Üniversite adayları bu hatalara düşmeyin!

Doğru hazırlanmış bir tercih listesinin en az sınavda alınan puan kadar önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tercih yaparken puanların değil başarı sıralamasının esas alınması gerektiğini söyledi.Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Lisans Yerleştirme Sın

Üniversite adayları bu hatalara düşmeyin!

Doğru hazırlanmış bir tercih listesinin en az sınavda alınan puan kadar önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tercih yaparken puanların değil başarı sıralamasının esas alınması gerektiğini söyledi.

Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 7-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan tercih dönemini doğru yönetmek gerektiğini belirtti. 

Bu yıl öğrencilerin bekledikleri ile elde ettikleri sonuçların farklılık gösterdiğini ifade eden Murat Acet, sonuçlarda puandan çok, başarı sıralamasının önemli olduğunu vurguladı.

KONTENJANLAR YÜZDE 10 ARTTI MI?

Kamuoyunda yer alanda üniversite kontenjanlarında yüzde 10 artış olduğu yönündeki iddiaların meslek yüksekokullarını kapsadığını belirten Murat Acet, “Bu sene, geçmiş yıllara oranla kontenjanlarda farklılıklar söz konusu. Kontenjan artışlarına baktığımızda, büyük oranda meslek yüksekokullarını kapsadığını görüyoruz.

Bu durum sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen meslek lisesi öğrencileri ve 2 yıllık bölümleri tercih edecek öğrenciler için bir avantaj. Kontenjan artışının LYS puanlarıyla girilen bölümlere çok yansımadığını görüyoruz. ‘Kontenjanlar yüzde 10 artmasıyla yerleşme şansım da arttı’ gibi düşünceler yanlış. Çünkü bir öğrencinin tercih sonrasında o bölüme yerleşip yerleşmeyeceğini belirleyen birçok kriter var ve kontenjan bunlardan sadece bir tanesi. O nedenle tek bir kritere bağlı kalmamak ve bu tarz kontenjan artışlarına çok itibar etmemek lazım” diye konuştu.

DOĞRU TERCİHİN PÜF NOKTALARI

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, tercih yapacak öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

Öğrencilerin sıralama yaparken kaydolmayı en çok istedikleri programı ilk tercihe, daha sonra istedikleri programı ise ikinci tercihe yazmaları ve bütün listeyi bu şekilde oluşturmaları gerektiğine dikkat çeken Murat Acet, “Tercihlerinizin baştan 4-5 tanesini ‘Puanım yeterli olmayabilir’ endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyin. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsanız sonlardaki birkaç tercih sıranıza, girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programları yazabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

İSTEKLERİNİZ ÖNEMLİ

Öğrencinin hangi üniversitenin hangi bölümüne gireceğini puanının değil başarı sırasının belirleyeceğini ifade eden Murat Acet, “Sizin için ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak önemliyse, sonlardaki birkaç tercihinizi kendi sıralamanızın çok altında başarıya sahip programlardan yazabilirsiniz.Tercihlerinizi yaparken önce dört yıllık programlar sonra da Açıköğretim Fakültesi (AÖF) programları yazılacak diye bir kural yok. Puanınıza ve isteklerinize göre bu programları karışık olarak da tercih listenizde sıralayabilirsiniz. Hangi üniversitenin hangi bölümüne gireceğinizi puanınız değil başarı sıranız belirleyecek. Üniversite sınavı diğer merkezi sınavlarda olduğu gibi bir sıralama sınavı. Bu tür sınavlarda önemli olan diğer adaylara göre başarı sırası. Sıralamalarda yıllara göre değişkenlik göstermeyeceğinden adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmaları en doğru işlem olacak” diye konuştu.

BU YILIN EN GÖZDE BÖLÜMLERİ…

Son yıllarda öğrencilerin tercih eğilimlerinin üniversitelerin ve bölümlerin sundukları imkanlar çerçevesinde değişiklik gösterdiğini belirten Acet, “Geçmiş yıllarda bilinen üniversite ve bölümler çok tercih ediliyordu. Çünkü bu bölümlerin ve üniversitelerin kariyer olanaklarının daha fazla olduğu düşünülüyor. Temel Mühendislik alanları, Tıp, Hukuk ve Eczacılık gibi bölümler her yıl olduğu gibi bu sene de ilgi görüyor. Ancak eğitim süreçlerindeki yenilikler, iş dünyasındaki gelişmeler ve gereksinimlerdeki değişimlerden dolayı tercihlerde çeşitlilik söz konusu. Çift diploma, yabancı dil, yurtdışı ve sektörle işbirliği gibi imkanları olan bölümler önplana çıkıyor. Alt uzmanlık dalları olan moleküler biyoloji, genetik, sağlık alanındaki gelişmelere paralel olarak sağlıkla ilgili hem meslek yüksekokulları hem de lisans programları, hukuk ve hukuka bağlı çift diplomalı anlaşmalar tercih listelerinde yer alıyor” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin uzun uğraşlar sonucunda hazırlandıkları sınav dönemlerinin ardından yaşadıkları boşluğu tercih listelerindeki doğru hedeflerle doldurmalarının önemine vurgu yapan Murat Acet, tercih döneminin son gününe kadar İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’ndeki rehberlik ofisinde öğrencilere destek olacaklarını ve mesleklerle ilgili soruları cevaplayacaklarını belirtti.

SIK YAPILAN TERCİH HATALARI

Sıralamalarını oluştururken tercih hatası yapan öğrencilerin istemedikleri sonuçlarla karşılaşabileceklerini belirten Murat Acet, öğrencilere dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Murat Acet, sık yapılan tercih hatalarını şöyle sıraladı:

Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmek.

Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programları yazmak.

Bölümlerin başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak tercih yapmak.

Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak.

Kodlama hatası yapmak.

Meslekleri ve üniversitelerin bulunduğu şehirleri tanımadan tercih yapmak.

Üniversite, bölüm ve şehir sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmak.

Vakıf Üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önünde bulundurmadan tercih yapmak.

Okul türü, alan/kol/ bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak taşımadığınız programları tercih etmek.

KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?

Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) girip de YGS’deki 6 puan türünün herhangi birinden 140 veya daha fazla puan alan adaylar, tercih bildirimi için Tercih Formu’ndan faydalanarak, yükseköğretim programları arasından tercihlerini yapabilecek. Adaylar, tercih yapma hakları olan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak tercih bildiriminde bulunacak.

YGS’ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini başvuru merkezlerinden veya internetten bireysel olarak kendileri yapabilir.

Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde yapabilecek.

YGS’de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınav puanlarıyla yerleşebilecekleri programları veya sınavsız geçişle yerleşebilecekleri programları karışık olarak istedikleri sırada seçerek liste düzenleyebilirler.

YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları da yoksa bu adaylar tercih yapma hakları da bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler