stresle mücadele konusunda tüyolar verdi.
25 ve 26 Kasım tarihlerinde yapılacak olan TEOG sınavının çoğu öğrenci için bir sınav olmaktan öte, bir maraton anlamına geldiğini belirten Vizyon Koleji öğretmenlerinden Uzman Pedagog Hemşin Adıgüzel, bu büyük maratonun öğrenciler kadar aileleri için de büyük bir stres anlamına geldiğini söyledi. İyi bir geleceğe sahip olmanın adımlarından birisinin TEOG sınavı olduğunu belirten Adıgüzel, "Sınava girecek olan öğrencilerin ailelerini de kaygılandıran bir hale geldi ki, bu durum elbette daha iyi akademik bir altyapıya sahip olmasını istediğimiz çocuklarımız için önemli. Aslına bakılırsa hayattaki her geçiş aşamasında yoğun bir stres ve kaygı yaşanmaktadır. Bu açıdan baktığımızda, sınavın kendisi stres kaynağı değildir. Stresli olan geçiştir. Sınav ise aşılması kolay ve rahat olandır" dedi.
"TAMAMEN YOK ETMEYE ÇALIŞMAYIN"
TEOG sınavını bir stres faktörü olarak gören bütün öğrenciler ve ailelerin, öncelikle bunun her geçiş evresi gibi aşılacağını hatırlamaları gerektiğini vurgulayan Hemşin Adıgüzel, stresle baş etme yollarını şöyle sıraladı:
"Stres ile barış imzalayın. Onu tamamen yok etmeye çalışmaktan ziyade, beden ve konsantrasyon becerisi için sağlıklı seviyede tutmaya çalışın. Stresi normal karşılayarak onu kontrol edebileceğinizi unutmayın. Ebeveynler, çocuklarının ellerinden gelenin en iyisini yapacağını hatırlamalı, inanmalı ve saygı duymalıdır. Beklentilerinizi doğru formüle ederek, çocuğunuza bu konuda güvendiğinizi dillendirin. İyi bir uyku ve dinlenme, öğrenilmiş bilginin rahatlıkla hatırlanmasına yardımcı olmaktadır. Dinlenmişlik hissi, ihtiyaç duyulan bilgiyi hatırlatan araçtır. Öğrenciler kendilerine, ebeveynler de çocuklarına olumlu telkinlerle bulunarak "bu sınavda başarılı olmak için elimden geleni yapıyorum" diyebilmeli. Başarınızın resmini çizin ve gözünüzde bu anı canlandırın.
Elinizde başarının resmi varsa ona ulaşmak daha kolaydır. Sınav öncesinde ve son günde konuları tekrarlama gibi bir çalışma yapmayın. Bu deneme, akıl karıştıran ve stres arttıran bir durumdur. Bunun yerine iyi bir yürüyüş yapın ve rahatlayın.
Stres kendini en çok bedende hissettirecektir. Kalp ritminizi dinleyerek nefes ve gevşeme çalışmaları yapın. Sınav öncesinde muhakkak bir gevşeme çalışması öğrenin ve sağlıklı yiyeceklerle, hafif besinlerle bedeni destekleyin. Bacaklar, büyük kas gruplarından olduğu için stresi rahatlatabilme özelliğine sahiptir. Sakin bir ritimle nefes alıp verirken bacak kaslarınızı sıkıp gevşetin. Kontrolü elinize alacaksınız. İhtiyacınız olduğunu hissederseniz kalemi elinizden bırakın. Bacaklarınızı, kollarınızı ve boynunuzu esnetme hareketleriyle rahatlatın. Bu şekilde kendinize güvenli bir alan oluşturacaksınız. Sınav kaygısı ve stresi, içinden çıkılmaz bir hal alıyorsa profesyonel bir destek almanız en doğru yol olacaktır".
"ARKANIZA YASLANIN VE NEFES EGZERSİZİ YAPIN"
Stres ve kaygının herkesin yaşadığı bir durum olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Adıgüzel, "Önemli olan stres gelip geçerken onu izleyici gözüyle takip edebilmektir. Stres azalır ve hafifler. Stres sizi sınav anında fazlasıyla engelleyecek bir boyuttaysa arkanıza yaslanın ve kendinize zaman ayırın. Nefes egzersizi ile kendinizi destekleyin. O anda yapabileceğiniz en iyi şeyin yavaşlamak ve kendinize vakit ayırmak olduğunu hatırlayabilirsiniz. Sınava katılacak tüm öğrencilerimize Beylikdüzü Kiron Eğitim ve Danışmanlık merkezi ekibi olarak başarılar diliyoruz" ifadelerini kullandı.