"2010 yılında kârâ geçeceğiz"

KARAMAN: 2010 YILINDA KARA GEÇECEĞİZ Devlet Demiryolları Genel Müdürü Suat Karaman Demiryolları'ndaki yatırımlar ve Trabzon'un demiryollarına ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Özak'ın isteği doğrultusunda Trabzon'a geldiğine vurgu yapan Kara

"2010 yılında kârâ geçeceğiz"

KARAMAN: 2010 YILINDA KARA GEÇECEĞİZ
Devlet Demiryolları Genel Müdürü Suat Karaman Demiryolları'ndaki yatırımlar ve Trabzon'un demiryollarına ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakan Özak'ın isteği doğrultusunda Trabzon'a geldiğine vurgu yapan Karaman, “Bunun yanında Çetin abi konuştukça beni ateşe attı. Trabzon-Erzincan demiryolu beklentilerini çok iyi biliyorum” dedi. Karaman, demiryollarının yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Demiryolları dünyada gelişmiş ülkelerde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de gelişiyor.
Demiryolları gelişmeli kararı verildi ve devlet politikası olmaya başladı. Demiryolları'nda 34 bin kişi çalışıyor. Tüm hatların sinyali hale gelmesi için gereken yatırım 1 milyar dolar 973 milyar dolar. 2478 adet vagon 410 milyar dolar olmak üzere toplam 2 milyar 383 milyar dolar, beklenen fayda, taşıma karı 214 milyon dolar, personel ve işletme tasarrufu 44 milyon dolar. Kazalarda azalma 30 milyon dolar, ilave bakım maliyeti 24 milyon dolar, toplam net getiri 254 milyon dolar. Sinyalli hatlar 3.098 km (yüzde 28) , sinyalsiz hatlar ise 7.893 km (yüzde 72).
Demiryolları maalesef zarar ediyor, bunu kara geçirmek için yatırım yapmamız gerekiyor. Demiryolları 1950'den itibaren 45 bin kişi çalıştırmaya başlamış kimseyi işten atamadığı için ve otomotiv sektörü geliştiği için yolcu sayısı azalmıştır. Bu zararı kara geçirmek için çok büyük yatırım yapmak gerekiyor. hükümetimiz bunu bildiği için de yatırım yapıyor. Almanya bunu çok iyi yapmış ve 2004'ten itibaren kara geçmeye başlamıştır. Demiryollarının Almanya'da cirosu 33 milyar euro. Bu rakam Türkiye'de bütün bilişim sektörünün cirosundan daha yüksek. Bizde yeniden yapılanmayla bunu başarabilirsek 2010 yılında kara geçip her yere demiryolu yapma imkanımız olacak. Onun için planlarımızı yaptık.


BÜTÜN DERDİMİZ KARADENİZ'İ GAP VE ORTADOĞU'YA BAĞLAMAK
Trabzon Şehrinin ve Limanının mevcut demiryolu ağına bağlanması, bu sadece bizimle ilgili değil, daha önce de burada bir demiryolu olsun diye çalışmalar olmuş. Türkiye'de planladığınız hatlar İTÜ ve Ulaştırma Bakanlığı birlikte bir ulaşım mastır plan stratejisi yaptık ve orada bu yolun mutlaka (Trabzon, Batum) mutlaka bir yerden geçiyor olması lazım. Öncelikli projeler arasına girebilir mi diye çalışmalar başlatıldı. Bu Türkiye'ye lazım bir yol, iki ayrı çalışmamız var. Batum-Hopa-Trabzon-Rize-Trabzon, Hopa-Sarp-Batum hattı, biz 2004 yılında çalıştık, önce Gürcistan'ı razı etmek zorundaydık. Gürcistan o bölümde biraz geri durdu bazı sıkıntılar var, Kars-Tiflis projesi vardı onun temeli atıldı, o yolda çalışmalar devam ediyor. Gürcistan'la bir demiryolumuz olsun ki ikinci bir demiryolunda daha rahat hareket edebilelim diye. Trabzon-Rize-Hopa hattı için demiryolları olarak Karadeniz otoyolu ile paralel bir şey yapabiliriz mi diye çok uğraştık, hem bu yolun virajları demiryoluna uygun değil hem de eğimler tutmadı, onun için daha zor oldu, onu da başaramadık. Ayrıca iki yol çalışması daha yaptık. Birisi İTÜ'nün üzerinde durduğu Tirebolu, diğeri de Of'tan bir tünelle geçen KTÜ'nün bir projesi. Rizeli daire başkanımız tam bir Trabzon sevdalısı ve bu yolun yapılması onun hayali. Bütün derdimiz Karadeniz'i Ortadoğu ve GAP'a bağlamak.


SÖZ YOK UYGULAMA PROJESİ VAR
Asıl üzerinde durduğumuz konu Trabzon-Erzincan arasındaki kısa yolu bağlayıp ulusal ağa bağlanabilmek. KTÜ-İTÜ çalışmalarının sonucunda DHL'ya bu yıl fizibilite ve yapım projelerini yapma görevi verildi ve programa alındı. Nerden nasıl geçeceği belirlenecek projeler yapılacak bu yıl başlanacak ve bundan sonra parası belirlendikten sonra hangi yıl programa alınacağı tartışmaları başlanacak. Biz Demiryolları olarak bu projeyi gerçekten istiyoruz. Ve uygulama projesinin bakanımızın talimatıyla programa alınması bizi biraz ümitlendiriyor. Her halukarda projesi yapılıp programa alınması gerekir diyoruz ama parasal yatırım olması dolayısıyla bizim programımızda böyle bir para yok, olduğu zaman yapılmasını istiyoruz.” Karaman, “Bu yıl DLH Genel Müdürlüğü'nün programında Hopa-Batum ve Karadeniz'den gelen yolların fizibilitesi ve uygulama talimatı verildi. Uygulama projelerini bu yıl yapacağız, biz başka söz veremiyoruz” ifadelerini kullandı.
Demiryollarının özel sektöre açılması gerektiğine işaret eden Karaman, Demiryolu olarak tüm özel sektörle işbirliği içine girmeyi amaçladıklarını kaydetti.
HEDEFİMİZ SORUNLARIN DEĞİL, ÇÖZÜMLERİN BİR PARÇASI OLMAK
TSİAD Yeni Başkanı Zeyyat Kafkas, Türk iş dünyasının sıkıntılı olduğu bu günlerde Trabzon SİAD olarak hedeflerinin; sorunların değil çözümlerin bir parçası olmak olduğunu söyledi. Kafkas, “Ülkemizin dolayısıyla şehrimizin en büyük problemi olan işsizliğin, sanayici ve işadamlarına verilecek destek paketleriyle çözüme kavuşacağını düşünmekteyim. İş arama kapısı hükümetler değil, onların destekleyeceği iş dünyası olmalıdır. Bugün bu salonda bulunan Trabzon SİAD'ın sadece 82 üyesinin Trabzon'daki istihdamı 5 bin kişiyi aşmış. Önümüzdeki dönemde Hükümet tarafından; 'yatırım indirimi istisnasının tüm alanlarda da uygulamaya koyulması' bir başlangıç olabilir kanaatindeyim” diye konuştu.
Tek listeyle seçime girerek yeni başkanlık görevini Hasan Sabır'dan devralan Zeyyat Kafkas'ın yönetim listesi şu isimlerden oluşuyor:

Asıl Üyeler:
Zeyyat Kafkas, Yalçın Orhan, Murat İskender, Nezih Onur, Hasan K.Hayali, Efkan Sayitoğlu, Yusuf Hayırlıoğlu, Semih Baygın, Serkan Aytekin, Alper Bülbüloğlu, Ali Ercan Aydoğan, Ertuğrul Doğan, Recep Ergenç.

Yedek Üyeler:
Mehmet Akif Özak, Rahmi Özçilingir, Işın Yazıcıoğlu, Aytaç Akyüz, Hakan Hazaroğlu, Recep Ayvaz, Tayfun Bircan

Nurgül Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler