3 vakte kadar yerli oto!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de olanlar da olmayanlar da dahil olmak üzere, dünyadaki otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticilerine ve yönetim kurullarına yeni teşvik sistemini tanıtan bir mektup yazacaklarını belirterek, 'Bunu yedi düvele
3 vakte kadar yerli oto!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de olanlar da olmayanlar da dahil olmak üzere, dünyadaki otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticilerine ve yönetim kurullarına yeni teşvik sistemini tanıtan bir mektup yazacaklarını belirterek, 'Bunu yedi düvele duyuracağız. Ben inanıyorum ki birçok firma rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek' dedi.Bakan Çağlayan, motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımları öncelikli yatırım kapsamına alan ve Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na ilişkin düzenlenen 'Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler' konulu toplantıda sektör muhabirleriyle bir araya geldi.

400 MİLYON LİRALIK REVİZYON
Yatırım teşvik sisteminde önemli bir revizyon gerçekleştirdiklerini kaydeden Çağlayan, 'Asgari 300 milyon lira tutarındaki ana sanayi yatırımları, asgari 75 milyon lira tutarındaki motor yatırımları, asgari 20 milyon lira tutarındaki motor aksamları, aktarma organları ve bunların aksamları ile otomotiv elektroniğine yönelik yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alarak, 5. bölgede uygulanan desteklerden faydalanmalarına imkan sağladık' diye konuştu.

VERGİ MUAFİYETİ VE YER TAHSİSİ
Otomotiv yatırımlarının daha çok gelişmiş illerin yer aldığı 1. ve 2. bölgelerde gerçekleştirildiğine işaret eden Çağlayan, yeni düzenlemenin detaylarına ilişkin şunları söyledi:

Mimarlar mantolama gerektirmeyen duvarı tercih ediyor.
'Bu kapsamda, 1. ve 2. bölgelerde sigorta primi işveren hissesi desteği 2 ve 3 yıl süreyle uygulanırken, sektör yatırımları artık yatırım yerine bakılmaksızın 7 yıl süreyle bu destekten faydalanacak. 1. ve 2. bölgelerde vergi indirimi desteği için yatırıma katkı oranı yüzde 15-20 iken, sektör yatırımları için artık bu oran yüzde 40 olacak, yüzde 80 oranında vergi indirimi imkanı sunulacak. Hatta yüzde 40 olan yatırıma katkı oranının yüzde 50'sini yatırım döneminde kullanabilecekler. Bu imkan 1. bölgede yapılan yatırımlar için söz konusu değilken, 2. bölgede oldukça cüzi düzeyde.

Birinci ve ikinci bölgelerde gerçekleştirilen yatırımlara faiz desteği uygulanmazken, sektör yatırımları 700 bin liraya kadar faiz desteğinden faydalanma imkanına sahip olacak. Bu yatırımlar ayrıca KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti ve yatırım yeri tahsisi ile desteklenecek.'

'HEDEF KENDİ MARKAMIZI OLUŞTURMAK'
Amaçlarının mevcut yatırımlarda yerlilik oranlarının artırılması ve bir Türk markası olduğunu belirten Çağlayan, 'Türkiye'de otomobil sektöründe yerlilik oranı yüzde 56. Yani 100 dolarlık her üretimin her 56 doları Türkiye'den, 44 doları dışarında alınıyor. Hedefimiz bunu yüzde 85'ler mertebesine getirmek. Burada yerlileşmeyi ne kadar çok yaparsak o kadar çabuk kendi markamıza yaklaşacağız. İkisi beraber giden bir süreç. Yani bu yolculuğun sonu bize kendi markamızı getirecek' şeklinde konuştu.

BABAYİĞİT BİR TÜRK MARKASI
Çağlayan, 'Markadan kastım şu; nasıl bugün bir araba markasını söylerken, o arabanın çıkış noktası olan ülke aklınıza geliyorsa veya nasıl o ülkeyi o arabayla özdeşleştiriyorsanız, biz böyle bir şey istiyoruz. Babayiğitten kastım da bir Türk markasını ve bu markayla beraber Türkiye'yi en iyi şekilde hatırlatacak yatırımı yapacak biridir' dedi.

TÜRKİYE'YE YATIRIMA İKNA EDECEĞİZ
Düzenleme ile ilgili görüşme gerçekleştirdiği sektör temsilcilerinin kendisine yurt dışındaki ana yönetimlerini Türkiye'de yatırım yapmaya çok rahat ikna edeceklerini söylediklerini aktaran Çağlayan, 'Ben de diyorum ki, dışarıya, ana yönetime götürmesinler. Bunu en rahat Türkiye'deki mevcut kurulu kapasitemiz, mevcut firmalarımız yapar. Bu işi gerçek manada çalışıp önümüze koyacak olanlarla karşılıklı iki işadamı gibi konuşmaya hükümet olarak hazırız' değerlendirmesini yaptı.

Avrupa'da krizden dolayı ciddi bir kapasite fazlalığı bulunduğunu, ancak bir taraftan da çarkın döndüğünü dile getiren Çağlayan, bu ortamda herkes kendine yatırım yapacak en iyi alanı aradığını, firmaların ana yönetim kademelerini Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çok rahat ikna edebileceklerini ifade etti.

İLK KEZ YERLİ OTOYA BU KADAR YAKINIZ
Sektörü ilk defa bu kadar heyecanlı gördüğünü söyleyen Çağlayan, 'Bugüne kadar yerli otoya bu kadar yakın olmamıştım. Yaptığımız görüşmelerle yerli marka, yani bir Türk markasıyla üretim konusuna son derece yakın hissettim kendimi. İnşallah bunları da göreceğiz' dedi.

ARKADAŞLARA TALİMATI VERDİM
Türkiye'nin ticari araç üretiminde binek araca göre daha yüksek katma değer sahibi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, 'Ticari araçta bir mesafe kaydetmişiz. Binek otomobil yapan biri ticari otomobil yapamaz diye bir kaide yok. Dükkan açık, her ikisini birden yapsın. Bir babayiğit iki tane marka çıkarabilir. Ben hedefi büyüttüm burada. Birbirini ikame etsin demiyorum. Binek otomobilde de hafif ticari araçta da kendi markalarımızı çıkarabiliriz' ifadelerini kullandı.

Çağlayan, 'Arkadaşlarıma talimat verdim, Türkiye'de olanlar da olmayanlar da dahil olmak üzere, dünyadaki otomotiv sektörünün bütün üst düzey yöneticilerine ve yönetim kurullarına yeni teşvik sistemimizi tanıtan bir mektup yazacağız. Çünkü bu güzel bir malzeme ama pazarlaması da son derece önemli. Ticaret müşavirlerimiz gidip bunu sektör temsilcilerine birebir anlatacak. Etkin bir tanıtımını yapacağız. Bunu yedi düvele duyuracağız. Ben inanıyorum ki birçok firma rekabet etmek için bu iddialı teşvik sistemini görecek ve gelecek' diye konuştu.

ÜÇ VAKTE KADAR YERLİ OTOMOBİL
Sektör yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden yerli oto projesine çok yakın firmalar gördüğünü ifade eden Çağlayan, 'Bana söylenen 2-3 ay içinde çalışmalarını tamamlayacakları... Gelecekler, görüşeceğiz. Ondan sonra Başbakanımız ve ilgili arkadaşlarımızla konuşacağız. Yani 3 vakte kadar diyebiliriz' dedi.

Çağlayan, bu görüşmelerde sektör yöneticilerinin kendisine Türkiye'deki yatırımlarını büyüteceklerini ve bunları hızlandıracaklarını ilettiklerini de söyledi.

500 MİLYON LİRALIK YATIRIMA YÜZDE 300 REEL YARDIM
Çağlayan, yeni düzenleme ile 500 milyon liralık bir yatırım ve 1.500 kişilik bir istihdam için 5. bölge desteğinde reel yardım oranının yüzde 30'a geldiğini, bu oranın daha önce 1. bölgede yüzde 15, 2. bölgede ise yüzde 17,4 olduğunu kaydetti.

Çağlayan, 31 Aralık 2013 tarihine kadar yüksek yoğunluklu teşvikten faydalanmak için belirtilen yatırımın yüzde 10'u oranında veya 50 milyon liralık yatırımlar için 5 milyon liralık kısmının yapılmasının yeterli olduğunu vurguladı.

Bu tarihten sonraki yatırımlarda katkı oranın yüzde 40'tan yüzde 30'a, sigorta primi desteğinin ise 7 yıldan 6 yıla düştüğünü anlatan Çağlayan, diğer desteklerde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir